Dizi Hayranlığı Koreceyi Sevdirdi - Son Dakika
Güncel

Dizi Hayranlığı Koreceyi Sevdirdi

Dizi Hayranlığı Koreceyi Sevdirdi

Son zamanlarda özellikle gençler arasında yayılan Kore dizisi hayranlığı, bu ülkenin diline olan ilgiyi de artırıyor ERÜ Doğu Dilleri ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Türközü: "Korece öğrenmek isteyen pek çok kişiden yardım talebi geliyor.

12.06.2014 11:28

ESMA AYGÜN - Sempatik tavırlarıyla tanınan Korelilerin dizileri hem televizyon hem de internette büyük ilgi görmeye başlayınca Korece öğrenmek isteyenlerin de sayısı arttı.

Güney Koreli şarkıcı Park Jae-Sang'ın "Gangnam Style şarkısının ve dansının birçok ülkede sevilmesiyle Kore ilgisi özellikle gençler arasında daha da yayıldı.

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Doğu Dilleri ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Göksel Türközü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, günümüzde Kore'nin popüler kültürünün 'Hallyu' kelimesi ile dünyanın pek çok ülkesinde tanındığını, 'Hallyu'nun 'Kore akımı' anlamına geldiğini söyledi.

Kore akımının artık Asya ile sınırlı kalmayıp Türkiye, Bulgaristan gibi batı ülkelerinde de hızla yayıldığını anlatan Türközü, Hollywood filmlerini aratmayacak kalitede çekilen Kore filmlerinin de dünya çapında ün kazanmaya başladığını belirtti.

Türkiye'deki ilk Kore dizisi Denizler İmparatorluğu'nun 2005 yılında yayınlandığını anımsatan Türközü, sonraki yıllarda özel kanallarda da Kore dizilerinin gösterilmeye başlandığını anlattı.

Türk ve Kore kültürünün benzeyen yanları

Kore dizilerinin çok beğenildiğini ifade eden Türközü, "Kore ve Türk kültürü arasında büyük benzerlikler var. Bayramlarda Koreliler de mezar ziyareti yaparlar. Bayram günleri büyüklerle kutlanmaya çalışılır. Bu da özellikle büyük kentlerde trafikte sıkıntıya neden olur. Avrupa ülkelerinde eve ayakkabıyla girilir ancak Koreliler de bizim gibi eve girerken ayakkabılarını çıkarırlar. Büyüklere olan saygı da bize çok benziyor. Ayrıca dizileri daha kısa sürüyor ve anlamlı. Kore dizilerinin bizler tarafından sevilmesinde bu etkenler önemli" diye konuştu.

Dizi hayranlığı ev hanımına üniversite okutuyor

Kore kültürüne ve dizilerine olan ilginin Türk gençlerinin Korece'ye de merak duymasına neden olduğunu vurgulayan Türközü, Korece eğitim veren üniversitelerde buna paralel öğrenci sayılarında artış yaşandığını ifade etti.

Türkiye'de ERÜ ve Ankara Üniversitesinde Kore Dili ve Edebiyatı Bölümü bulunduğunu belirten Türközü, şunları kaydetti:

"Birkaç üniversite de daha Kore Dili ve Edebiyatı Bölümü açıldı ancak hoca yetersizliğinden şu an eğitim verilemiyor. Bu yıl bizim 27 öğrencimiz mezun olacak. Toplam 203 öğrencimiz var. Öğrencilerin ilgisinden dolayı 2 yıl önce ikinci öğretimi de başlattık. Korece öğrenmek isteyen pek çok kişiden yardım talebi geliyor. Evde izlediği Kore dizilerinden etkilenip Korece öğrenmek için üniversite sınavına girip bölümümüzü tercih eden 2 çocuk annesi bir öğrencimiz var. Kore'yi dizilerde görmüş ve sevmiş. Dillerini öğrenmeye merak salınca yolu üniversiteye düşmüş. Gayretli bir öğrenci. Artık dillerini de anladığı için mutlu oluyor."

Kore fan kulüplerinin üye sayısı 200 bini aştı

Korece'ye olan ilgiyi karşılamak için 2007'de dili öğretmek amacıyla bir kitap yayımladıklarını anlatan Türközü, akım yaygınlaşınca dördüncü baskıya ulaştıklarını dile getirdi.

Türközü, "Türkçe ile kıyasladığımızda iki dilin cümle yapısı çok benziyor. Ural Altay Dil ailesinden geliyor. Eskiden öğrenciler bölüme geldiklerinde Korece'ye dair hiçbir şey bilmezlerdi. Artık en azından Kore alfabesini öğrenerek bize geliyorlar" şeklinde konuştu.

Türkiye'de Kore'yi sevenlerin kurduğu 20'nin üzerinde Kore fan kulübü bulunduğunu belirten Türközü, bu kulüplerin üye sayısının 200 bini aştığını, her gün binlerce kişinin bu sitelerden Kore ile ilgili bilgi edindiğini sözlerine ekledi. - Kayseri

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Dizi Hayranlığı Koreceyi Sevdirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement