Nobel Barış Ödülü'nün bu yılki sahipleri, 2014 yılında terör örgütü DEAŞ militanları tarafından Irak'taki köyünden kaçırılıp cinsel ilişki kölesi yapılan, 12 ay boyunca bu kabusu yaşayan Ezidi aktivist Nadia Murad ve kurduğu Panzi isimli hastanede savaş mağduru kadınları tedavi eden Kongolu Jinekolog Denis Mukwege oldu.
Nadi Murad 12 ay süren kabus sonunda Musul'da Irak ordusu tarafından kurtarıldıktan sonra köyüne dönmüş ve törenle karşılanmıştı. Irak'ın kuzeybatısında kaçırılan 7.000 kadın ve kızdan biri olan Murad, 2014'te Sincar yakınlarındaki Koço'da yaşıyordu.
400 bin Ezidi'nin yaşadığı bölgede kaçırılanlar arasında yer alan Murad, aylarca militanlar tarafından Musul'da cinsel saldırı ve işkenceye maruz kaldı. Özgürlüğüne kavuştuktan sonra Nobel Barış Ödülü'ne alan Murad, George Clooney'in eşi Amal Clooney ile BM'de yaşadıklarını anlatmış, bir kitap yazmış ve BM İyi Niyet Elçisi olmuştu.
21 yaşındaki Ezidi kız Nadya Murad Basee Taha, BM Güvenlik Konseyi'nde yaptığı konuşmada dünya liderlerini ağlatmıştı. Yaptığı konuşması liderlerin dikkatini çeken Nadya, "Tecavüz, kadın ve kızların bir daha normal hayat sürememesini sağlamak için bir silah olarak kullanıldı. IŞİD Ezidi kadınları satışı yapılabilen ete çevirdi" demişti.
Buradaki konuşmasında köyünden kaçırıldıktan sonra Musul'daki bir eve götürüldüklerini anlatan Nadya Murad, binlerce Ezidi kadının IŞİD militanları arasında el değiştirdiğini söyleyerek, "Beni ilk başta dev cüsseli 'canavar' gibi bir adam almak istedi. O sırada bile beni dövüyordu. Ardından daha ufak tefek biri geldi. Ona beni alması için yalvardım, çünkü o 'canavar'dan çok korkmuştum. Ancak o kişi de beni ilk günden dövmeye başladı. Beni muhafızlarla bir odaya kapadı, ben bayılana kadar suçlarını işlemeye devam ettiler. Yalvarıyorum size, IŞİD'i tamamen yok edin" diye konuşmuştu.
23 yaşındaki genç kız halen Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi'ne (UNODC) çalışıyor ve insan ticareti mağdurlarının sorunları ile ilgileniyor. BM, bu görevin ilk kez vahşet mağduru bir kişiye verildiğini açıklamıştı. Nadia ailesiyle birlikte Almanya'ya yerleştikten sonra burada hayatının aşkını da buldu.
ABD ordusunda tercüman olarak çalışan ve genç kızın yeniden hayata dönmesinde büyük rol oynadığı belirtilen Abid Shamdeen ile hayatını birleştirme kararı alan Nadia nişanlandı.
Hayatının çoğunu Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki cinsel şiddet mağdurlarına yardım etmeye adayan jinekolog Denis Mukwege, yıllardır tecavüz mağdurlarının tedavisi için uğraşıyor.
1955 doğumlu aktivist ve insan hakları savunucusu Kongolu jinekolog, savaş ortamında tecavüze uğrayan kadınları Bukavu'da kurduğu Panzi isimli hastanede etkili bir şekilde tedavi etmesiyle yakından tanınıyor.
Kongolu doktor aralarında BM insan hakları ödülünün de bulunduğu çok sayıda uluslararası ödüle sahip.
Son Dakika › Güncel › Nobel Barış Ödülü'nü Alan Nadia Murad ve Denis Mukwege Kimdir? - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?