Diyarbakır'da 11 milletvekilinin 6'sını bağımsızlar, 5'ini Ak Parti kazandı. Diyarbakır'daki milletvekili dağılımı şöyle gerçekleşti. Mehmet Mehdi Eker: 1 Ocak 1956' da Diyarbakır Bismil'de doğdu. Babasının adı Abdullah, annesinin adı Fehime'dir. Veteriner Hekim ve Tarım Ekonomisi Uzmanı, Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi'ni bitirdi. Yüksek lisansını İngiltere'de University OF Aberdeen'de tarım ekonomisi alanında, doktorasını Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü'nde tamamladı. Lalahan Hayvancılık Merkez Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdür Yardımcısı, Koruma ve Kontrol Genel Müdürü ve Bakanlık Müşaviri olarak görev yaptı. 22. Dönem Diyarbakır Milletvekili. 59. Hükümet'te Tarım ve Köyişleri Bakanlığı görevinde bulundu. 60'ıncı Hükümet'te yeniden Tarım ve Köyişleri Bakanı oldu. İngilizce bilen Eker, evli ve 3 çocuk babasıdır.
Mehmet Galip Ensarioğlu: 01. 10. 1966 yılında Diyarbakır'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Diyarbakır'da tamamladı. Liseyi Yalova'da bitirdi. Dicle Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu, işletme bölümünden mezun oldu. DİSİAD, GÜNSİAD ve DOGÜNSİFED yönetim kurulu üyeliği halen devam ediyor. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası yönetim kurulu başkanlığı ve TOBB Ticaret ve Sanayi Odaları Konsey Başkanlığı görevlerini yaptı. 1986 yılından beri inşaat, taahhüt işleri ile uğraşan Ensarioğlu evli ve dört çocuk babasıdır.
* Mine Lök Beyaz: 1973 Ankara doğumlu, aslen Diyarbakır Çermik'lidir. İlk orta ve lise öğrenimini Ankara'da tamamlayarak 1995 yılında Gazi Üniversitesi Mühendislik - Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü'nden mezun oldu. AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları'nda çeşitli kademelerde görev aldı. Halen AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Sosyal İşler Başkanlığı görevini yürütüyor. Beyaz evli ve bir çocuk annesi.
* Mehmet Süleyman Hamzaoğulları: 1975 yılında Diyarbakır'da doğdu İlk orta ve lise eğitimini Diyarbakır'da tamamladı. Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun oldu. İyi derecede İngilizce bilen Hamzaoğulları, evli ve iki çocuk babası.
* Cuma İçten: 1973 Diyarbakır doğumlu, 2004-2007 ABD NEWPORT INTERNATIONAL Üniversitesi İşletme Bölümü'nden mezun oldu. 2007-2009 yılında aynı üniversitede, Uluslararası Dış Ticaret alanında yüksek lisansını yaptı. Halen, Anadolu Üniversitesi Yerel Yönetimler Fakültesi'nde eğitime devam etmektedir. Refah Partisi'nde başladığı siyaset hayatında, 2001-2003 tarihlerinde, AK Parti İstanbul Eminönü Tanıtım ve Medya'dan sorumlu Kurucu Başkan Yardımcılığı görevini yürüttü. Bu güne kadar AK Parti, İstanbul ve Diyarbakır teşkilatlarında farklı kademelerde görevler yaptı. Evli ve üç çocuk babası, İngilizce bilmektedir.
BAĞIMSIZLAR
Leyla Zana : 1961, Silvan, doğumlu. İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şube kurucularıdan, Yeni Ülke Gazetesi'nin Bölge Temsilcisi. 20 Ekim 1991 seçimlerinde SHP-HEP ittifakında HEP kontenjanından Diyarbakır milletvekili oldu. 1994 tarihinde dokunulmazlığı kaldırılarak tutuklandı. AİHM kararı doğrultusunda yeniden yargılanandı ve 2004'te serbest bırakıldı. DTK'nın kurucularından olan Zana, 1995 Sakharov ödülüne layık görüldü ve ödülünü 2004 yılında Avrupa Parlamentosu'nda aldı. Seçime, BDP desteğiyle bağımsız girdi.
