Deniz Üstü Rüzgar Enerjisi Santrali Çalıştayı Gerçekleştirildi - Son Dakika
Güncel

Deniz Üstü Rüzgar Enerjisi Santrali Çalıştayı Gerçekleştirildi

Deniz Üstü Rüzgar Enerjisi Santrali Çalıştayı Gerçekleştirildi

WindEurope, TÜREB ve Brüksel merkezli bağımsız danışmanlık şirketi 3E işbirliğiyle Türkiye'deki offshore rüzgarlarına yönelik çalıştay.

12.07.2018 14:40  Güncelleme: 14:42

Türkiye'nin ilk offshore rüzgar enerjisi santrali ihalesi öncesi WindEurope, TÜREB ve 3E sektör öncülerini bilgilendirdi.Avrupa'nın önde gelen kurum ve kuruluşları, Avrupa'daki offshore rüzgar enerjisi projelerindeki deneyimlerini, düzenlenen çalıştayda sektör öncüleri ile paylaştı.

Avrupa Rüzgar Enerjisi Birliği (WindEurope), Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) ve yenilenebilir enerji sektöründe bağımsız teknik danışmanlık hizmeti sunan Brüksel merkezli 3E işbirliğiyle, offshore rüzgar enerjisi projelerinin geliştirilmesindeki teknik noktalar, teknolojiler ve Türkiye'nin potansiyeli 12 Temmuz 2018 tarihinde, İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde düzenlenen çalıştayla masaya yatırıldı. Özel çalıştaya 100'ü aşkın, Türkiye'nin önde gelen enerji kurumları, sektör yatırımcı ve finansmanları katılım gösterdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, bin 200 megavat kapasiteyle kurulacak Türkiye'nin ilk deniz üstü (offshore) rüzgar enerjisi santrali ihalesi için son başvuru tarihini 23 Ekim 2018 olarak açıklamıştı. Katılımcıların kilovatsaat başına tavan fiyatı 8 dolar/cent üzerinden açık eksiltme usülü ile yarışacağı ihale öncesi düzenlenen özel çalıştayda, deniz üstü rüzgar enerjisi santrallerinin proje geliştirilmesine yönelik yapılması gereken teknik hususlar, ölçüm planlamaları, teknoloji seçiminde dikkat edilmesi gereken noktalar, proje inşası ve gerçekleştirilmesi durumlarında izlenmesi gereken yollara ışık tutuldu.

Çalıştayda TÜREB Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Serdar Ataseven ve WindEurope temsilcisi olan Enerji ve İklim Değişimi Danışmanı Diletta Zeni Türkiye ve Avrupa'daki offshore rüzgar enerjisi konjonktürünü ele alırken, offshore rüzgar enerjisi projelerinin, proje geliştirme, teknoloji seçimi ve şebekeye alma başlıklarını 3E temsilcileri Barış Adiloğlu (Rüzgar Enerjisi Takım Lideri ve Offshore Rüzgar Enerjisi Uzmanı) ve Achim Woyte (Şebekeler ve Piyasalar Departmanı, Stratejik Danışman) aktardı. Çalıştayda ayrıca, gemi ve deniz mühendisliği alanlarında sektöründe lider Belçika merkezli DEME firmasının Yatırım Direktörü Herbert Jost, offshore rüzgar projelerinin gerçekleştirilmesinde karşılaşılan durumları konu alan bir sunum yaptı. Katılımcıları arasında TÜREB Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Erden, WindEurope Enerji ve İklim Değişimi Danışmanı Diletta Zeni, DEME Yatırım Direktörü Herbert Jost, 3E CEO'su Geert Palmers ve 3E Türkiye İş Geliştirme Uzmanı Dr.Sena Serhadlıoğlu'nun bulunduğu bir panel ile sona eren çalıştay hakkında, 3E Türkiye İş Geliştirme Uzmanı Dr.Sena Serhadlıoğlu "Türkiye, yenilenebilir enerji sektöründe yeni bir teknolojinin geliştirilmesi konusunda önemli bir adım atmakta. Özellikle Belçika ve Danimarka gibi pek çok Avrupa ülkesinde, kurulu gücün önemli bir kısmı, bu tip yenilenebilir enerji sistemlerinden sağlanıyor. Bizler de 3E olarak Avrupa'da yer aldığımız projelerde kazandığımız bu deneyimleri, TÜREB ve WindEurope ile birlikte Türkiye'nin öncü kurum ve kuruluşları ile paylaşmaktan çok memnunuz" açıklamasını yaptı.

3E Rüzgar Enerjisi Takım Lideri ve Offshore Rüzgar Enerjisi Uzmanı Barış Adiloğlu offshore rüzgar enerjisi projelerinin, proje geliştirme ve teknoloji seçimi gibi konularını masaya yatırırken, "floating – yüzen" rüzgar türbinleri teknolojisini katılımcılarla paylaştı. 3E Şebekeler ve Piyasalar Departmanı, Stratejik Danışman Dr. Achim Woyte "3E olarak 1999 yılında Belçika'da kurulduğumuz tarihten bugüne yenilenebilir enerji üzerine bağımsız teknik danışmanlık ve yazılım hizmetleri sunuyoruz. Verdiğimiz teknik danışmanlık hizmetleri şirketimizin Ar-Ge bölümü olan iLab departmanı tarafından destekleniyor. Dünya'da açık deniz rüzgar enerjisinin en yaygın olduğu ülkelerden biri olan Belçika'da bulunan ve ülkenin bir numaralı danışmanlık firması olarak, İstanbul dahil 7 ofis ve 40'ı aşkın ülkede verdiğimiz hizmet deneyimini Türkiye'nin sektör öncüleri ile paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz" derken sözlerine, "Türkiye, şu anda tahmin edilen kullanılabilecek yenilenebilir enerji kapasitesinin daha başlarında bulunması ile yakın gelecekte daha nice projelere ev sahipliği yapacak genç bir ülke konumunda." diye devam ederek,offshore rüzgar enerjisinin durumunu değerlendirdi.

TÜREB Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Serdar Ataseven "Bu sene 23 Ekim tarihine kadar alınacak başvurularla Türkiye'de offshore RES pazarı görücüye çıkıyor. İhalenin şartnamesine göre; tavan fiyat 8$/kWh üzerinden açık eksiltme usulüne göre yarışacak yatırımcılar arasından en düşük teklifi veren yatırımcı veya konsorsiyum, verdikleri fiyat üzerinden 50 terawatt saatlik üretim için enerji satış sözleşmesi imzalayacak. Kurulacak santraller için Saros (Edirne-Enez-Keşan), Gelibolu- Şarköy (Çanakkale-Tekirdağ) ve Kıyıköy'ün (Kırklareli-Vize) Türkiye sınırları içinde kalan alanları aday bölgeler olarak belirlendi." sözleri ile açılış konuşmasını yaptı. Ataseven ayrıca, dünyadaki offshore kurulumlarına ilişkin bazı verileri de katılımcılarla paylaştı. Buna göre; GWEC verilerine dayanarak 2017 sonu itibariyle dünyada offshore RES toplam kurulu gücü 18.814 MW. 2018 yılının sonunda dünyadaki offshore yatırımlarının 9 milyar euro seviyesine ulaşması bekleniyor. Pazarda İngiltere (6.8GW) küresel lider konumunda. Almanya (5.3GW) ve Çin (2.7GW) ilk üçte yer alıyor. Onları Danimarka (1.2GW), Hollanda (1.1 GW) ve Belçika (877MW) izliyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Deniz Üstü Rüzgar Enerjisi Santrali Çalıştayı Gerçekleştirildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement