Diyarbakır başta olmak üzere, birçok ilçe kırsalında köy ve mezraların boşaltılarak arazilerinin sahipsiz kalması, bazı çiftçilerin buğday-mercimek-arpa yerine ektiği hintkeneviri ile kâr oranının 1'den 500'e katlandığını görmesi esrar üretiminde patlama yarattı.
SİZİN İÇİN ARAŞTIRDIK
Yıllardan beri Diyarbakır kırsalında binlerce dönüme ekilen esrar ham maddesi hintkenevirinin 2013 hasadına başlanmadan güvenlik güçlerince el konularak yakıldı. Mayıs ayından itibaren Diyarbakır'da gerçekleştirilen operasyonlarda 50 milyon köke yakın hintkeneviri sökülüp imha edildi. Uyuşturucunun piyasa değerinin 2,5 milyar TL olduğu belirtilmişti. 5 bin hektar (50 bin dönüm) üzerinde ekimi yapılan hintkeneviri yerine, buğday, arpa, mercimek, mısır veya pamuk ekilmesi durumunda elde edilecek gelir ne olurdu? Haberler.com bu konuyu araştırdı ve çarpıcı sonuçlar elde etti.
HİÇTE AZIMSANMAYACAK RAKAMLAR
Diyarbakır'da 5 bin hektar üzerinde ele geçen Hint keneviri yerine buğday ekilmesi durumunda gelirin hiçte azımsanamayacak bir rakam olduğu belirtildi.
Diyarbakır Sur İlçe Ziraat Odası Genel Sekreteri Hacer Kaya, Kulp, Dicle, Hani ve Lice'de 5 bin hektarlık alanda ele geçen esrar yerine buğday, arpa, mercimek, mısır veya pamuk ekilmesi durumunda elde edilecek gelirin buğdayda 205 bin ton ve parasal karşılığının da 137 milyon 600 bin TL olduğunu belirtti. Kaya, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca mazot, gübre ve hububat satışıyla ilgili verilen devlet desteğinin de katılması durumunda bu rakamın 142 milyon 600 bin TL'ye ulaştığını söyledi.
ÜSTELİK DEVLET DESTEĞİ DE VAR
Diyarbakır'da 5 bin hektarda (50 bin dönüm) ekimi yapılan esrar yerine buğday, arpa, mercimek, mısır veya pamuk ekimi yapılmış olsa rakamlar ne olurdu? İşte en kötü elde edilecek ürün miktarı, fiyatı ve bu ürünün parasal karşılığı:
Buğday: Elde edilecek miktar 205 bin ton ve ton birim fiyatı 720 TL, parasal karşılığı, 137 milyon 600 bin TL. Bu rakama mazot, gübre ve ürün satış desteği de eklendiğinde 142 milyon 600 bin TL.
Arpa: 5 bin hektarda 200 bin ton verim elde edilebilir. Ton birim fiyatı 520 TL, parasal karşılığı, 104 milyon TL, devlet desteğiyle 107 milyon TL'yi buluyor.
Mercimek: 100 bin ton verim elde edilebilir ve ton birim fiyatı bin 500 TL, parasal karşılığı; 156 milyon TL, devlet desteği ile 158 milyon 500 bin TL'yi buluyor.
Mısır: 550 bin ton verim elde edilebilir. Ton birim fiyatı 600 TL, parasal karşılığı, 330 milyon TL, devlet desteği ile 336 milyon TL'ye kadar çıkıyor.
Pamuk: 5 bin hektarda 550 bin ton elde edilebilir. Pamuğun ton birim fiyatı bin 700 TL, 550 bin tonun parasal karşılığı, 385 milyon TL ve devlet desteğiyle bu rakam 392 milyon TL'yi buluyor.
"ARTIK BUNLARDAN ARINMALIYIZ"
Söz konusu alanda hububat ekimi karşısında kişinin elde edeceği gelirin hiç te azımsanmayacak rakamlarda olması, "Daha ne olsun" sözleriyle eleştiren Diyarbakır Sur İlçe Ziraat Odası Genel Sekreteri Hacer Kaya, "Üstüne devlet desteği de var, bir de bu para helal ve bereketli. Ülkenin zenginleşmesi, hububatın ihracatının yapılması demektir. Dünyada insanlara Diyarbakır nerede derseniz belki bilmez ama uyuşturucu merkezi olarak herkes burayı bilir. Biz artık dünyada çatışma, uyuşturucu haberleri ile anılmak istemiyoruz. Tarih kültür ve medeniyet öncüsü bir şehiriz. Diyarbakır insanı hep beraber bu konunun üzerine gitmeli ve artık bu kötü alışkanlıktan arınmalıyız" diye konuştu.
Engin ÖZTÜRK
Son Dakika › Güncel › Diyarbakır'da Esrar Yerine Buğday Ekilse Ne Olurdu? - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?