Yenibiris.com, farklı sektörlerden yöneticilere iş ilanlarındaki deneyim kriteri için gençlere ne önerdiklerini sordu.
Günümüzde şirketler üniversite sırasında edinilen pratiğe bakıyor. Yapılan her iş veya faaliyet, özgeçmişe yazılacak değerde birer deneyim. Seçilen alanda veya henüz seçilmediyse birkaç farklı alanda staj yapmak, gönüllü çalışmak, birilerine yardım etmek, anket yapmak, okulun sosyal faaliyetlerinde görev almak fark yaratıyor. Bunların yanı sıra iş aramaya başlamadan önce uzmanlaşmak istenilen alanda çalışan kişileri bularak, onlarla konuşup eksiklerini öğrenmek de yeni mezunlar için önemli.
Potansiyeli oluşturan değerlerden iletişim becerileri, iş ilanlarının hemen hepsinde aranan ortak kriter. Yeni mezunların ne yapabileceklerini göstermeleri için neden o işi istediklerini, neden o şirkete başvurduklarını, alanlarında ilgili ne gibi çalışmalar yaptıkları veya o pozisyonla ilgili ne bildikleri gibi önce özgeçmişlerinde sonra iş görüşmesinde kendilerini ve hedeflerini doğru ve net bir şekilde ifade etmeleri çok önemli.
Yenibiris.com, farklı sektörden yöneticilere iş ilanlarındaki deneyim kriteri için gençlere ne önerdiklerini sordu.
Callpex Genel Müdürü Metin Tarakçı:
"Günümüzde birçok genç, farklı iş kollarında kısa süreli iş hayatını tercih ediyor. Bunda artık
hemen her şeyi hızla tüketmemizin de büyük rolü var. Ancak iş yaşamında başarı, vizyoner bakış açısı, uzun vadeli aynı kurumda çalışma, kazanılan tecrübeler ve farklılığınızı ortaya koymakla mümkün. Yeni işe başlayan arkadaşların, öncelikle kendilerine güvenmeleri, yeniliklere açık olmaları ve bulundukları alanda kariyer fırsatlarını iyi değerlendirebilecek bir tecrübeye sahip olana kadar azimle çalışmaları gerekmekte."
Desmer İletişim İşe Alım ve Kariyer Planlama Yöneticisi Burak Tonyalı: "İş görüşmesine donanımlı gitmek, kısa da olsa iş hayatına adım atmış bir CV, beklenen iş yaşamının kapısını aralamak için yardımcı olabilir. Kişisel gelişime ve eğitime verdiğiniz önemi mutlaka hissettirmelisiniz. Gençlerimizin yaptığı hataların başında iş yaşamına başlar başlamaz yüksek pozisyonları hedeflemesi geliyor ve bu hata iş bulmalarını son derece zorlaştırıyor."
Dimer Group İK Yöneticisi Yeter Çelen: "Öğrenim hayatlarının son yıllarında okudukları bölüm ve çalışmak istedikleri alan ile ilgili mutlaka araştırma yapmaları ve çalışacakları alanları belirlemeleri gerek. İş olanaklarını araştırarak fırsat yaratmak gerekir ve hatta ücret almadan bile staj veya gönüllü hizmet vermek ve iş öğrenmek amacıyla sektöre girmeyi hedef edinmeliler. Ayrıca bitirme tezlerini çalışmak istedikleri alan ile ilgili konudan hazırlamaları birçok adayın bir adım önünde olmalarını sağlayacaktır."
Gökşin İnşaat İnsan Kaynakları Müdürü Eray Güvenç: "Yeteneğinizi önemseyin, daha girişken ve rahat davranmayı öğrenin, sorumluluk alın, uygulamalarda aktif olun, işletmelerde doğru dinozorları örnek alın, cesaretli olun ve hata yapmaktan korkmayın, başarısızlığı ders kabul edin, insan kaynakları uygulamalarını öğrenin (mesai saati, izin vs), sınırlarınız olduğunu kabul edin, önerileri göz ardı etmeyin, yardım etmek isteyenleri geri çevirmeyin, çalışma arkadaşlarınıza karşı peşin fikirli olmayın."
Kızıklı Grup İnsan Kaynakları Müdürü Mehmet Büyükbaş: "Sadece trendlere, kazanca, iş güvencesine değil yeteneklerine ve gerçekten yapmak istedikleri işin ne olduğuna da önem versinler ve eğitimlerine ve kişisel gelişimlerine o doğrultuda devam etsinler. Sadece bir alanda eğitime ve sonrasında sadece devlet kurumlarına girmeye odaklanmasınlar. Bir B ve C planları olsun, elbette heves ve ilgilerine göre kurs, seminer, yüksek lisans, doktora vb. kendilerini geliştirmeye çalışsınlar ancak odaklandıkları bir konu mutlaka olsun. Niteliklerine uygun ilanlara başvursunlar."
Kipaş Holding İnsan Kaynakları Yöneticisi Mesut Türk: "Okul bitti tamam artık işe girebilirim, aldığım diploma bana yeter vizyonsuzluğuna kapılmamaları önemli. İş hayatı, rekabet hayatını da doğurduğundan bireylerin özellikle teknolojik birikimlerini arttırmalarını, yabancı dil konusunda kendilerini geliştirmelerini ve çağın getirdiği gelişimleri yakalamalarını öneririz.
Mado İK Uzmanı Sevim Saraç: "Staj yapmak, profesyonel iş hayatına geçişte önemli bir köprü görevi görmektedir. Bunun yanı sıra genç arkadaşlarımızın fikir üreterek, dinamik olarak ve sabırlı davranarak iş hayatını bir ucundan yakalamalarını ve olmak istedikleri yolda emin adımlarla ilerlemelerini tavsiye ediyorum.
Randstad Türkiye İK Müdürü Sezin Aytaç Ninic:
"Tavsiyemiz öncelikle eğitimleri sırasında yapmak, zorunda oldukları stajların sayısını ve staj süresini uzatmayı hedeflemeleri. Bunun yanında okurken ve yaz tatili sırasında dönemsel ve kısmi süreli işlerde çalışıp hem deneyim kazanıp hem de kendilerini işverenlere tanıtma imkanı yaratmaları. Stajları süresince öğrenme ve ek görevler yapma konusunda istekli olmaları da önemli. Deneyim engelini aşmak için gerekirse mezuniyet sonrası da uzun dönem stajyer rollerinde görev almaya hazırlıklı bulunmaları. Firmalar son dönemde uzun dönem stajyerlik rolleri altında yeni mezunlara deneyim kazanma ve kendini kanıtlama imkanı tanıyor. Kadro açıldığında öncelikli olarak bu stajyerler değerlendiriliyor."
Son Dakika › Güncel › Deneyim Nasıl Kazanılır? - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?