Haber: ÇAĞATAN AKYOL - Kamera: ADEM KARABAYIR
Hatay'ın İskenderun ilçesinde, depremlerden sonra ağır hasar gören binalarına giremeyen ve çadırda yaşam süren bir yurttaş, nakliyecilerden yakınarak, "Taşıma şirketleri 4-5 bin liraydı, şimdi olmuş 10-15 bin lira" dedi. İstanbul'dan gelen nakliye firmasının operatörü ise fiyatlarda değişiklik olmadığını savunarak, "Neyse devletin sunduğu rakamlar, onlarla stabil bir şekilde şu an taşıma yapıyoruz" diye konuştu. Firma sahibi de "Bizim de işe ihtiyacımız var. 9 bin liraya taşıyoruz. 5 bin lirasını elemana, 2 bin lirasını asansöre veriyoruz. Kim denetliyorsa denetlesin… 2 bin lira bana kalıyor" dedi.
Kahramanmaraş merkezli 11 ilde yıkıma neden olan depremlerin ardından bölgedeki yurttaşların barınma sorunu devam ediyor. Depremlerde yıkılmayan ancak ağır hasarlı olan binalarına giremeyen yurttaşlar da çareyi eşyalarını kurtarmakta arıyor. Böylelikle pek çok depremzede de riskli olmasına karşın nakliyeciler aracılığıyla evdeki eşyalarını tahliye ediyor.
"TAŞIMA 4- 5 BİN LİRAYDI, ŞİMDİ 10- 15 BİN LİRA"
Hatay'ın İskenderun ilçesinde yıkılmayan ancak binaları ağır hasar alan, ailesiyle birlikte çadırda yaşamlarını sürdüren Pınar Semerci de sağlam olan evlerin kiralarının artışından şikayetçi. Nakliye işlemlerinin ücretlerinden de dert yanan Semerci, "Mesela evi taşıyacağım, ev bulamıyorum. 3- 5 bin liralık evler, 8- 10 bin lira olmuş burada, İskenderun'da. Yani bulamıyorum. Onu da bulamıyorum. Mesela taşıma 4-5 bin liraydı, şimdi olmuş 10- 15 bin lira. Biz herhangi bir yardım almadık" diye konuştu.
"NEYSE DEVLETİN SUNDUĞU RAKAMLAR, ONLARLA TAŞIMA YAPIYORUZ"
İskenderun'daki dükkan üstü 5 katlı bir binanın 3'üncü katındaki daireden eşyaları tahliye eden nakliyeciler, ANKA Haber Ajansı'na konuştu. Operatör Serkan Kılıç, İstanbul'dan "yardım amaçlı" geldiklerini anlattı. Kılıç, şöyle konuştu:
"Bir haftadır buradayız. Yoğun talep vardı ama düştü. Şu an için zaten son malzemeleri alıyoruz. Bu az riskli olanlar, ağır hasarlı olanlar değil. 4 kişi çalışıyoruz. 2 kişi yukarıda, 2 kişi aşağıda. Karşı taraf da mağdur, bizim de bir şekilde onların mağduriyetini gidermemiz lazım. Yani başka bir çaremiz yok. Hem onların mağduriyetini gidiyoruz hem de bizim elemanlarımız bir şekilde kazanç sağlıyor; karşılıklı olan bir şey" dedi. Fahiş fiyat iddialarına ilişkin de Kılıç, "Alakası yok. Neyse devletin sunduğu rakamlar, onlarla stabil bir şekilde şu an taşıma yapıyoruz. Başka bir şey değil. Bir saat zaten, bir saatten fazla çalışamıyoruz çünkü riskli, görüyorsunuz. Çevik kuvvet, jandarma, özel harekat bakıyor, ondan sonra."
"BİZİM DE İŞE İHTİYACIMIZ VAR"
Nakliye firmasının sahibi Dursun Açıkgül de kalacak yer olmadığı için arabalarında kaldıklarını söyledi. "Kendi imkanlarımızla yiyip içiyoruz" diyen Açıkgül, aldıkları riskle ilgili "Değmiyor da yapacak da bir şey yok. Bunların nakliyeciye ihtiyacı var, bizim de işe ihtiyacımız var. Burada eleman bulmakta biraz zorlanıyoruz. Bir de asansör bulmakta zorlanıyoruz. Bir haftada günlük ortalama 2 taşıma yapıyoruz. Bazı arkadaşlar depolardan yer tutmuşlar, oraya götürüyoruz. Bazı arkadaşlar da Arsuz'da falan hasarsız binalar bulmuşlar, katlara götürüyoruz" dedi.
"BU EVİ 9 BİN LİRAYA TAŞIYORUZ AMA BİZE KALAN 2 BİN LİRA"
Nakliye işlemleri ücretlerinin normalden daha fazla olduğu iddialarına da yanıt veren Açıkgül, şunları söyledi:
"Yok, yok, yok. Çünkü eleman bin lira burada. Sabit elemanımız olmadığı için piyasadan eleman ayarlıyoruz. Bir tane eleman, bin liraya çalışıyor. Biz İstanbul'dan kendimiz 5 kişi geldik ama 2 aracımız var, yetersiz bizim elemanımız. Şu anda 3 tane bin liraya eleman tuttum. 2 tane kendi elemanım var, 5 kişiyiz biz. Şu anda 9 bin liraya bu evi taşıyoruz. 5 bin lirasını elemana, 2 bin lirasını asansöre veriyoruz, etti 7 bin lira. 2 bin lira da kamyona, 2 bin liraya çalışıyoruz biz. Kim denetliyorsa denetlesin… 2 bin lira bana kalıyor."
"RAMAZAN'A KADAR KALMAYI DÜŞÜNÜYORUZ"
Burada bir süre daha kalacaklarını dile getiren Akgül, "İşler ne zaman böyle teklerse biz bırakır gideriz. 15- 20 gün, belki Ramazan'a kadar burada kalmayı düşünüyoruz. Bugünkü 2'nci ev. Bundan sonra yok, olsa da gitmeyiz. Elemanlarımız yoruluyor" diye konuştu. Nakliye taleplerine ilişkin de Açıkgül, "Liste yok. Araçlarımızın yanına geliyor vatandaşlar. Evinin durumunu bize söylüyorlar. 'Benim değerli malzemem var, ben çıkar alırım, ondan sonrası size ait' diyor. O şekilde taşıma yapıyoruz. Durumu öğrendik, ağır hasarlı binalara girilmiyor. Hasarsız binalara giriliyor. Hasarlı binalara biz de kendimiz için girmiyoruz. Müşteri bizi zorlasa da yapmıyoruz" dedi.
Son Dakika › Güncel › Depremzede, Nakliyedeki Fahiş Fiyatlardan Şikâyetçi. Nakliyeciler İse Ücretlerde Değişiklik Olmadığını Savunuyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?