AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu, çözüm sürecinde kaçan fırsatlar, seçimler ve başkanlık sistemi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Ensarioğlu, Kürt sorununun çözümü ve PKK'nın silah bırakıp kendini lağvetmesi ile ilgili 2011 yılında bir fırsat yakalandığını ancak, bunun kaçırıldığını söyledi. Ensarioğlu, bu tür önemli meseleleri seçimden hemen sonra çok büyük oranda halk desteği almış güçlü iktidarlar tarafından hızlı bir şekilde çözülmesinin sağlanması gerektiğini belirterek, şöyle dedi:
"PKK, KENDİNİ LAĞVETMEYE HAZIRDI"
"Henüz halk desteğini yitirmeden ve o günkü Ortadoğu'da Suriye'de iç karışıklık yok, Irak'ta iç savaş yok, ve durum çok daha stabil di. PKK kendini lağvetmeye hazırdı, yeter ki siyasetin önü açılsın, bu soruna köklü çözüm bulunsun. Buna da hazırdı, orada çok yavaş davrandık. Orada bütün bunları 3 ay içinde bütün bunlara hayata geçirip sorumsuz bir şekilde belki çözebilirdik. Zamana yaydığınız zaman işte Suriye'de iç savaş çıktı, Irak'ta iç savaş çıktı, durum farklılaşıyor. Rojava'daki durumdan dolayı örgüt artık silah bırakmak istemiyor. Irak'ta Kürtlere yönelik şiddetten sonra örgüt silahın daha gerekliliğine inanıyor. Bu yüzden Ortadoğu'daki gelişmeler Türkiye'ye farklı bir şekilde yansıyor. Yani Türkiye'de iç savaşın sürmese, Türkiye'nin yeniden içe dönmesi, çözüm sürecinin olumlu şekilde sonuçlanmaması için ile ilgili uğraşanlarda var. Yani daha bir ulusal meselemizken, daha rahat çözülebilecek iken bugün uluslar arası bir boyut ve çok yönlü bir meseleye dönüştü. Grift bir hal aldı. Bütün buna rağmen çözüm süreci şu anda devam ediyor ve devam etmeli, Çözüm sürecinden bizim vazgeçmek gibi bir külsümüz ve şansımız yok, hiç kimsenin yok. Ne HDP, ne PKK nede Ak Partinin nede devletin. Bunu başarmak zorundayız. Ama, biraz daha zorluklar yaşayacağız, daha sıkıntılı bir hal aldı. Ortadoğu'da bütün bu gelişmeler yaşanırken seçimlere gidiyoruz. Seçimlerde çözümün iklimini bozuyor."
"ŞİMDİ KENDİNİ LAĞVETMEK DEĞİL, SİLAHLI FAALİYETLERİNE SON VERMESİNİ İSTEYECEKSİNİZ"
Ak Partili Ensarioğlu, çözüm süreci başlarken PKK'nın kendini lağvedeceğini, Türkiye'de demokratik siyasetin önü açılacağını, siyaset yapmak isteyen, sorunu olan herkes siyaset yapacağının konuşulduğunu ifade ederek, "Bununla birlikte Kürt sorunu olarak tabir ettiğimiz ne varsa çözülecek, demokratik haklar, kültürel haklar çözülecekti. Ama, bugün durum farklılaştı. Rojava'da varlığını ortak silah ile sürdürmesi mümkün, Irak'ın tamamında Kürtlere yönelik IŞİD'in ciddi şiddeti var, farklı tehlikeler var. ve orada Kürtlerin kendi varlığını koruyabilmesinin koşulu silahlı varlığına bağlı. PKK bu yüzden silahın varlığına inanıyor. O zaman siz bu çözüm sürecini sürdürebilmeniz için PKK'nın kendini lağvetmesini ve tamamen silah bırakmasını beklemek yerine Türkiye'deki silahlı faaliyetlerine son vermesini isteyeceksiniz. Şu anda böyle bir şeye evrildi"diye konuştu.
