Isparta'da Demirel Külliyesine Ziyaretçi Akını - Son Dakika
Güncel

Isparta'da Demirel Külliyesine Ziyaretçi Akını

Isparta\'da Demirel Külliyesine Ziyaretçi Akını

Isparta'nın Atabey ilçesinde 9. Cumhurbaşkanı merhum Süleyman Demirel'in hayatının anlatıldığı Demokrasi ve Kalkınma Müzesini 10 ayda 56 bin kişi ziyaret etti.

17.08.2015 10:19  Güncelleme: 10:37

Isparta'nın Atabey İlçesi'nde 9'uncu Cumhurbaşkanı merhum Süleyman Demirel'in hayatının anlatıldığı Demokrasi ve Kalkınma Müzesi'ni 10 ayda 56 bin kişi ziyaret etti.

Türkiye'nin siyasi geçmişinin 55 yılına damgasını vuran 9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in kardeşi işadamı Şevket Demirel tarafından İslamköy'de yaptırılan müze ziyaretçi akınına uğruyor. Açıldığı 26 Ekim 2014'den, Süleyman Demirel'in vefat ettiği geçen 17 Haziran'a kadar yaklaşık 33 bin ziyaretçiyi ağırlayan müze, Demirel'in vefatından sonra da Çalca Tepe'deki anıt mezarla birlikte 23 bin kişi tarafından ziyaret edildi. Müzede halka iki önemli mesaj verildiğini belirten müze müdürü Osman Siviloğlu, "Süleyman Demirel 1949 yılının ortalarında devlet memuru oldu. O yıllardan itibaren yaklaşık 6 milyon obje, nesne ve materyal toplandı, korundu ve kollandı. İşte bu materyaller Türkiye'nin 1950 yılı başından bu güne nasıl geliştiğini ve nasıl değiştiğini anlatmaya çalışıyor" dedi.

NEDEN İSLAMKÖY'E YAPILDI?

Kendilerine müzenin neden İslamköy'e kurulduğu sorusunun sıkça sorulduğunu belirten Siviloğlu şu cevabı verdiklerini kaydetti:

"Eğer Türkiye Cumhuriyeti devleti demokrasiyle yönetilmiyor olsaydı, bu köyde dünyaya gelen bir kimsenin gelip başbakan ve cumhurbaşkanı olması mümkün değildi. Cumhuriyet rejimi ve demokratik sistem korunur, kollanır ve ileriye taşınırsa, Anadolu'da daha nice köylerden, nice başbakanlar ve cumhurbaşkanları çıkabilir. Müze bu nedenle İslamköy'e yapılmıştır."

Siviloğlu, bunları anlatırken de Süleyman Demirel'in 1950'den bugüne neler yaptığını bu gelişim ve değişim içerisinde ne gibi icraatlar yaptığını da anlatmaya çalıştıklarını dile getirdi.

İslamköy'de 100- 150 yaşında evlerin bulunduğuna dikkati çeken Siviloğlu, halen kullanılan bu evlerin Osmanlı dönemi köyü olduğunu, müzenin Ankara, İstanbul ya da İzmir'de olsaydı akılda kalıcı olamayacağını anlattı.

ZİYARETÇİLERİ GÜLDÜREN KARİKATÜR KÖŞESİ

Müzenin en kıymetli yerlerinden birinin Kültür ve Sanat Köşesi olduğunu belirten Osman Siviloğlu, 9'uncu Cumhurbaşkanı Demirel'e ait karikatürlerin bulunduğu alanın hoşgörü ve tolerans bölümü olduğunu kaydetti. Bu bölümün müzenin en son gezilecek bölümü olduğunu belirten Osman Siviloğlu şöyle konuştu:

"Ziyaretçiler buraya kadar gezerken yoruluyorlar. Ama bu bölüme gelip karikatürlere baktıklarında gülümseme, hatta kahkaha atabiliyorlar. O nedenle 'müzenin son bölümü hoşgörü bölümü olsun ki gülümseyerek terk etsinler' dedik. Böylece müze akılda kalabilecekti. Burada sergilenen karikatürler kitap haline getirilmiştir. Sayın cumhurbaşkanımız, bilindiği üzere çok hoşgörülü ve toleranslı bir devlet adamıydı. Hiçbir karikatürist hakkında davacı olmamıştır. Dolayısıyla müzenin en ilgi çekici bölümüdür. Ziyaretçilerimiz beğenerek ayrılıyor."

Müzenin ziyaretçi yoğunluna değinen Siviloğlu, yakında yabancı ziyaretçiler için ayrıca çalışma yapacaklarını aktardı.

GAP PROJESİNİN ORİJİNAL NÜSHALARI

Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi Müdürü Osman Siviloğlu, müzenin yapım aşamasındayken ziyarete gelen 9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile yaşadığı anıyı anlattı. Müzenin düzenleme aşamasındayken bir takım kitapların bulunduğunu anlatan Siviloğlu, kitapları kütüphanede sergilemek için kaldırdıklarını söyledi. Demirel'in müzeye geldiğinde kendisine kitapları sorduğunu belirten Siviloğlu, o konuşmayı şöyle anlattı:

"Sayın cumhurbaşkanımız bana 'burada bizim kitaplarımız vardı. Nerede göremiyorum' dedi. 'Kütüphaneye götürdük' dedim. 'Koş hemen o kitapları getir' dedi. Aldık getirdik gözünün önünde vitrine koyduk. Tekrar seslendi. 'Bu kitaplar burada sergilenecek. Hiç kaldırılmayacak. Çünkü bu kitaplar GAP projesinin orijinal nüshalarıdır. Bu kitaplar olmasaydı bu gördüğünüz GAP Projesi olmazdı' dedi. O günden bugüne bu kitaplar burada sergilenmektedir." - Isparta

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Isparta'da Demirel Külliyesine Ziyaretçi Akını - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement