Türkiye'de her yıl 3-9 Kasım tarihleri arasında kutlanan Organ Haftası nedeniyle Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde de Organ Bağış Standı kuruldu. Diyarbakır Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliğinin katkılarıyla, Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Organ Nakil merkezi tarafından kurulan standa bir günde 255 kişi başvurarak organ bağışında bulundu.
Kurulan standa ilk günden vatandaşların yoğun ilgisi var. Bu arada Kamu Hastaneler Genel Sekreteri Uz. Dr. Murat Kanğın da organ standı ziyaret ederek vatandaşlara bilgiler aktardı.
Türkiye geneli 20 bini aşkın kişinin hayatlarını devam ettirmek için organ nakline ihtiyaç duyduğu ülkemizde özellikle kalp ve karaciğer nakli bekleyen hastalar uygun ve yeterli verici olmaması nedeniyle kısa süre içinde hayatlarını kaybetmektedir. Yine Şeker Hastalığı, Hipertansiyon gibi kronik hastalıkların sonucunda oluşan özellikle Böbrek Yetmezliği her geçen gün artan vaka sayısı ile ülkemiz için kanayan bir yaradır. Bugün ülke genelinde böbrek nakli için bekleyen 17.997 hasta olduğu belirtildi.
Organ Bağış Standına yoğun ilgi Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Organ Nakil Koordinatörü Mansur İnalcan Organ Bağış Haftası nedeniyle kurdukları standa yoğun ilgi olduğunu belirterek tüm vatandaşları Organ Bağışlamaya davet etti. İnalcan, şuanda merkezimizde kadavradan organ bekleme listesinde kayıtlı 217 böbrek bekleyen hasta bulunduğunu belirtti. "Hastanemiz 3. kat C bloktaki merkezimiz 18 yataklı, diğer kliniklerden ayrı, sadece transplantasyon hastalarının ihtiyacına göre dizayn edilmiş modern bir kliniktir. Şu ana kadar merkezimizde 60'a yakın böbrek transplantasyonu uygulandı. Bu hastaların büyük çoğunluğuna maalesef canlı vericiden nakil yapıldı. Bu durumun sebebi bölgemizde beyin ölümü tespit edildikten sonra vatandaşlarımızın yakınlarının organlarını bağışlamamasıdır. Yakınlarını kaybetmiş olan vatandaşlarımız, organ bekleyen hastaların kederlerini kederlerine bir nebze katmış olabilselerdi şu an nakil olabilmiş ve hayata daha sıkı tutunabilmiş daha çok hastamız olabilecekti" diye konuştu.
'Organda Kan Gibi Sürekli Bir İhtiyaçtır'
Organ ihtiyacının da kan ihtiyacı gibi sürekli bir ihtiyaç olduğunu vurgulayan Organ Nakil Mesul Müdürü Nefroloji Doç. Dr. Ramazan Danış, "Türkiye'de organ bağışı ve nakli sayılarının yetersizliği son dönem organ yetmezliği nedeniyle tedavi görmekte olan birçok hastanın organ beklerken hayatını kaybetmesine neden olmaktadır. Hastaların yaşam süresi ve kalitesinde, ülke ekonomisi ve iş gücünde ağır kayıplara yol açan söz konusu organ yetmezlikleri önemli bir sorun olarak gündemdeki yerini korumakta olup, organ bağışı ve nakli sayılarının artırılması hedeflenmektedir. Bizim hastanemizdeki organ nakil merkezi ile artık hastalar ölmek zorunda kalmıyor. Güçlü ekibimiz ile Diyarbakır'ın yanı sıra bölgeye de hizmet ediyoruz" dedi.
'Böbrek Transplantasyonunda Yüzde 100 Başarı'
Hastane bünyesinde kurulan böbrek transplantasyonunda yüzde 100 başarı yakaladıklarını belirten Organ Nakli Merkezi Klinik Sorumlu Uzmanı transplantasyonu Cerrahı Uzm. Dr. Nurettin Ay, ise, "Merkezimizde şu ana kadar canlıdan yapılan böbrek transplantasyonunda başarı oranı yüzde 100. Bu oran Türkiye ve Amerika verilerinin çok üstünde. Türkiye'de organ bağışı ve nakli sayılarının yetersizliği son dönem organ yetmezliği nedeniyle tedavi görmekte olan birçok hastanın organ beklerken hayatını kaybetmesine neden olmaktadır. Hastaların yaşam süresi ve kalitesinde, ülke ekonomisi ve iş gücünde ağır kayıplara yol açan söz konusu organ yetmezlikleri önemli bir sorun olarak gündemdeki yerini korumakta olup, organ bağışı ve nakli sayılarının artırılması hedeflenmektedir. Bizim hastanemizdeki organ nakil merkezi ile artık hastalar ölmek zorunda kalmıyor. Güçlü ekibimiz ile Diyarbakır'ın yanı sıra bölgeye de hizmet ediyoruz" dedi.
Son Dakika › Güncel › Diyarbakır'da Organ Bağışı Standı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?