Diyarbakır'da 13 Bin 23 Öğrenci Kürtçe'yi Seçti - Son Dakika
Güncel

Diyarbakır'da 13 Bin 23 Öğrenci Kürtçe'yi Seçti

Diyarbakır\'da 13 Bin 23 Öğrenci Kürtçe\'yi Seçti

Diyarbakırlı öğrenciler zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran kanun kapsamında pek çok yeniliği içeren 4+4+4 eğitim sisteminde seçmeli ders konusunda tercihini yaptı Bu yıl 5. ve 6. sınıfta oku...

05.11.2013 11:15

SEMA KAPLAN/ AHMET KAPLAN - Diyarbakır'da 2013-2014 eğitim öğretim yılında 5. ve 6. sınıflarda okuyan yaklaşık 75 bin öğrenciden 28 bin 760'ı "Matematik Uygulamaları", 26 bin 315'i "Peygamber Efendimizin Hayatı", 24 bin 655'i "Kur'an-ı Kerim", 17 bin 623'ü "Yabancı Dil", 13 bin 23'ü ise Kürtçe'nin de yer aldığı "Yaşayan Diller ve Lehçeler" dersini tercih etti.

Diyarbakırlı öğrenciler zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran kanun kapsamında yeniden düzenlenen ve pek çok yeniliği içeren 4+4+4 eğitim sisteminde geçen yıl sayısı artırılan seçmeli ders konusunda bu yıl da tercihini yaptı.

Talim Terbiye Kurulu'nca belirlenen müfredat doğrultusunda 5. ve 6. sınıfta okuyan öğrenciler eğitim öğretim yılı boyunca haftada 2 saat tercih ettikleri derste eğitim görme imkanı buluyor.

Öğrencilerin seçmeli ders tercihlerini AA muhabirine değerlendiren İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Hadi Ağırbaş, öğrencilerin geçen yıl olduğu gibi bu eğitim öğretim yılında da kendi iradeleri ile seçmeli ders konusunda tercihini yaptığını söyledi.

Ağırbaş, sisteme kaydı düşen 5. ve 6. sınıflarda okuyan 75 bin öğrencinin yüzde 20'ye yakınının "Yaşayan Dil ve Lehçeler" dersini tercih ettiğini belirterek, öğrencilerin en çok tercih de bulundukları 5 derse ilişkin ise şu bilgileri verdi:

"Öğrencilerimizin 28 bin 760'ı 'Matematik Uygulamaları', 26 bin 315'i 'Peygamber Efendimizin Hayatı', 24 bin 655'i 'Kur'an-ı Kerim', 17 bin 623'ü 'Yabancı Dil', 13 bin 23 öğrenci ise Kürtçe'nin de yer aldığı 'Yaşayan Diller ve Lehçeler'i tercih etti."

İlde geçen yıl 6 bin 413 öğrencinin "Yaşayan Dil ve Lehçeler" dersini tercih ettiğine dikkati çeken Ağırbaş, "Geçen yıl sadece 5. sınıflarca tercih yapılıyorken bu yıl kademeli olarak 6. sınıflar da tercihte bulundu. Geçen yıl ikinci sırada tercih edilen 'Matematik Uygulamaları' bu yıl birinci sıraya yükselirken, geçen yıl 6. sırada yer alan 'Yaşayan Dil ve Lehçeler' dersi bu yıl 5. sırada tercih edildi. Çocuklar kendi dillerini, yaşadıkları bölgede konuşulan Kürtçe ve Zazaca'yı öğrenmek için talepte bulunuyor, devletimiz de bu talebi karşılıyor" diye konuştu.

Öğrenciler bu yıl en çok matematik dersini seçti

Ağırbaş, öğrencilerin en çok öğrenmek istediği dersin matematik olduğunu vurgulayarak, bu dersin diğer tüm alanlara da kaynaklık teşkil etmesi bakımından önemli olduğunu belirtti.

Ağırbaş, Kürtçe ve Zazaca'nın eğitiminde bu dilleri konuşabilen, öğrencilere bilgisini aktarabilen, belgesi olan öğretmenlerden yararlandıklarını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Ayrıca belgesi olmayıp da bu dersi verebildiğini beyan eden Türkçe, Sosyal bilgiler ve İngilizce branşları başta olmak üzere diğer branş öğretmenlerini de görevlendiriyoruz. Bu dersleri veren şu anda yeterince öğretmen var. Bölge üniversitelerinde açılan Kürt Dili ve Edebiyatı bölümlerinden lisans ve yüksek lisans mezunu öğretmenler yetişinceye kadar biz bu arkadaşlardan yararlanmaya devam edeceğiz. Lisans ve yüksek lisansını tamamlayan öğretmen adayları yetiştikten sonra da öğrencilerimiz bu dilleri daha iyi öğrenme imkanı bulacak."

"Ana dilimi seviyorum ve öğrenmek istiyorum"

Kayapınar ilçesindeki İMKB Hattat Hamid Aytaç Ortaokulunda 350 öğrenci seçmeli ders olarak Kürtçe ve Zazacayı tercih etti.

Kürtçe eğitim veren öğretmen Fedli Zaman, Kürtçeyi seçmeli ders olarak seçen öğrencilerden bir kısmının hiç Kürtçe bilmediğini, bir kısmının ise kısmen konuşabildiğini söyledi.

"Öğrenciler aile fertlerinin kullandığı bu dili öğrenmek istiyor. Kürtçe ve Zazaca öğrenmeye istekliler" diyen Zaman, öğrencilere günlük yaşamda konuşabilecek derecede Kürtçe öğretmeye çalıştıklarını belirtti.

Zaman, gırtlak yapıları Kürtçe konuşmaya yatkın olan öğrencilerin bu dili öğrenirken zorlanmadığını kaydetti.

Öğrencilerden Sadiye Baykan, Kürtçe'nin ana dili olduğunu bu nedenle kısmen bildiği bu dili geliştirmek istediğini söyledi.

Derslerde Kürtçe okuyabildiğini, yazı yazmayı da öğrendiğini anlatan Baykan, "Ana dilimi bilmek istiyorum. Dilimi geliştirerek arkadaşlarımla Kürtçe konuşmak, şarkı söylemek isterim" dedi.

Öğrencilerden Sisem Zaman ise anne ve babasının evde sürekli Kürtçe konuştuğunu, Kürtçeyi öğrenerek onlarla sohbet etmek istediğini belirtti. Kürtçe okuyabildiğini ancak yazamadığını ifade eden Zaman, "Ana dilimi seviyorum ve öğrenmek istiyorum" diye konuştu. - Diyarbakır

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Diyarbakır'da 13 Bin 23 Öğrenci Kürtçe'yi Seçti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement