Demiryolu Çalışanları Platformu'nun TCDD'nin özelleştirilmesine karşı 6 koldan Ankara'ya başlattığı yürüyüş kapsamında Adana'dan yola çıkan eylemciler, Mersin'e ulaştı. Adana'dan yola çıkan 15 sendikacı, Mersin Tren Garı'nda karşılandı.
KESK'e bağlı Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) ile Türkiye Kamu-Sen'e bağlı Türk Ulaşım-Sen ve demiryollarında örgütlü derneklerin oluşturduğu Demiryolu Çalışanları Platformu'nun 1-3 Nisan tarihleri arasında Türkiye'nin 6 noktasından başlattığı yürüyüş kapsamında Adana'dan yola çıkan grup, raylar üzerinde yürüyerek ve sloganlar atarak saat 17.00'de Mersin'e giriş yaptı. Tren Garı'nda bekleyen demiryolu çalışanları tarafından alkışlarla karşılanan ve aralarında BTS Adana Şube Başkanı Tonguç Özkan ile Türk Ulaşım-Sen Adana Şube Başkanı Cengiz Köse'nin de bulunduğu 15 sendikacı, geceyi Mersin'de geçirdikten sonra yarın sabah Ulukışla'ya doğru yürüyüşe devam edecek.
Tren Garı'nda demiryollarının özelleştirilmek istenmesini bir süre slogan atarak protesto eden grup adına konuşan BTS Adana Şube Başkanı Özkan, TCDD'nin serbestleştirilmesi ile kamu hizmetinden yoksun bırakarak tamamen ticari bir kurum haline dönüştürülmek istendiğini öne sürdü. Bunun adının da özelleştirme olduğunu belirten Özkan, "Bu yasa esnek, kuralsız ve güvencesiz çalışmayı getirecektir. Bununla birlikte yolcu güvenliğini tehlikeye düşürecektir" dedi.
Türk Ulaşım-Sen Adana Şube Başkanı Köse ise, Türkiye demiryolu ulaştırmasının serbestleştirilmesi ile ilgili yasa tasarısının 13 Mart 2013 tarihinde komisyondan geçerek TBMM Başkanlığı'na sevk edildiğini anımsattı. Bu yasa tasarısıyla demiryollarındaki devlet tekelinin kaldırılmasının öngörüldüğünü söyleyen Köse, "Yapılacak düzenlemeyle demiryolu taşımacılığında devlet tekelinin kaldırılmasından bahsedilirken, bu alanın süreç içinde yerli ve uluslararası sermayenin emrine geçerek yeni tekellerin oluşması tehlikesi vardır. Bu, hem milli ekonomimize darbe vurulması hem de demiryolu hizmetinden yararlanan halkımızın daha pahalı olarak bu hizmetten yararlanması suretiyle cezalandırılmasına neden olacaktır. Yüzde 91'i tek hat olan TCDD altyapısı üzerinde farklı işletmecilerin faaliyet göstermesi beraberinde kaosu getirecek, bu da trafik emniyetinde zafiyetlere yol açacağından tren kazalarının artmasına yol açacaktır. Yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte kar etmediği gerekçesiyle birçok hatta yolcu trenlerinin seferden kaldırılması söz konusu olacaktır" diye konuştu.
Yasa tasarısının geri çekilmesi için Türkiye'nin 6 noktasından yürüyüş başlattıklarını kaydeden Köse, yürüyüş kollarının Ankara'ya ulaşmalarının ardından 3 Nisan Çarşamba günü TBMM önünde basın açıklaması yapacaklarını, 16 Nisan'da da 1 günlük iş bırakma eylemi gerçekleştireceklerini bildirdi. Köse, henüz TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmemiş olan kanun taslağının geri çekilmesi için başlattıkları mücadeleye halktan da destek istedi.
Eylemin ardından grup olaysız dağılırken, Adana yürüyüş kolunun Ulukışla'ya doğru yola çıkacağı öğrenildi. - MERSİN
Son Dakika › Güncel › Demiryollarının Özelleştirilmesine Yürüyüşlü Protesto - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?