Hatip Dicle: 1954 Diyarbakır doğumlu. 1979 İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü'nü bitirdi. 1970'li yıllarda Devrimci Doğu Kültür Derneği'nde (DDKD) çalıştı. 1984 yılında gözaltına alındı. 1991 yılında SHP-HEP seçim ittifakıyla Diyarbakır Milletvekili seçildi. Aynı yıl HEP'e katıldı. 12 Aralık 1993 tarihinde DEP Genel Başkanlığı'na seçildi. 2 Mart 1994 tarihinde TBMM tarafından milletvekili dokunulmazlığı kaldırıldı. Aynı gün, Orhan Doğan ile Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele ekipleri tarafından gözaltına alındı. Dokunulmazlıkların kaldırılmasına dayanak oluşturan Ankara DGM Başsavcısı Nusret Demiral tarafından hazırlanan iddianamede 'vatan hainliği' ile suçlandı. Daha sonra hapis cezası aldı ve 10 yıl cezaevinde kaldı. 10 yıl sonra tekrar yargılanarak 2004 yılında tahliye edildi. Diğer milletvekili arkadaşları, Kürt siyasetçileri ve aydınlarla birlikte Demokratik Toplum Hareketi'nin kuruluşunda yer aldı. Bu hareket bir süre sonra DTP (Demokratik Toplum Partisi)'ne dönüştü. Siyasi yasaklı olduğu gerekçesiyle, Anayasa Mahkemesi tarafından parti üyeliği düşürüldü. Siyasi çalışmalarına devam eden Dicle, Demokratik Toplum Kongresi'nin (DTK) kurulmasına öncülük etti ve bu kongrenin eşbaşkanlığı ve sözcülüğü görevini üstlendi. 2010 Nisan ayında gerçekleşen "KCK operasyonuyla" tutuklandı ve hala cezaevinde. Seçime, BDP desteğiyle bağımsız girdi.
Emine Ayna: 1968 Dicle Diyarbakır doğumlu. Çukurova Üniversitesi Ekonomi Bölümü'nü son sınıfta bırakarak siyasal çalışmalara başladı. Gökkuşağı Kadın Derneği'nin kuruluş çalışmalarında bulundu ve Kurucu Başkanlığı'nı yaptı. Yurtsever Kadınlar Birliği ve Mezopotamya Kültür Merkezi'nin kuruluş çalışmalarına katıldı. HADEP Adana Kadın Koları başkanlığı, il yöneticiliği, HADEP Kadın Kolları Genel Sekreterliği ve PM üyeliği yaptı. DTP'nin kuruluşunun ardından Eş Başkanlık yapan Ayna, son olarak BDP Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Mardin Milletvekilidir. Seçime, BDP desteğiyle bağımsız girdi.
Nursel Aydoğan: 1958 Yenişehir Bursa doğumlu. 1983 Hacettepe Üniversitesi Gıda Mühendisliği mezunu. Tüm Sağlık-Sen ve SES'te yöneticilik yaptı. 1999-2005 yılları arasında Mersin Tutuklu Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanlığı, Tutuklu Yükümlü Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Dernekleri Federasyonları'nda (TUHAD-FED) genel başkanlık, 2005 yılında DTP'nin kurulması ile birlikte MYK ve Eş Başkan Yardımcılığı yaptı. Aydoğan son olarak, BDP MYK üyeliği yapıyordu. Seçime, BDP desteğiyle bağımsız girdi.
