Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, 12 Eylül askeri darbesinin ardından adı işkencelerle gündeme gelen E Tipi Cezaevi'nin İnsan Hakları ve Yüzleşme Müzesi'ne dönüştürülmesi için çalışma başlattı. Belediye Başkanı Gültan Kışanak, kendisinin de bir dönem yattığı cezaevini müzeye dönüştürme isteklerini Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'a ilettiklerini ve ısrarcı olduklarını belirterek, Cezaevinin geçmişin acılarını kanatan değil, geleceğin ortak değerlerine zemin olan bir mekan olmasını arzuluyoruz dedi.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Diyarbakır E Tipi Cezaevi'nin 'İnsan Hakları ve Yüzleşme Müzesi'ne dönüştürülmesi çin hazırlık toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıya Belediye Başkanı Gültan Kışanak, Başkanvekili Fırat Anlı, Meclis üyesi Serra Bucak Küçük, Yerel Ekonomiyi Güçlendirme Daire Başkanı Necati Pirinççioğlu, Diyarbakır Barosu, 78'liler Girişimi, İnsan Hakları Derneği, Tuhad- Fed, Meya-Der temsilcileri katıldı. Başkan Kışanak cezaevi yerinin imar planında 'müze alanı' olarak tescil edildiğini, ancak hazinenin buna itiraz ettiğini belirtti. Kışanak, itirazın kabul edilmediğini ve cezaevi yerinin 'müze alanı' olarak tescilinde ısrar edildiği bilgisini paylaştı.
'SAYIN BAKANA SÖYLEDİK'
Kendisi de 12 Eylül döneminde o cezaevinde yatan Belediye Başkanı Gültan Kışanak, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın 19 Ekim 2014 tarihinde Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ni ziyaretinde, kendisine Diyarbakır E Tipi Cezaevi'nin müzeye dönüştürülmesi için belediyeye devrini talep ettiklerini ilettiklerini söyledi. Kışanak şöyle konuştu
Diyarbakır E Tipi Cezaevi'nin müze olarak bundan sonra kentimize kazandırılması yönünde meclis kararı olduğunu da sayın bakana söyledik. Diyarbakır halkına, bütün insanlık değerlerine, adalete, eşitliğe, barışa, özgürlüğe sahip çıkan herkes adına Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi olarak bu cezaevinin müze yapılmasına talibiz. Cezaevinin geçmişin acılarını kanatan değil, geleceğin ortak değerlerine zemin olan bir mekan olmasını arzuluyoruz.
TOPLANAN İMZALAR TBMM'YE ULAŞTIRILDI
Toplantıda konuşan 78'liler Girişimi sözcülerinden Gani Alkan da, 5 No'lu Cezaevi'nin müze yapılması için topladıkları imzaları TBMM Dilekçe Komisyonu'na ulaştırdıklarını belirtti. Alkan, Adalet Bakanlığı'nın da yeni cezaevinin bitimiyle birlikte Diyarbakır E Tipi Cezaevi olarak faaliyette olan cezaevinin Temmuz 2015'te boşaltılacağı bilgisini meclise verdiğini aktardı. Alkan, Kültür Bakanlığı'nın cezaevinin müze yapılması konusunda bir bütçelerinin olmadığını, ancak yerel bir aktör ortaya çıkması durumunda destek olabileceklerini bildirdiğini kaydetti
Ferit ASLANDİYARBAKIR, (DHA) -
(Tür: Yurt)
Son Dakika › Güncel › Diyarbakır Cezaevi'nin Müzeye Dönüştürülmesi İçin Çalışma Başlatıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?