Diyarbakır Dicle Üniversitesi Hastaneleri bünyesinde Türkiye'de model olacak ve 32 milyon liraya mal olan Acil Travmatoloji Hastanesi, hasta kabulüne başladı.
Dicle Üniversitesi Hastaneleri bünyesinde kurulan Acil Travmatoloji Hastanesi'nin yapımına 2011 yılında başlandı ve 32 milyon liraya mal oldu. Hastanede 48 yataklı acil servis, 45 yataklı cerrahi ve dahili yoğun bakım üniteleri, 43 yataklı yanık ve plastik yoğun bakım ünitesi olmak üzere toplam 136 yatak, 2 ameliyathane merkez ve acil laboratuvarları, radyoloji bölümü ile tomografi, röntgen gibi cihazlar bulunuyor.
Dicle Üniversitesi Hastaneleri Başhekimi Prof.Dr. Sait Alan, Acil Travmatoloji Hastanesi yapılmadan önce, acil servisin yaklaşık 500 metrelik bir kapalı alana sahip olduğunu ve hastalara bu şekilde hizmet verildiğini belirterek, şunları söyledi:
"Bölgenin bütün zor vakaları bize geliyordu. Bu büyük bir sıkıntıydı. Yeni inşa ettiğimiz hastanemizin kendine ait 3 ayrı yoğun bakımı, 24 yataklı Türkiye'nin en büyük yanık merkeziyle birlikte Türkiye'de model olabilecek acil hastane konseptine sahip. Buradaki amacımız özellikle acil servislerde zaman kaybına bağlı istenmeyen olayları minimize etmek istedik. Hasta gelir gelmez ilk olarak kırmızı alanda müdahalesini yapıldığı yerden tomografisini, röntgen filmleri ve ultrasonunun hemen aynı yerde, bir kapıyla diğer kapıdan çıkıp diğer tarafa gidebilecek şekilde tasarladık. Hasta buraya geldi çok acil müdahale etmek gerekiyorsa hemen acil serviste aynı yerde müstakil bir ameliyathanemiz var. Bir üs katta yine acil serviste değerlendirilen yatırılması gereken hastalarımız için de 3 ayrı yoğun bakım ünitemiz var. Burada da hastanın fenalaşması durumunda yine üst katta bulunan ameliyathanede hastaya müdahale ediliyor. Yanık hastalarımız için 24 yataklı bir yanık merhemiz bulunmakta bu merkezin içerisinde de yine kendisine bağlı bir ameliyathanemiz var. Yanık vakaları acil servise geliyor biliyorsunuz. Tekrar hastayı kaldırıp yanık merkezine götürüp getirmeden bunlar büyük sıkıntılardı. Daha önce de bölgemizde bir yanık merkezi yoktu hastalar sevk esnasında yaşamını kaybedebiliyordu. Uzun zamandır biz Türkiye'nin en büyük yanık merkeziyle hizmet ediyoruz. Bu acil servise de bu merkezi taşıyarak daha kaliteli daha sağlıklı bir hizmet vermiş olacağız. Hasta ilk geldiğinde Acil Ana Bilim Dalı doktorlarımız hastayı karşılıyor ilk müdahale yapıldıktan sonra tanı konuyor. Daha sonra bu hastaya bir ameliyat gerekecekse ya da cerrahi bir bölümde yatırılması gerekiyorsa da biz yoğun bakıma yatırıyoruz. Fakat yoğun bakımların önemli bir kısmı dolu oluyor. Bu durum Türkiye'nin her yerinde genellikle böyledir. Ama hastanemizde direk hastaları acilin yoğun bakım ünitesinde tedavi edebileceğiz. Ayrıca hastanemizde her branştan bir doktorumuzu görevlendireceğiz."
"ENFEKSİYON RİSKİNE KAMERALI ÖNLEM"
Prof. Dr. Alan, kentte meydana gelen toplumsal olaylarda daha önceki acil serviste aynı anda 50 yaralıyı tedavi edebildiklerini yeni hastanede ise aynı anda yüzlerce vakaya müdahale edebileceklerini söyledi. Bölgede hasta ziyaretinin önemi çok büyük, hasta yakınları hastalarını görmek istiyor. Ancak yoğun bakım ünitelerine enfeksiyon riski göz önünde bulundurularak alınması risk oluşturuyor. Bunun için de farklı bir yöntem geliştirdik. Yoğun bakım ünitesi tepesine kameralar yerleştirerek bir gözlem odası kurduk. Hasta yakını hastasının yattığı yatağın numarasını bildirerek kamerayı o hastaya görevlilerimiz yakınlaştırarak görmelerini sağlayacak. Tabi bunları yaparken de hasta mahremiyetinin de korunmasına dikkat edilecek" dedi.
Diyarbakır
Son Dakika › Güncel › Diyarbakır'a 32 Milyon Liralık Acil Travmatoloji Hastanesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?