İnternet gelecekte özgün içerik, fotoğraf ve video ile şekillenecek
Dijital Dünyanın 10 Altın Yılı ve Geleceği başlıklı konferans 17 Nisan Salı günü Point Hotel Barbaros'ta gerçekleştirildi. Türkiye'nin ilk ve tek bağımsız web ödülleri organizasyonu olan Altın Örümcek Web Ödülleri'nin 10'uncu yılında düzenlenen konferansta DorukNet Genel Müdürü Gökhan Erkman, Webrazzi'nin kurucusu Arda Kutsal, ComScore'dan Ahmet Damgacıoğlu, girişimci Ersan Özer, Hürriyet İnternet Grubu Başkan Yardımcısı Erhan Acar, Campaign Türkiye Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Tolga Tuna görüşlerini dinleyicilerle paylaştılar.
Sektörün önemli fikir liderlerini, marka ve şirket yöneticilerini, sektör çalışanlarını, bu alana yatırım yapanları ve yatırım yapmak isteyenleri bir araya getiren konferans DorukNet Genel Müdürü Gökhan Erkman'ın gerçekleştirdiği açılış konuşması ile başladı. DorukNet olarak 19 yılı geride bıraktıklarını vurgulayan Gökhan Erkman Türkiye'de daha internet yokken DorukNet'i kurduklarını belirterek Altın Örümcek Web Ödülleri fikrinin 10 yıl önce Türkiye'de başarılı internet projelerinin desteklenmesi ve internetteki içeriğin zenginleşmesine katkı sağlayabilmesi için ortaya çıktığını paylaştı. 10 yıl önce bine yaklaşan başvuru sayısının bugün 5 bine yaklaştığını söyleyen Erkman geniş bant internetin yaygınlaşması ile birlikte içeriğin önem kazanmaya ve internet yatırımlarının da değer bulmaya başladığını söyledi.
Gelecek görsel olacak
Webrazzi'nin kurucusu Arda Kutsal dijital dünyada yaşanan dönüm noktalarını ve gelecek analizlerini paylaştığı konuşmasında Türkiye'ye olan yabancı yatırımcı ilgisinin son dönemde çok ciddi bir şekilde arttığını söyledi. Kutsal, 2012 yılında e-ticaret pazarında yüzde 50'lik bir artış beklediğini paylaştı. İnternet dünyasının basit düşünmeyi gerektirdiğini vurgulayan Kutsal, internette başarılı iş modellerinin reklama dayandığının altını çizdi. Arda Kutsal internette içeriğin ve mobil cihazların öneminin arttığını, görselliğin her zaman olduğundan daha da önemli hala geldiğini belirtti. Facebook'un başarısında aslında bu mecranın en büyük fotoğraf paylaşım platformu olmasının etkin olduğunu, Instagram'ı satın alan Facebook'un geleceği görsellikte gördüğünü vurgulayan Kutsal gelecekte kullanıcıları neleri beklediğini anlamanın en iyi yolunun günlük yaşantıları ve alışkanlıkları analiz etmek olduğunu vurguladı.
Türkiye'de internet oyun oynamak için kullanılıyor
ComScore'dan Ahmet Damgacıoğlu internetteki pazarlama dünyasını ve bu dünyanın önemini rakamlarla ortaya koyduğu konuşmasında internetin yakın gelecekte televizyonun ardından ikinci mecra olacağını söyledi. Dünyada 1,4 milyar kişinin internet kullandığını ve yüzde 20'ye yakın zamanın sosyal ağlarda geçirildiğini anlatan Damgacıoğlu Türkiye'de her yedi dakikadan birinin Facebook'ta geçirildiğini paylaştı. Türkiye'de 15-24 yaş grubunun ağırlıkla interneti kullandığını ve Türkiye'de internetin en çok oyun oynamak için kullanıldığını söyledi.
İyi ve başarılı iş örnekleri küçük girişimcilerden geliyor
Ersan Özer internette girişimciliğin başarı hikayesini örneklerle dinleyicilerle paylaşırken, yeni özgün ve yaratıcı fikirlerin başarılı olduğunun altını çizdi. İnternette başarılı olan girişimcilerden örnekler sunan Özer, iyi fikir ve başarılı uygulamaların büyük şirketlerden değil daha çok küçük internet yatırımcılarından çıktığının altını çizdi.
10 yılda bir kitap okurken günde 200 video seyrediyoruz
Hürriyet İnternet Grubu Başkan Yardımcısı Erhan Acar internette özgün içeriğin yeni dönemde en önemli unsur olacağının altını çizdi. Kullanıcıların yarattığı içeriğin önemli bir ekonomi oluşturduğunu vurgulayan Acar, yaşanan süreci doğru okuyamayan kurumların, medya kuruluşlarının oyunun dışında kalacağını söyledi. Dünyada her zaman güvenilir haber kaynaklarına ihtiyaç duyulacağını vurgulayan Acar, Türkiye'nin okumayı değil izlemeyi seven bir toplum olduğunu TV izleme oranının yüzde 95 seviyesindeyken, kitap okuma oranın ise 10 yılda bir kitap olduğunu söyledi. Acar günde 200 video izlendiğini ve bu oranın gün geçtikçe arttığını vurguladı.
Pazarlama iletişiminde bir bilinç değişimi yaşanıyor
Campaign Türkiye Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Tolga Tuna pazarlama iletişiminde Türkiye'nin dünyanın çok gerisinde olduğunu belirterek Türkiye'nin yakın geçmişe kadar gelişime, yeniliğe ve inovasyona ayak dirediğini vurguladı. Türkiye'de bir bilinç değişimi yaşanmaya başladığını vurgulayan Tuna, dijital dünyada yaşanan gelişmelerin küçük oyuncuların ve girişimcilerin önünü açtığını söyledi. Beş yıl içinde medya, eğlence ve iletişim sektörlerinde yaşanacak büyümenin yüzde 58,7'sinin dijital segmentte gerçekleşeceğini belirtti. Artık kurumların dijital dünyayı anlamak ve kavramak zorunda olduğunun altını çizen Tuna, dijital işlerin ayrı birer olgu olmadığını var olan işlerin bir tamamlayıcısı olarak görülmeye başlanacağı ve farklı alanlardaki profesyonellerin dijital dünyayı anlamaya başlamasıyla işlerini buna uygun bir şekilde yapmaya başlamak zorunda kalacaklarını belirtti.
Son Dakika › Güncel › Dijital Dünyanın 10 Altın Yılı ve Geleceği - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?