Dünya'nın ender, Türkiye ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin en büyük labaratuvarı olan Dicle Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜBTAM), Diyarbakır'da faaliyet gösteren sanayici ve işadamlarına kapılarını açtı. DÜBTAM Müdürü Prof. Dr. Hamdi Temel, sanayicilerle ortak çalışarak, ortak model oluşturmayı hedeflediklerini söyledi. DİSİAD Başkanı Burç Baysal ise, üniversitenin daha önce sadece iş dünyası ile değil, kentli dinamiklere de çok yakın diyalog içinde olmadığını belirterek, Bilim adamlarıyla sırt sırta verirsek, dışa bağımlı olmaktan kurtuluruz dedi.
Diyarbakır Sanayici ve İşadamları Derneği (DİSİAD) Başkanı Burç Baysal ve yönetim kurulu üyeleri, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Kadın Derneği Genel (DOGUNKAD) Başkanı Nevin İl, Gümrük İl Büdürü Hanife Bulut, Diyarbakır Borsa Başkanı Ebubekir Bal, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Sayar, Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. İlhan Karakoyun, Güneydoğu Girişimci İşadamları Derneği (GÜNGİAD) Başkanı Hakan Akbal, Halk Bankası Bölge Müdürü Deniz Yıldırım, Dicle Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araşatırma Merkezi'ni (DÜBTAM) ziyaret etti. Gezi öncesi işadamlarına kısa bir brifing veren DÜBTAN Müdürü Prof. Dr. Temel, merkezde yapabildikleri çalışmalar hakkında bilgi verdi.
DİSİAD BAŞKANI BAYSAL BİZ HIZLI KALKINMALIYIZ
Daha sonra konuşan DİSAD Başkanı Burç Baysal, iş dünyasının temsilcileri olarak, bilim adamlarıyla biraraya gelmenin ayrıcalığını yaşadıklarını belirterek, Cumhuriyet'in eski üniversitelerinden birinin kentimizde olması hepimiz adına gurur verici bir tablo olduğunun altını çizmek istiyorum. Malesef ve malesef ki doğru bir düzlemde kent, iş alemi ile akademik çevre, biraraya gelerek gelişim adına sonuçlar üretmediğimiz gerçekliğini gözadrdı etmeyeceğim. Ümidim o ki bu tesisle ilişki düzenlememiz doğru bir yere gider. Bilimin katkısı ile iş dünyasının ortaklaşarak yapacağı çalışmalarda yanlış yapılabilme koşulunu ortadan kaldırabilirsiniz. Kısacası biz hızlıca kalkınmalıyız. Niçin mi Bizler eğerki İstanbul çöpünü toplamaya giden küçük bedenlerden kendimizi sorumlu hissediyorsak ve bu küçük bedenlerin yuşamlarını doğal her çocuk gibi normal bir yaşantı olması için kalkınma zorunluluğunu kendimize hatırlatmak için kalkınmalıyız. Yıllardan beridir, ayrımcılık davranışlarına muhatap olan fındık işçisi kentimizdeki çocuklarımızı sıcak bir yuvaya kavuşmaları için bizler kalkınmalıyız. Her kentin, normal yaşamın devam ettiği yerleşim yerlerindeki çocukların yaptığı gibi eğitimle buluşturabilmeleri, ortamlar oluşturabilme adına kalkınmalıyız. Doğru bireyler için, eğitim düzeyiyle yüzleşmek için kalkınmalıyız. Kalkınmalıyız ki geçmişin değerlerine sahip çıkarken, geleceğe doğru izler bırakma adına, kalkınmalıyız ve evet bu yapı için olmazsa olmazı ilimin ve bilimin, iş dünyası ile aynı doğrultuda çalışmasını sağlamak için kalkınmalıyız. Bu manada bizler, DİSİAD olarak objektif ve ön yargısız olarak çalışmaya hazır olduğumuzu söylemek isterim dedi.
DÜNYA'DAKİ 5 DEDEKTÖRDEN BİRİ BURADA
Dicle Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hamdi Temel, Dünya'nın bir çok ülkesinde bulunmayan cihazlarla donatılmış merkezlerinde her türlü analizi başarılı bir şekilde yapabildiklerine dikkat çekerek, Labaratuvar bütçemiz 15 milyon lira. Şu an aklımıza gelebilecek, toprak gıda yakıt, veterinerlik fakültesine yönelik gıda, bakteriyoljik ve bütün kirli sulardaki kimyasalları bulabiliyoruz. Elektroskoplarımızla malzeme sanayinde kullanabileceğimiz analizleri yapabiliyoruz. Tıp Fakültesi'ndeki diyaliz ünitesinden gelen taşlardaki kimyasalları çok rahatlıkla bulabiliyoruz. Güneydoğu'nun en büyük araştırma labaratuvarına sahibiz. Labaratuvarımızda, Türkiye'de ender bulunan cihazlar mevcuttur. Dünyadaki 5 dedektörden birisi bizim labaratuvarda bulunuyor. Patentli denilen ve bulunması zor olan kimyasalları bulabiliyoruz. Kazakistan Kazak Teknik Üniversitesi ile ortak çalışmalarımız var. Onlar da Türkiye'nin çok iyi bir yere geldiğini kabul ediyorlar artık. Irak, Cezair ve Ekvtor'dan doktora öğrencilerimiz var. Amerika'dan gelip burdaki sonuçlarımızı kendi labaratuvarlarında analiz edip bizim haklı olduğumuzu söylediler. Şimdi bizim daha büyük bir hedefimiz var. Sanayicilerle ortak çalışma yapmak istiyoruz ki bir model olalım. Birlikte, bölgemize çok daha güzel model olacağımıza inanıyorum diye konuştu.
CEZAİR'DEN GELEN DOKTORA ÖĞRENCİ ANLATTI
Cezair Üstof Üniversitesi doktora öğrencisi Hamza Muhtari de organik moleküller ve metal ofis aygıtları üzerinde doktor yapmak için Dicle Üniversitesi'ni seçtiğini belirterek, Bizim üniversitemizde olmayan olanaklara sahip olduğu için Dicle Üniversitesi'ni seçtim şeklinde konuştu.
Son Dakika › Güncel › Diyarbakır'da Sanayi ve Bilimin Buluşması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?