LALE BİLDİRİCİ - İstanbul Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Müdürlüğü ile Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı iş birliğiyle kurulan DeneYap Teknoloji Atölyeleri'nde geleceğin mucitleri ve bilim insanları yetişiyor.
Atölyede, üstün yetenekli öğrencilere 3 yıl boyunca "robotik ve kodlama", "enerji teknolojileri", "üretim ve tasarım", "kendi İHA'nı tasarla" ve "siber güvenlik" gibi konularda ücretsiz eğitim veriliyor.
Eğitimlere, 15 bin kişi arasından seçilen üstün yetenekli öğrenciler katılıyor. "Teknoloji üreten bir Türkiye" sloganıyla ilköğretim 4, 5, 6 ve 8'inci sınıflar ile lise hazırlık ve 9'uncu sınıflara yönelik kurulan atölyede yetişen geleceğin teknoloji yıldızları, geliştirdikleri projelerle ulusal ve uluslararası bilim ve teknoloji yarışmalarında Türkiye'yi temsil edecek.
İstanbul Büyükşehi·r Beledi·yesi· Gençli·k ve Spor Müdürlüğü Gençli·k Hi·zmetleri· Koordi·natörü Can Ak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, belediyenin atölyenin finansmanını sağladığını söyledi.
Atölyede yetişecek geleceğin mucitlerinin milli teknoloji kalkınmasına pozitif bir ivme sağlamasının hedeflendiğini dile getiren Ak, şöyle konuştu:
"Geleceğin mucitleri bu atölyelerde yetişiyor. Bu dönemdeki eğitimlerimize 10 Temmuz itibarıyla başladık. Bu öğrenciler 36 ay boyunca bir eğitim alacaklar. Bu eğitimlerin sonucunda da uluslararası arenada Türkiye'yi temsil edecek takımlar oluşturacağız. Ülkemizi çeşitli yarışmalarda bu öğrenciler temsil edecek. Öğrenciler, Milli Eğitim Bakanlığıyla yapılmış olan iş birliği sayesinde sınava alındılar. Yaklaşık 15 bin kişinin katıldığı sınavdan bin öğrenci seçildi. Daha sonra bu bin öğrenciye proje ödevi verildi ve bu proje ödevini zamanında teslim eden 400 öğrenci eğitimlere katılmaya hak kazandı. Tamamen ücretsiz. Burada öğrenciler 1 kuruş bile harcamadan eğitimlerden faydalanmaktadırlar."
Ak, öğrencilerin eğitimlerin sonunda daha üst düzey eğitimlere tabi tutulacağını ifade etti. Öğrencilerin drone ve İHA tasarımı gibi yerli projelerin içinde bulunabileceğini de belirten Ak, şöyle devam etti:
"Dediğimiz gibi burada önemli olan milli teknolojimizi iyi boyutlara getirebilmek. Bunun için de küçük yaştan itibaren bu öğrencilerimizin teknolojiyle iç içe olmasını, teknolojiyi doğru kullanılmasını hedeflemekteyiz. Daha sonraki dönemde birkaç ay sonra şube sayımız İstanbul'da 5-6 civarında olacak. Şu an, Bakırköy'de, Fatih'te ve Üsküdar'daki 3 şubemiz aktif durumda."
"İHA tasarlamak istiyorum"
Atölyede eğitim alan ortaokul öğrencisi 12 yaşındaki Tuğçe İnci de robotik kodlamanın ardından İHA'yı tasarlama konusunda bilgi edineceklerini söyledi.
Bir robot yaptıklarını, onu kodladıklarını, müzik verdiklerini ve hareket ettirdiklerini dile getiren İnci, "Robot ileri gidiyor. İstediğini yapabiliyorsun kod yükleyerek. Büyüyünce bilim adamı olmak ve İHA tasarlamak istiyorum." şeklinde konuştu.
Ortaokul öğrencisi 12 yaşındaki Muhammed Ali Tekdemir de atölyede eğitim almak için sınava girdiğini ve projesi kapsamında 4 tekerlekli bir araç tasarladığını aktardı.
Bir kurtarma dronesi tasarlamayı hayal ettiğini ifade eden Tekdemir, "8 tane pervanesi olacak ve havadan mesela düşen uçaktaki insanlara yardım edecek. Ayrıca gelecekte makine mühendisi olmayı hedefliyorum." dedi.
İlkokul öğrencisi 11 yaşındaki Ömer Mert Okul ise gerekli olduğunda savaşta kullanılabilecek bir İHA tasarlamak istediğini belirtti. Böylelikle savaşa asker göndermeye gerek kalmayacağını aktaran Okul, "İHA gidip savaşacak orada. Kendin uzaktan kumandayla takip edeceksin. Öyle bir İHA düşünüyorum." diye konuştu.
Son Dakika › Güncel › Deneyap Teknoloji Atölyesi'nde Geleceğin Bilim Insanları Yetişiyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?