ÖMER FARUK CEBECİ - 17 yıl önce 17 Ağustos ve 12 Kasım depremleriyle sarsılan, binalarının yüzde 60'ı kullanılamaz hale gelen ve altyapısı çöken, yaralarını teşviklerle saran Düzce, ilçesi olduğu ve daha sonra ayrıldığı Bolu'nun nüfusunu geride bıraktı.
Depremden sonra 9 Aralık 1999'da Bolu'dan 6 ilçeyle beraber ayrılarak il statüsüne kavuşan Düzce, 170 bin olan nüfusunu, aradan geçen 17 yılda 360 bine çıkardı.
Düzce'nin ayrılmasından sonra 2000'de yaklaşık 270 bine düşen Bolu nüfusu ise 291 bin oldu.
Böylece depremin ardından il statüsüne kavuştuktan sonra da bir dönem nüfusunda azalma yaşanan Düzce, yaraların sarılması ve teşviklerle Bolu'yu geride bırakmış oldu.
Ülkenin yaşadığı en büyük depremlerden biri
Düzce Valisi Zülkif Dağlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 12 Kasım 1999 Düzce Depremi'nin ülkenin yaşadığı büyük depremlerden olduğunu söyledi. 980 vatandaşın hayatını kaybettiğini, 3 bin 836 kişinin de yaralandığını anımsatan Dağlı, depremde büyük bölümü ağır olmak üzere on binlerce binanın hasar gördüğünü belirtti.
Üzerinden 17 yıl geçen depremin acı bir felaket olarak yerini aldığını vurgulayan Dağlı, "Burada en yaşlısından, ilkokula giden birinci sınıf öğrencisine kadar herkes bu bilinçle yetişmekte. Bu ilimizin bir gerçeği olarak görülüyor. Buna dönük tedbirlerimiz de gelişiyor. Depremlerin her zaman olma ihtimali var. Bundan kaçmamız il, bölge ve ülke olarak mümkün değil. Biz depreme ne kadar hazırız, ne kadar hazırlanıyoruz? Bu konuda ne kadar bilinçliyiz, yeterli derecede eğitimlerimiz var mı? Önemli olan bunların üzerinde durmamız." diye konuştu.
"İlimizde çok katlı yapılar yok"
Deprem sonrası imar planlarından başlayarak yerleşim yerlerinin tespitinde, yapı denetiminde önemli değişiklikler yapıldığına işaret eden Dağlı, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Biz Düzce olarak bu depremden iyi bir ders aldık. Bu gerçeği göz ardı etmeden yaşamak, yapılaşmamızı buna göre dizayn etmek durumundayız. Kentsel Dönüşüm Kanunu kapsamında da ilimizde bu yönde çalışmalar hızla devam ediyor. İlimizde çok katlı yapılar yok. Yapılarımız tamamen deprem yönetmeliğine uygun olarak inşa ediliyor. Genelde zemin artı iki kat olarak yapılaşmamız devam ediyor. Bunlara uymadığımız takdirde neler olabileceğini hep birlikte yaşadık ve bundan ders aldık diye düşünüyorum. Allah o günleri bir daha kimseye, ülkemize göstermesin. Depremde birçok vatandaşımız hayatını kaybetti, yaralananlar oldu. Onlara Allah'tan rahmet diliyoruz. Bu gerçekle yaşamaya mecburuz yaşamaya da devam edeceğiz."
Vali Dağlı, çıkartılan teşvik kanunlarıyla kentin sanayileşmesinde de iyi bir duruma geldiklerini vurguladı.
Kentin nüfus artışının da devam ettiğini dile getiren Dağlı, "Biz 'Düzce'yi nereye yerleştirmeliyiz, kent hangi tarafa doğru gelişmeli' konuları üzerinde duruyoruz. Zemini sert olan kentin kuzey kısmına ana artelimizi kaydırmak durumundayız. Aksi takdirde buralarda zeminin çok sulu ve gevşek olması, aynı zamanda tarım arazilerinin çok yoğunlukta olmaları sebebiyle yerleşimimizi biraz daha kaydırmakta fayda var diye düşünüyorum."
Son Dakika › Güncel › Depremden Ders Aldık' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?