Devlet Demiryolları Genel Müdürü Süleyman Karaman, tren hatlarıyla şehirlerin yakınlığını sağlamak istediklerini söyledi. Karaman, "600 kilometre çapındaki her yerde gidiş gelişlerin günübirlik olması ve böylece de göçü önlemeye çalışmak istiyoruz. Eskişehir'de oturup da Ankara'da okuyan öğrenciler artık evlerini taşımıyorlar. Bunu bütün Türkiye'ye yaymak istiyoruz" dedi.
Türkiye'nin tek Raylı Sistemler Mühendisliği bölümüne sahip olan Karabük Üniversitesi'nde '1'inci Uluslararası Raylı Sistemler Mühendisliği' çalıştayı düzenlendi. Üniversitenin konferans salonunda düzenlenen çalıştaya, Karabük Valisi İzzettin Küçük, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Burhanettin Uysal, Devlet Demiryolları Genel Müdürü Süleyman Karaman, Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayi A.Ş. Genel Müdürü Hayri Avcı, İstanbul Ulaşım Genel Müdürü Ömer Yıldız, kamu kurum ve kuruluşları ve özel sektörün yöneticileri katıldı. 3 gün sürecek olan çalıştayda ray inşaatı, ray üretimi, ray teknolojileri, raylı araçlar, yüksek hızlı trenler, metro ve hafif raylı sistemler, raylı sistem standartları, optimizasyon, titreşim akustik, sinyalizasyon, bakım ve onarım, insan kaynakları ve raylı sistemlerde güvenlik konuları ele alınacak.
Üniversitede açılan Hicaz Demiryolu sergisini gezen Süleyman Karaman gazetecilere yaptığı açıklamada, "Demir yollarına 1923 ve 1950 yıllarında çok önem verilmiş ama 1950'den sonra maalesef duraklama devrine girmiş. Şimdi ise hükümetimiz devlet politikası haline dönüştürerek desteklemeye başladı. Bu da bizi mutlu etti. Herkes demir yollarına son yıllarda destek veriyor" dedi.
Türkiye'de insanların yüzde 98'inin demir yollarını sevdiğini, ancak yüzde 2'sinin kullandığının ortaya çıktığını söyleyen Karaman, şöyle konuştu:
"Bu bir tezattı ve bunu değiştirmek için yatırımlara başladık. Hedefimiz 2008-2009 yılında hızlı treni Türkiye'ye getirmekti, bunu başardık. Dünya'da 8, Avrupa'da 6'ıncı hızlı tren ülkesiyiz. Hedeflerimiz Türkiye'nin hedeflerine paralel. Türkiye 2023 yılında gelişmişlik açısından dünyada ilk 10'a girmeyi hedefledi. Biz de Türkiye Cumhuriyeti'nin 100'üncü yılında ülkemiz ile birlikte dünyada ilk 10'a girmek istiyoruz. Yüksek hızlı trende bunu başardık. Ray üretiminde de iyiyiz. Dünyada şu anda 7 ray üreticisi var, bunlardan birisi Kardemir. Teker ve sinyalizasyonda da ilk 10 içindeyiz. Adapazarı'nda hızlı tren fabrikası yapılıyor, hızlı tren üretiminde de ilk 10 içinde olacağız. 10 bin kilometre hızlı tren hattı yapmak, 4 bin kilometre normal döner hat yapmak ve şehirlerimizin birbirlerine daha yakınlığını sağlamak, 600 kilometre çapındaki her yerde gidiş gelişlerin günübirlik olması ve böylece de göçü önlemeye çalışmak istiyoruz. Eskişehir'de oturup da Ankara'da okuyan öğrenciler artık evlerini taşımıyorlar. Bunu bütün Türkiye'ye yaymak istiyoruz. Avrupa ile Asya ve Ortadoğu ile Avrupa arasında bir köprü olabilmek istiyoruz. Böylece ihracatın, ticaretin çok geliştiği ortamda demir yolları olarak yerimizi almak istiyoruz."
KARABÜK'TE RAY TEST İSTASYONU KURULACAK
Karaman, raylı sistemler konusunda Türkiye'nin bölgesinde çok iyi olduğunu belirtti. Karaman, "Bölgemizdeki diğer ülkeler bu konuda bizden destek alıyor. Şirket kuruyoruz. Bu şirket o ülkelerde hızlı tren sistemlerini kuracak. Karabük'te 'Ray test istasyonu' kuracağız. Bu test merkezinde ülkemizde üretilen birçok parçanın testini yapacağız. Bu üretilenlerin kalitesini burada onaylayacağız. Bu test merkezi sadece ülkemizin değil, çevredeki ülkelerin de ihtiyacını karşılayacak" diye konuştu. - Karabük
Son Dakika › Güncel › Demiryolları Genel Müdürü Karaman: Günübirlik Seferlerle Göçü Önlemek İstiyoruz - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?