Altan Tan: İlk ve orta öğretimini Diyarbakır'da tamamladı. 1976 yılında Diyarbakır Maarif Koleji'nden (Diyarbakır Anadolu Lisesi), 1981'de Ankara Devlet Mimarlık Mühendislik Akademisi İnşaat Fakültesi'nden mezun oldu. Babası Bedii Tan, Diyarbakır Cezaevi'nde işkence sonucu oldürüldü. Tan'ın verdiği uzun uğraşlar sonucunda babasının işkenceden öldürüldügü kanıtlanmış ve dönemin 'gestapo' lakaplı gardiyanı 7 yıl cezaya mahkum edilmişti. Tan, Melih Gökçek'in Anavatan Partisi'nden Keçiören Belediye Başkanı seçildiği 1984-85 yılları arasında Gökçek'in yardımcılığını yaptı; ancak 7. 5 ay sonra bu görevinden ayrıldı. 1987'de Refah Partisi'ne girdi. Parti'nin Güneydoğu müfettişi oldu, ancak parti içinde çoğu dönem muhalif bir tavır sergiledi. 1991 genel seçimlerinde RP'nin MHP'nin öncüsü olan MÇP ile ittifak kurması üzerine bu partiden istifa etti. Daha sonra Ali Bulaç, Yalçın Akdoğan, Mehmet Metiner'le birlikte Sözleşme ve Yeni Zemin adlı dergileri çıkardı. Aydın Menderes hareketinde Genel Başkan Yardımcılığı görevini üstlendi. 2000-2002 yılları arasında ise HADEP'te Parti Meclisi üyeliği yaptı ve çalışmalar yürüttü. Tan'ın, Girişim, Yeni Zemin, Sözleşme Dergileri ile Zaman, Yeni Şafak, Demokrasi ve Taraf gazeteleri başta olmak üzere birçok dergi ve gazetede yazı ve röportajları yayımlanmıştır. Altan Tan ayrıca Demokratik Toplum Kongresi (DTK) daimi üyesidir ve aktif olarak rol almaktadır. Tan, evli ve 6 çocuk babası. Tan, Türkçe, İngilizce, Arapça ve Kürtçe biliyor. Seçime, BDP desteğiyle bağımsız girdi.
Şerafettin Elçi: 1938 yılında Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde doğdu. İlk ve ortaokulu Cizre'de, liseyi Mardin'de okudu. Yüksek öğrenimini, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde tamamladıktan sonra, Diyarbakır'da avukatlık stajı yaptı. Talebeliği döneminde, 49'lar Davası'ndan yargılandı. Cizre'de bir süre avukatlık mesleğini icra etti. 12 Mart 1971 Muhtırası döneminde, Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi sanıkları arasında, Diyarbakır Askeri Mahkemesi'nde yargılandı. 8 ay kadar Askeri Cezaevi'nde tutuklu kaldı. 1977 Milletvekili Genel Seçimleri'nde Mardin Milletvekili olarak, parlamentoya girdi. Ecevit Hükümeti'nde 1978-1979 yılları arasında, Bayındırlık Bakanı olarak görev yaptı. 12 Eylül Darbesi'nden sonra tutuklandı. Bakan olduğu dönemde, 'Türkiye'de Kürtler var, ben de Kürdüm' şeklindeki açıklamalarından dolayı, Ankara Sıkıyönetim Mahkemesi'nce 2 yıl 3 ay cezaya çarptırıldı. Yine Bakanlığı döneminde, bazı Kürtleri işe aldı diye Yüce Divan'da yargılandı ve 2 yıl 4 aya mahkum oldu. Bu cezalardan dolayı, 30 ay'ı aşkın bir süre cezaevinde kaldı.
Bu cezaların bir sonucu olarak, 10 yıl kadar siyasi haklardan mahrum bırakıldı ve avukatlık mesleğini yapmaktan alıkonuldu. 1992'de, 98 Kürt aydını ile birlikte Kürt Hak ve Özgürlükler Vakfı'nı kurdu. Vakfın Kurucu Başkanlığı'nı yürüttü. Uzun bir hukuki mücadelenin sonucunda, sözkonusu vakıf, 1995'te Kürt Kültür ve Araştırma Vakfı olarak tescil edildi. Bu sayede, Cumhuriyet tarihinde ilk olarak, "Kürt" adı ile bir kurum resmiyet kazanmış oldu. 1994'te bir grup arkadaşıyla birlikte, Kürt Demokratik Platformu'nun kuruluşuna öncülük etti. Bu platformun sözcülüğünü yürüttü. Kürt Demokratik Platformu, 3 Ocak 1997'de kurulan Demokratik Kitle Partisi'nin oluşum faaliyetlerini yürüttü. Demokratik Kitle Partisi'nin kuruluşu ile birlikte, Parti'nin Genel Başkanlığı'na getirildi. Demokratik Kitle Partisi, 26 Şubat 1999 tarihinde Anayasa Mahkemesi tarafından kapatıldı. Daha sonra 19 Aralık 2006 tarihinde kurulan Katılımcı Demokrasi Partisi'nin Genel Başkanlığı'na getirildi. Evli ve 7 çocuk babası. Seçime, BDP desteğiyle bağımsız girdi.
Son Dakika › Güncel › Dıyarbakır'da 11 Mılletvekılının 6'sını Bağımsızlar Kazandı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?