"PROVOKASYONLAR, PKK İÇİNDEN DE DEVLET İÇİNDEN DE OLABİLİR"
Seçim tarihi yaklaştıkça yeni provokasyonların olabileceğine dikkat çeken Ak Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu, "Çünkü, HDP barajı aşabilmesi için şiddetin olmaması lazım. Tamamen barışı, çözümü talep eden bir HDP demokrasi ve insan haklarını talep eden bir HDP görüntüsü vermesi gerekiyor. Şiddet olduğu zaman batıda HDP'ye oy verenler insanlarda yeniden bir kuşku uyanacak. Batıdan oy almadan HDP barajı aşamaz, bu da provokasyonları peşinden getirebilir. Bu provokasyonlar, PKK içerisinde çözüm istemeyenler de olabileceği gibi devlet içinde de bir takım odaklardan da olabilir. Bugün çözüm istemeyen bir sürü odak var. Ayrıca HDP'nin yükselişi ile birlikte batıda MHP'nin de yükseldiğini görüyoruz. Milliyetçi kesim de bu sorunun çözülmesini istemeyip bundan beslenen kesimler var. Herkesin daha dikkatli daha duyarlı olması azım. Sorumluluk sahibi bütün siyasetçilerin daha duyarlı olması gerekir"diye konuştu.
Diyarbakır Milletvekili Ensarioğlu, sol kesim içerisinde CHP'nin muhalefet edemediği kanaatine varanların, CHP'den umudunu kesenlerin, "HDP'ye oy verirsek AKP'ye karşı daha keskin bir muhalefet yapabilir" umudu olduğunu da hatırlatarak, "Bu umutla oy vermeyi düşünenlerin de bir kaç kuşkusu var. Kuşkulardan biri HDP acaba takkiye mi yapıyor? yeniden burada silah ve çatışmalar olur mu olmaz mı? İkinci kuşku da; eğer HDP barajı aşarsa AKP ile ittifak eder mi? Anayasa değişikliği ve başkanlık sistemine destek verir mi? Böyle kuşkuları var. O yüzden daha anlaşılır insanların zihniyetine kazıyacak şekilde şiddete karşı bir söylem geliştiriyor. HDP, başkanlık sistemini de kesin bir şekilde istemediklerini ifade eden net sözlerle bunu söylüyorlar"dedi.
"BAŞKANLIK SİSTEMİ İLE KÜRTLER KENDİ KENDİNİ YÖNETME ARZULARINI TATMİN EDEBİLİR"
Başkanlık sisteminin Kürtlerin çok ta önemli meselesi olmadığını, başkanlık sistemi içerisinde belki Kürt sorunu çok daha rahat çözülebileceğini söyleyen Ak Partili Galip Ensarioğlu, "Başkanlık sistemi içerisinde Kürtler, kendi kendini yönetim arzuları daha rahat tatmin edilebilecek bir formül de başkanlık sistemi içerisinde bulunabilir. Yani Kürtlerin başkanlık sistemine itiraz edebilecek aslında hiç bir sebep yok. Ancak, HDP'ye oy vermek isteyenlerin o kuşkularını gidermek adına başkanlık sitemine aşırı bir şekilde karşıymış gibi bir söylem içerisindeler"diye konuştu.
"LİSTE TERCİHİNİN DOĞRU OLUP OLMADIĞI 7 HAZİRAN'DA BELLİ OLACAK"
Kendisinin partisi tarafından 7 Haziran seçimlerinde neden aday gösterilmediği ile ilgili bir soru üzerine ise Ensarioğlu, "Bu bir tercih meselesidir. Allah hayırlı etsin deriz. Tercihlerin test edildiği yer de sandıklardır. 7 Haziran'da iyi netice alınırsa demek iyi bir tercih yapmışlar. Bizim açımızdan bir şey değişmez. Kendi şahsıma yönelik bir ikbal, istikbal beklentim, siyasette bir hırsımız falan yok. Bizim sırtımızdan büyük bir yük aldılar. Ama, toplum adına siyaset yapmaya fikir yürütmeye devam edeceğiz. Sorumluluğumuz neyse bunu farklı alanlarda yerine getirebiliriz. Vekil olmamız şart değil. Bu tercih partiye aittir, ona diyecek bir şey yok, halk cevabını verecek biz değil." dedi.
Son Dakika › Güncel › AK Partili Ensarioğlu'dan PKK İtirafı: Orada Çok Yavaş Davrandık - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Yorumlar (32)