Depremin ağır hasar verdiği illerden Hatay'ın Antakya ilçesinde, Denizli Valisi Ali Fuat Atik'in koordinatörlüğünde deprem mezarlığı' oluşturuldu. Cenaze işlemleri de Denizli Valisi Ali Fuat Atik'in koordinatörlüğünde yürütülüyor.
Hatay'da cenazelerin gömülmesi işlemlerini yerinde takip eden AK Parti Kocaeli Milletvekili Cemil Yaman afet bölgelerindeki atmosferi anlattı. Yaman şunları söyledi; "Öncelikle asrın felaketi dediğimiz, peş peşe 7.7 ve 7.6'lık iki depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum, yaralı kardeşlerimize acil şifalar diliyorum. Biz bu canları geri getiremeyeceğiz ama Türkiye'nin bu kanayan yarasını Allah'ın izniyle kısa sürede saracağız. Kimsenin bu konuda endişesi olmasın. Ben ilk gün duyar duymaz yola çıktım. Önce Adana Gaziantep, Nurdağı, Türkoğlu, Pazarcık ve oradan da Şanlıurfa'ya geçtik. Kocaeliler olarak biz, deprem tecrübesi olan şehrin insanlarıyız. İlk gün gittik halkla beraber olduk. Urfa'da 8 bina yıkılmıştı. 8 binanın 4'ünde enkazda canlı araması vardı. Sonraki gün Adıyaman'a gittik. Adıyaman'da felaketin gerçek yüzünü gördük. Adıyaman'da taş üstünde taş kalmamış desek yeridir."
Depremde hayatını kaybedenlerin cenazelerini defnetmeden önceki aşamalar hakkında bilgi veren Yaman: "Sonra Hatay'a geldim ben. Tabi iyi bir koordinasyon lazım. Deprem yalnızca enkaz canlı arama değildir. Aynı zamandan enkazların kaldırılması, vefat edenlerin defni, yani çok başlı çok uçlu yapılaması gerekir. Burada çok iyi bir koordinasyon var Denizli Valimizin koordinatörlüğünde. Cenazelerin defin işlemi bu bölgede yapılıyor. Bölgedeki alan yaklaşık 50 dönümlük alanda defin işlemi yapılıyor. Definler hiç kimsenin endişesi olmasın. Yapılması gerektiği gibi yapılıyor. Dini vecibeler noktasında hiçbir sorun yok. Burada Denizli Müftülüğümüzün öncülüğünde Denizli'deki tüm görevliler burada. Kadın erkek imamlarımız burada. Bunun yanı sıra bilinmeyen tanınmayan daha sonra tespit edilecek cenazelerin DNA için kan tahlilleri, parmak izleri, resimleri alınıyor. Bir vatandaşımız gelse cenazesi için tüm belgeler hazır. Bu konuda da hiç kimsenin endişesi olmasın. Şu ana kadar yaklaşık olarak 5 bine yakın defin işlemi yapıldı ve bunların tamamı kayıt altına alındı. " ifadelerini kullandı.
"Bu 5 defin sadece bu bölgede mi? Antakya'nın başka yerlerindeki definler de bu sayıya dahil mi?" sorusuna ise Yaman; "Tabi tabi Antakya'nın kendi mezarlıkları var. Burası normal bir mezarlık değil burası bir tarlaydı. Bir de vatandaş kendi cenazesini alıp yine kayıt ediliyor, sisteme geçiliyor. Aile kabristanına götürebiliyor; ama kayıt altına almak şartıyla. Burada görevli savcı arkadaşlarımız var. Cumhuriyet Başsavcılığı'nda görevli arkadaşlarımız var. Bu arkadaşlar hukuki işlemleri yapıyorlar. Şehrin dışına giden cenazeler dahi kayıt altına alınıyor." dedi.
Yaman son olarak "Yakınlarını almaya gelenler için ise her cenaze kayıt ediliyor. Numaralandırılıp resmi çekiliyor. Parmak izi ve kan tahlili alınıyor. Sayı verilip defnediliyor. Yakını, cenazeyi o şekilde tespit ediyor."
İşte depremde hayatını kaybedenlerin defnedildiği toplu mezardan yürek yakan kareler;
Son Dakika › Güncel › Depremin yıktığı Hatay'da cenazeler nasıl defnediliyor? İşte adım adım izlenen yol - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Yorumlar (1)