Tekstilin başkenti olan Denizli’de bu yıl ikincisi düzenlenen 6 Mart Dünya Türk Havlu ve Bornoz Günü etkinlikleri Delikliçınar Meydanı’nda yapıldı. Etkinliğe Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Denizli Valisi Abdülkadir Demir, Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan, Denizli Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer, Denizli Tekstil ve Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı İsa Dal, Denizli İhracatçılar Birliği Başkanı Süleyman Kocasert ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, alanda toplanan yüzlerce kişi gibi kendisine verilen beyaz bornozu giydi. Tören öncesi Pamukkale Halk Dansları Topluluğu salsa yaparken, danslarını bornozla yapmaları dikkat çekti. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, bornoz giyen minik bir kız çocuğuyla yakından ilgilendi.
Muğla’daki programı nedeniyle kısa bir konuşma yapan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, bornozuyla geldiği sahnede tekstilin başkentinin Denizli olduğunu söyledi. Havlu ve bornozun bu vadide yüzlerce yıl önce de olduğunu belirten Zeybekci,
"Geçmişte de bizim böyle bir kültürümüz vardı. Bundan yüzlerce yıl sonra da yine havlu ve bornoz üretilmeye ve kullanılmaya devam edilecek. Türkiye’de başka şehirlerde de havlu ve bornoz üretiliyor ancak yüzde 90’ı Denizli’de üretiliyor. Havlu ve bornoz tüm dünyaya bizden gidiyor. 2014 itibarıyla havlu ve bornozun en çok üretildiği yer Denizli’dir. Ben bu fikri ortaya atan ve geliştiren herkese teşekkür ediyorum" dedi.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, iş adamları üretmeye devam ettiği sürece ekonomik kalkınmanın da yükselerek devam edeceğini sözlerine ekledi. Zeybekci'ye konuşmasının ardından IV. Murat'ın giydiği bornozdan esinlenilerek el işiyle hazırlanan bornoz hediye edildi.
Denizli Tekstil ve Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı İsa Dal ise bu yıl etkinliğin ikincisini kutladıklarını belirterek, "Havlu ve bornoz dünyada çok tanınmış bir emtia. 500 yıl önce de Osmanlı, hamam kültürü nedeniyle havlu ve bornozla Batı’ya tanıtmışlar. Biz bunu tekrar ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Amacımız bu tip etkinliklerle yurt dışından Denizli’ye alıcıları çekebilmektir. İlerleyen yıllarda etkinliğimizi tekstil şenliği haline getirmeye çalışacağız" dedi.
Denizli Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer de Denizli’nin 174 ülkeye ihracat yaptığını kaydederek, "Havlu ve bornozlarımız Denizli markasıyla her yerde biliniyor. Bunu daha da yaygınlaştırmaya çalışacağız. Bu etkinliğimizi uluslararası alana taşımamız çok güzel bir şey. Biz DETGİS’in düzenlediği bu etkinliği sahiplenerek daha iyi ne yapılması gerekiyorsa yapmalıyız" şeklinde konuştu.Konuşmaların ardından Denizli protokolü bornozlarla birlikte Denizli Belediyesi önünden Denizli Valiliğine kadar yürüdü.
EMRAH VAROL
Son Dakika › Güncel › Denizli'de Havlu ve Bornoz Şenliği - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?