Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaşanan çatışmalı süreç sosyal hayatı etkilemekle kalmadı, bölge ekonomisi de adeta dibi gördü. Çatışmaları süreçten sonra yatırımcılar bölgeden elini çekip, yatırım yapmaktan vazgeçince ekonomi battıkça battı. Hükümet devletçilik ilkesi gereği devlet yarımları teşvik etmek amacıyla yatırımları kendi eliyle yapmaya hazırlanıyor. Çatışmalı süreçten dolayı ekonominin durma noktasına geldiğini ifade eden bölgedeki iş adamları ve yatırımcılar bu yatırımlardan sonra bölgenin canlanacağı umudunu taşıyor.
DEVLET DESTEKLİ YATIRIMLAR BÖLGEDE HEYECAN YARATTI
Başbakan Binali Yıldırım'ın açıkladığı devlet destekli yatırımlar bölgede heyecan yaratmaya başladı. İş adamları kredilerde teminat sorununun da son bulacağını söyledi. Daha önce batan ekonominin bu yatırımlardan sonra canlanacağı yönünde kanaat oluşmaya başladı. Başbakan Yıldırım, grup toplantısında terörle mücadele operasyonlarından sonra atılacak ikinci adım olan fiziki ve sosyal yenileme konularına değindi. "Gençlerimizi hayata bağlayacağız. Dağdan daha güzel bir hayat olduğunu onlara göstereceğiz" ifadelerini kullanan Başbakan Yıldırım,"Operasyonlar bitti şimdi ikinci adımı atıyoruz. Fiziki ve sosyal yenileme. Fiziki yenilenme ne, yakılan yıkılan her yeri yeniden yapıyoruz. Bu yetmez, gençlerimizi hayata bağlayacağız. Dağdan daha güzel bir hayat olduğunu onlara göstereceğiz. Doğu ve Güneydoğu'da cazibe merkezleri oluşturacağız. Burada fabrikalar yapılacak. Fabrikaları biz yapacağız, özel sektör işletecek. Buradaki gençlerimize iş imkanı sunacağız"diyerek gençlere iş imkânı sunulacağını söyledi.
ÇALIŞKAN: BU BÖLGENİN HUZURU VE İSTİKRARI İÇİN BİZLERE ÇOK BÜYÜK GÖREVLER DÜŞÜYOR
Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Şanlıurfa Şube Başkanı Mehmet Çalışkan, yatırımların bölge halkı tarafından sahiplenmesi durumunda başarılı olacağını söyledi. Çalışkan, "Bu yatırımlar bölgemizi olumlu yönde etkiler ve olması gereken bir şekilde davranılıyor. Bu bölgenin canlanması için mutlaka sanayinin arttırılması, sanayin güçlendirilmesi ve üretilmesi gerekiyor. Bununla ilgili de sonuna kadar hükümetin arkasındayız, destekliyoruz. Yapılan işler bir an önce istihdama dönüştürülmeli ve Urfa olarak da bunun reklamını yapmalıyız. İnsanları teşvik edip bir an önce istihdama çevirmeliyiz. Bunlar ve bu adımlar bölgenin toparlanması açısından çok önemli girişimlerdir. Acil olarak yapılması gereken, öncelikle bir an önce işsizliğin önünün kesilmesi gerekir. Suriyelilerin sorununun çözülmesi gerekir. Bölgeyi sürekli ayakta tutacak projelerin üretilmesi gerekiyor. Taşıma su ile yardım nereye kadar? Bunun tohumlarının atılması gerekiyor. Yani bu çok önemli, bu yardımlar tohum gibi görüp, ondan sonra o tohumların yeşermesi gerekiyor. Elbette, burada bizlere çok iş düşüyor. Bu bölgenin huzuru ve istikrarı için bizlere çok büyük görevler düşüyor. Bu canlanmanın süresi insanların kendi elindeki bir şeydir. İsterse bunu ağaca çevirir her sene meyvesini alır, isterse bitki olur, bir anda yeşillenir, kurur ve gider. Bu tamamıyla elimizdeki bir şeydir. Hükümetin desteği ve biz yerel halkın desteği ile buraların güçlendirilmesi gerekir. Sahiplenmek gerekir. Bu yatırımlar sahiplenilirse bir canlanma olur" dedi.
AKKAYA: ŞANLIURFA SON 5 YILDA 1 MİLYAR 333 MİLYON TL'LİK YATIRIM ALDI
Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Halil Akkaya, devletin alım garantili fabrika kurması durumunda yatırımların artacağını ifade etti. Akkaya, "Şanlıurfa son 5 yılda 1 milyar 333 milyon TL'lik yatırım aldı. 3'üncü Organize Sanayi Bölgesi için de yer tahsisleri yapıyoruz. Bunun büyük bir kısmı 6'ncı bölge teşvikiyle geldi. Eğer devlet alım garantili fabrika kurarsa bu rakam 3 yılda 10 milyar doları aşar" dedi. (Kaynak: Gazete İpekyol)
Son Dakika › Güncel › Devlet Bölgede Yatırıma Soyunacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?