Sakarya'da başlayan yeni depozito sisteminin detayları belli oldu - Son Dakika
Güncel

Sakarya'da başlayan yeni depozito sisteminin detayları belli oldu

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın hayata geçirdiği "Depozito Saha Yönetim Sistemi (DSYS)" Sakarya'da başladı. Yıl sonuna kadar tüm illerde uygulanacak sistemle ilgili Bakanlık, 11 soruda tüm merak edilenleri açıkladı.

12.01.2025 13:19  Güncelleme: 17:27

Türkiye, Sıfır Atık hareketini güçlendirmek için düğmeye bastı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yeni depozito projesiyle ilgili ilk adımı attı.

İLK OLARAK SAKARYA'DA BAŞLIYOR

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar, Sakarya'nın "Depozito Saha Yönetim Sistemi (DSYS)" için pilot şehir olarak seçildiğini duyurdu. Projenin iş birliği protokolünü imzalayan Bakan Murat Kurum, "Depozito Sistemi, ülkemize her yıl 520 milyon avroluk kazanç getirecek ve Saygıdeğer Emine Erdoğan Hanımefendi'nin öncülüğündeki Sıfır Atık Projesi'nin en kıymetli adımı olacak. Bu sistemi 2025 yılı içinde Sakarya'dan başlamak üzere kademeli olarak ülke genelinde yaygınlaştıracağız. Yıl sonunda da her il ve her ilçede asgari makine ve altyapı kurulumuyla ulusal depozito sistemine geçmiş olacağız" dedi.

Sakarya'da başlayan yeni depozito sisteminin detayları belli oldu

İŞTE DEPOZİTO SİSTEMİYLE İLGİLİ TÜM MERAK EDİLENLER

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, yıl sonuna kadar tüm illerde hayata geçirilecek, "Depozitosu Olan Ambalajlar (DOA)" sistemiyle ilgili 11 soruda merak edilenleri yanıtladı. Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, sistemin, Sıfır Atık hareketinin yeni bir adımı olacağı belirtildi. Paylaşımda, depozito sistemiyle ilgili vatandaşların merak ettiği 11 soru ve yanıtlarına yer verildi.

DEPOZİTO YÖNETİM SİSTEMİ (DYS) NEDİR?

Depozito Yönetim Sistemi, belirli bir depozito bedeli alınarak piyasaya sürülen ürünlerin tüketilmesi sonrasında iade alınması ve depozito bedelinin geri ödenmesine dayalı bir sistemdir.

Sakarya'da başlayan yeni depozito sisteminin detayları belli oldu

DEPOZİTO NE SAĞLAR?

Ambalajları kaynağında ayrı toplamaya, geri dönüşüm değerinin korunmasına ve yükseltilmesine, birincil ham madde yerine kullanılarak doğal kaynakların korunmasına, ikincil ham madde kullanımıyla enerji sarfiyatının azaltılmasına, karbon emisyonlarının azaltılmasına ve 2053 Net Sıfır Emisyon hedefine ulaşılmasına, sıfır atık ve döngüsel ekonominin desteklenmesine katkı sağlanır.

DEPOZİTOSU OLAN AMBALAJLAR (DOA) UYGULAMASI NEDİR?

Tüketicilerin iade süreçlerinde kullanacağı mobil uygulamadır. Bakanlık tarafından tescil edilmiş makineler ve manuel iade noktalarında tüketiciler, DOA mobil uygulamasını kullanarak depozito iadelerini gerçekleştirecek.

DOA UYGULAMASI NASIL ÇALIŞIR?

Android ve iOS store mağazalarından uygulama ücretsiz indirilir. Karekod okutularak çalışan uygulama ile depozito iade makinelerine bırakılan ambalajlar için depozito bedeli tüketicinin e-cüzdanında birikir. Bu bakiye, QR kod ile ödeme özelliği olan tüm POS cihazlarında, anlaşmalı restoran ve marketlerde kullanılabilir.

Sakarya'da başlayan yeni depozito sisteminin detayları belli oldu

DOA BANKACILIK SİSTEMİNE ENTEGRE MİDİR?

Tüm finansal akışlar Türkiye Emlak Katılım Bankasının alt yapısı üzerinden DOA mobil uygulaması altında e-cüzdan entegrasyonu ile yürütülür. Biriken bakiye banka hesaplarına da havale edilebilir.

UYGULAMA TÜRKİYE GENELİNDE NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Sakarya'da başlatılan uygulama 2025 yılı sonuna kadar ülke genelinde her il ve her ilçede hayata geçirilecek.

DOA'YA HANGİ KURUM VE KURULUŞLAR DESTEK VERİYOR?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bünyesindeki Türkiye Çevre Ajansının (TÜÇA) sistem yöneticisi olarak yer aldığı depozito yönetim sistemi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) işbirliğiyle yürütülecek.

YILDA NE KADAR AMBALAJLA GERİ KAZANIM SAĞLANACAK?

Türkiye genelinde 783 bin kilometrekarelik coğrafyada yılda yaklaşık 25 milyar adet ambalajın toplanması öngörülüyor.

Sakarya'da başlayan yeni depozito sisteminin detayları belli oldu

NE KADAR ÜRÜNDE DOA LOGOSU VAR?

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü işbirliği ile 1 Ağustos 2023'ten bu yana 22 milyar adet içecek ambalajı işaretlenip piyasaya sürüldü.

DOA İLE YILLIK NE KADAR KAZANÇ ELDE EDİLECEK?

Ülke ekonomisine yıllık yaklaşık 520 milyon avro katma değer sağlanması hedefleniyor.

HANGİ AMBALAJLARA DEPOZİTO ÖDENECEK?

Cam, plastik ve alüminyum malzemeden yapılmış 0,1 litre ile 3 litre arasındaki tek kullanımlık ambalajlar zorunlu depozito kapsamına alındı. Üzerlerinde depozito logosu olan bu ambalajlar için depozito bedeli ödenecek.

Sakarya\'da başlayan yeni depozito sisteminin detayları belli oldu
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Sakarya'da başlayan yeni depozito sisteminin detayları belli oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (7)

  • Trabzon:
    destan yazmışsınız?da kaç kuruş alacaz bi onu yazamadınız 45 3 Yanıtla
  • Zafer Budak:
    Almanya'da 50 yıl önce vardı, Türkiye yeni mi uyanmış? 40 4 Yanıtla
  • DORUĞUN GERZESİ:
    ya depozitoyu oraya birakinca borclu cikmayalim sonra.. 15 2 Yanıtla
  • Ümit Demir :
    Yarın depozito makinasini kırarr ya icindeki plastigi çalarlar yada makinayı komple çalarlar..geriden gidiyoruz hala cok zaman var buna..avrupa 50 senedir kullandiğı halde 11 1 Yanıtla
  • Gffghj Fhkcofo:
    emekli amca ve teyzelerimizin yeni geçim kaynağı vatanımıza milletimize hayırlı uğurlu olsun. 10 2 Yanıtla
  • Bülent Yılmaz:
    la milleti geri dönüşümcü yapacaklar 9 2 Yanıtla
  • Uğur Demir:
    Ya hu arkadas sakaryanin nufusu ne kadar yizde kavi pet sise kullaniyor gunluk degislen ogrenci nufisu var yaz aylari 3 ay nufus dusuyor direkt istanbula koysaniza bunu her metro istasyonujun disinda bir yere millet ise giderken cuzdanijin doldursun 20 milyon nufusujun 1 milyonu at sa yeter her gun 2 0 Yanıtla
  • SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement