Kars'ta Serhat Kalkınma Ajansı'nın (SERKA) düzenlediği 'Komşu Ülkeler Ticaret Potansiyeli Bilgilendirme Toplantısı' ilginç bir protestoya sahne oldu. Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü Salonu'ndaki ışık ve ses düzenindeki aksaklığın giderilmemesine tepki gösteren SERKA Genel Sekreteri Dr. Hüseyin Tutar, "Kira bedeli olarak İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne 500 TL verdik. Ama gördüğünüz gibi buranın hiçbir teknik altyapısı yok. Bizim programımızı da bu şekilde rezil ettiler. Onları protesto ediyorum" dedi ve mikrofonları kapattırdı. Toplantıya karanlık bir ortamda, mikrofonsuz olarak devam edildi.
SERKA, Kars, Ağrı, Iğdır ve Ardahan illerinde faaliyet gösteren özel sektör temsilcilerine, kamu kurum ve sivil toplum kuruluşlarına İran, Gürcistan ile Azerbaycan ülkelerine yönelik dış ticaret imkanları, mevcut ticaret anlaşmaları, vergi ve gümrük mevzuatı, bu ülkelerde işyeri açma ve yatırım yapma imkan ve koşulları gibi konularda bilgi vermek üzere 'Komşu Ülkeler Ticaret Potansiyeli' bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü Konferans Salonu'nda yapılan toplantıya Belediye Başkanı AK Parti'li Nevzat Bozkuş, SERKA Genel Sekreteri Dr. Hüseyin Tutar, Kars ve Ardahan'daki girişimciler, sivil toplum örgütü ile kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
SERKA Genel Sekreteri Hüseyin Tutar, yeni teşvik paketiyle Serhat illerinin giderek cazibe merkezi haline gelmeye başladığını söyledi. Serhat illerinin 4 ülkeyle 7 sınır kapısının bulunduğunu fakat sınırda bulunmanın avantajlarını yaşayamadıklarını ifade eden Tutar, "Bölgemizde 7 sınır kapısı mevcut ve 4 ülkeyle de komşuyuz. Fakat bu sınır kapıların bir kısmını kullanmıyoruz. Dış ticaretimiz bölgesel olarak düşük. Gerçekten haklı yakınmalarımız var. Bu potansiyeli kullanamadığımızdan bölgemizdeki gelir dağılımı da düşük çıkıyor. Bunu TÜİK göstergelerine baktığımız zaman çok rahat bir biçimde görebiliriz. Kısacası bizim bölgemizin sınırda bulunmasının avantajını yaşamıyoruz. Bu nedenle ülkemizde sınırda olmanın dezavantajıyla karşı karşıyayız" dedi.
DOSTLUK BAŞKA ALIŞVERİŞ BAŞKA
Azerbaycan'ın Bakü Ticaret Başmüşaviri Hüseyin Necip Yavuz, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki karşılıklı yatırımların giderek arttığını söyledi. Azerbaycan'ın ithalatında Türkiye'nin Rusya'dan sonra ikinci sırada yer aldığını ifade eden Yavuz, bazı BDT ülkeleriyle yapılan Serbest Ticaret anlaşmalarının olumsuzluk yaratmasına karşın iki ülke ticaretinin giderek geliştiğini belirtti. Yavuz, şöyle devam etti:
"Azerbaycan ekonomisinde 1266 Türk firması bulunmakta. Bu firmalar 6,5 milyar dolar yatırım yapmış ve 25 bin kişilik istihdam yaratmıştır. 3.5 milyar dolar ticaret hacmi mevcuttur ve 6,4 milyar dolar tutarında ihale alınmıştır. Türk firmaları sadece 2012 yılının Ocak ve Nisan aylarında 7 proje ile 100 milyon dolarlık yatırım yapmıştır. İki ülke ticaretini etkileyen faktörler arasında; halkın Türkiye'ye sevgisi, coğrafi yakınlık, karşılıklı yatırımların artması, Türk malının imajı, uluslararası ortak çıkarlar, işadamlarımızın piyasa tecrübesi ve ülkenin kaynak zenginliği bulunmaktadır.öYavuz, yatırım yapacak firmaların kendileriyle görüşmelerini istedi ve girişimcilerin ekonomik ve ticaret gündemli ziyaretlerini arttırmalarını, 'Dostluk başka alışveriş başka' mantığıyla hareket ederek ilişkilerde uluslararası teamüllere uyulmasını ve sahteciliğe karşı marka tescili yaptırılması gerekir."
