Organ bağışı konusunda önemli ve merak konularından biri olan dinsel bakış açısına dikkat çekmek amacıyla; İstanbul Sağlık Müdürlüğü, Bakırköy Belediyesi ve Hayata Bağış Derneği'nin işbirliği ile konferans düzenlendi.
Yunus Emre Kültür Merkezi'nde düzenlenen konferansa İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Rahmi Yaran, Rum Ortodoks Patrik vekili Prof Dr. Elpidophoros Lambriniadis, Ermeni Patrik Genel Vekili Başpiskopos Aram Ateşyan, Türkiye Musevileri Hahambaşı Rav Isak Haleva ve Süryani Ortodoks Kilisesi İstanbul Metropoliti Yusuf Çetin, Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu ile organ nakli yapılan hastalar katıldı.
Organ bağışı konusunda dini eğilimlerin değerlendirmelerinin yer aldığı konferansda, bir konuşma yapan İstanbul Müftüsü Yaran, şunları söyledi:
"İslam dünyasında insan hayatı çok önemlidir. Hatta dini hükümlerin hedeflerini beş noktaya indirirler ve bunlardan birisi insan hayatıdır. Diğerleri de onunla ilgidir. İnsanı öldürmek büyük bir günah olduğu gibi, insanı yaşatmak da büyük bir sevaptır. Bir insanın hayatına daha iyi bir hayat yaşaması için bir çok düzenleme vardır. İnsanı ölümden kurtarmak, ayrı bir sevap kaynağıdır. Eğer bir hastalığın tedavisi için başka alternatif kalmamışsa, normal yollar kapanmışsa organ nakli ile bu hastalık tedavi edilecekse veya hayatın devamı sağlanacaksa organ nakline başvurulur. Bunda herhangi bir sakınca yoktur. Yapılan işlemin o insanı kurtaracağına dair bir kanaat varsa. Ki bu kanaati doktorlarımız ifade edeceklerdir. Yoksa din adamlarının bu konuda özel görüş ifade etmeleri mümkün değildir."
Yaran konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bir soru insanların aklına çok geliyor; 'Ben herhangi bir organımı verdim. Gözümü verdim. Yarın ahirette, ben dirildiğim zaman gözsüz mü dirileceğim? ' Bunlar fantazi sorulardır. Cenabı Hak bu dünyada bizi nasıl yarattığıysa o gün de yaratacak. Kalp hastası olan birisi kalp hastası olarak dirilmeyecek. Felç halinde ölmüşse felç halinde dirilmeyecek. Yepyeni bir insan. Rabbimizin herşeye gücü yeter. Kuvveti yeter."
Diğer ruhani liderler de organ nakline, dinlerinin bakış açılarını anlattı. Organ naklinin önemine dikkat çeken din adamları vatandaşların organ bağışı konusunda duyarlı olmalarını istedi. Konferansın ardından toplu fotoğraf çekimi yapıldı. Hatay'dan gelen ve akciğer nakli yapılan Emine Güler (49) ise 13 saatlik bir ameliyattan sonra nakilin gerçekleştiğini ve şu anda çok iyi olduğunu söyledi. Güler, "Vatandaşlardan istediğim ise bağış için sağduyulu olmaları. Bağış yaparak bir çok canı kurtarabilirler" dedi.
- İstanbul
Son Dakika › Güncel › Dini Liderler Organ Nakli İçin Biraraya Geldi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?