Son iki yılda Diyarbakır'da 56, Batman'da 508, Adıyaman'da 510, Mardin'de ise 130 kişinin akrep sokması nedeniyle tedavi altına alındığı Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde sıcak hava ile artış görülen akrep sokmalarıyla mücadele için 105 kişi 7 gün 24 saat görev yapıyor.
Akreplerin görülme ihtimalinin yüksek olduğu toprak ve rutubetli evlerde çalışmalarını sürdüren belediye ekipleri, ilaçlamanın yanı sıra akrep sokması ihbarlarında da vatandaşları hastaneye ulaştırıyor.
"BÜYÜK RİSK OLUŞTURUYOR"
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sağlık Hizmetleri Daire Başkanı Nedim Yaşlı, akreplerin sıcak hava ile artış gösterdiğini ifade ederek, bölgede en çok Diyarbakır, Batman, Mardin, Siirt, Şanlıurfa, Gaziantep, Hatay ve Kilis'te görüldüğünü söyledi.
Yaşlı, akreplerin doğal yaşam alanlarında evlerin kurulduğunu ve yeterli çalışma yapılmaması halinde bunun büyük risk oluşturacağına işaret ederek, bu canlıların yaşamlarını sürdürmek için özellikle geç saatlerde ortaya çıktığını, bu nedenle akrep sokması vakalarına bu saatlerde daha çok rastlandığını belirtti.
"İLAÇLAMA YAPILIYOR"
"Oluşturduğumuz ekip akreplerin bulunduğu alanlarda ilaçlama yapıyor" diyen Yaşlı, şöyle devam etti: "Akrepler beslenmek için böcek arıyor. Böcekler gece vaktinde dışarı çıktıklarından akrepler de bu saatlerde görülüyor. İnsanlar uyurken akrep vücuda temas ettiğinde uykulu şekilde ani bir refleksle hareket edildiğinden bu sırada akrep sokması meydana geliyor. Oluşturduğumuz ekip akreplerin bulunduğu alanlarda ilaçlama yapıyor. Daha önce devlet hastanesinde akrep vakaları için hizmet veren ünite yaptığımız çalışmalar sonucu kapatıldı. Akrep sokmalarından dolayı son yıllarda ölüm vakaları sıfıra indi. Akrep sokması artık kader değil"
Yaşlı, evleri gezen akrep timinin vatandaşları uyararak, akrep görülmesi durumunda yapılması gerekenlerle ilgili bilgi verdiğini de anlattı.
Odunluk ve kömürlüklerle, kullanılmadığı için harabeye dönüşen alanların yılda iki kez temizlenmesinin akreple mücadele açısından önemli olduğunu kaydeden Yaşlı, ekiplerce yapılan ilaçlama sayesinde akreplerin evlere girme riskinin ortadan kalktığını dile getirdi.
Yaşlı, ekiplerin sürekli teyakkuz halinde olduğunu belirterek, "Veteriner hekim ve ziraat mühendislerinin de bulunduğu ekipler gece akrep sokması ihbarlarında hem belirtilen alanda ilaçlama yapıyor hem de vakayı hastaneye ulaştırıyoruz. Hazır kıta bekleyen ekiplerimiz akreplerin yanı sıra yılanlar için de çalışmalarını sürdürüyor" diye konuştu.
"ERKEN BİLDİRİM HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR"
Dicle Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Sait Alan, akrep sokmalarının yaz aylarında arttığına dikkati çekerek, bu tür vakalarda erken müdahalenin önemli olduğunu vurguladı.
Prof. Dr. Alan, akrep zehrinin öldürücü özelliği bulunduğunu ifade ederek, "Akrep sokması vakalarının erken bildirimi hayati önem taşıyor. Akrep sokmasında kişi yürütülmemeli ve hiç hareket ettirilmemelidir. Sokulan yerin yukarısı eşarp yada mendille sıkılmalı, ilk birkaç saat havluya sarılı buz torbası konulmalıdır. Böylece zehrin emilmesi yavaşlatılmış olur" dedi.
"Akrep sokmasında bölge insanı ilkel yöntemler de uyguluyor. Örneğin söz konusu yeri kanatıp, zehrin çıkması için emiyorlar. Bu müdahale hastada kangren oluşturabilir" ifadesini kullanan Alan, bu tür yöntemlerin doğru olmadığını kaydetti.
Alipaşa Mahallesinde yaşayan Ayşe Yıldırım, belediye tarafından yürütülen ilaçlama çalışmalarının faydalı olduğunu, geçmiş yıllara oranla akrep sayısının azaldığını söyledi.
Daha önce çocukların akrep korkusu nedeniyle evden dışarı dahi çıkamadığını anlatan Yıldırım, artık evlerinde daha huzurlu yaşadıklarını söyledi.
Son Dakika › Güncel › Diyarbakır'da 'Akrep Timi' Kuruldu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?