İran'ın Tahran Ticaret Müşavir Yardımcısı Alper Çakıroğlu da 2012 yılının Ocak-Mart aylarında Türkiye'nin en çok ihracat yaptığı ülkeler sıralamasında İran'ın 8'inci sırada, aynı dönemde ithalat yapılan ülkeler sıralamasında da 4'üncü sırada olduğunu kaydetti. İran'a yatırım yapacak girişimcilerin kendilerine başvurmalarını isteyen Çakıroğlu, "Bu ülkede sıkı korumacı politikalar, tarife ve tarife dışı engeller, bankacılık sektöründeki sıkıntılar, iş yapmanın zorlukları, bürokrasi, iç politik riskler, uluslararası ilişkilerdeki sorunlar, rejim içindeki görünmeyen dengeler, kanunların ve tabi olunan mevzuatın kolaylıkla değiştirilebilmesi ve yeni yaptırım kararları gibi riskler bulunmaktadır" dedi.
ATAŞELER, GİRİŞİMCİLERE DIŞ TİCARETİN OLANAKLARINI ANLATTI
Gürcistan'ın dış ticareti ve yatırım olanakları hakkında bilgi veren Batum Ticaret Ataşesi İsmail Volkan Berker, "Burada iş yapmak, Ankaralı bir işadamının Kars'ta iş yapması gibi kolaydır. Sanki yurt içinde iş yapıyormuş gibi rahatlıkla Gürcistan'da iş yapabilirsiniz" diye konuştu. Ülkede şeffaf bir dış ticaret rejimi olduğunu belirten Berker, "Şeffaf bir dış ticaret rejimi var. Tarım ürünleri de dahil vergiler çok net ve düşük şekilde belirlenmiştir. En yüksek vergisi yüzde 12. Gümrüklerde son teknolojik cihazları kullanıyorlar. Artık bir pasaporta ihtiyaç duymadan kimliğinizle Gürcistan'a giriş yapabilirsiniz. İstikrarlı bir yönetim var. Uygun maliyetli arazi ve yer desteği verilmektedir. Gürcüler, Türk malına çok büyük ilgi gösteriyor. Yatırımda yerli ve yabancı ayrımı yapılmamaktadır. Ülke yeterli üretime sahip değildir. Her alanda boşluk var ve sizin uzmanlık alanınız ne ise, o alanda rahatlıkla ticaret yapabilirsiniz" dedi.
SES VE IŞIK KRİZİ
Batum Ticaret Ataşesi İsmail Volkan Berker'in konuşması sırasında sık sık mikrofonda yankılanmalar oldu ve ses sistemindeki arıza, konuşmacıyı da strese soktu. Zaman zaman arızanın nedenini de soran Berker, kulakları tırmalayan yankılanmadan oldukça rahatsız oldu. Yankılanmanın yanında salondaki ışık sisteminin de yetersiz oluşu ve kürsüdeki konuşmacıya ayrı bir ışık verilmemesi de katılımcıların birçoğunun salonu terk etmesine neden oldu.
Katılımcılar konuşmacıları kameramanın kamera ışığıyla görme fırsatı bulurken ses sistemindeki arıza nedeniyle mikrofondaki yankılanmanın artması SERKA Genel Sekreteri Hüseyin Tutar'ı çileden çıkardı. Yaşanan olaylara fazla dayanamayan Tutar, Batum Ticaret Ataşesi İsmail Volkan Berker konuşurken özür dileyerek ayağa kalktı ve "Ben sizlerden çok özür diliyorum. Biz bu program için kira bedeli olarak İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne 500 TL verdik. Her gelen burada program yapıyor. Ama gördüğünüz gibi buranın hiçbir teknik altyapısı yok. Bizim programımızı da bu şekilde rezil ettiler. Onları protesto ediyorum" dedi.
Bu sırada salondan alkış sesleri yükseldi ve kalıtımcılarda alkışlarıyla protestoya destek vererek aynı aksaklıkların İstiklal Marşı okunduğu sırada da yaşandığını söyledi. Tutar daha sonra, "Eğer kira bedeli de alıyorsunuz o halde teknik altyapıya da 3-5 kuruş para harcayacaksınız. Bu kadar basit" diyerek kürsüye yaklaştı ve Batum Ticaret Ataşesi İsmail Volkan Berker'e dönerek, "Çok özür diliyoruz sizlerden. İstirham ediyoruz. O zaman mikrofonları kapatalım çıplak sesimizle eğer mümkünse dinleyicilerimize hitap edelim" ricasında bulundu. Batum Ticaret Ataşesi İsmail Volkan Berker de "Tabi tabi teşekkür ederim" diyerek sunumunun bundan sonraki bölümünü çıplak sesle sürdürdü. Diğer konuşmacılarda programın sonuna kadar sunumlarını aynı şekilde yaptılar ve program bitene kadar mikrofon kullanmadılar. - Kars
Son Dakika › Güncel › Dış Ticaret Toplantısında 'Ses ve Işık Düzeni' Krizi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?