Demirel'in Memleketinde Yas (4) - Son Dakika
Güncel

Demirel'in Memleketinde Yas (4)

Demirel\'in Memleketinde Yas (4)

'halamın YANINA DEFNETMEK İSTİYORUZ' Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in yeğeni işadamı Mesut Şener, cenaze töreni ve defin işlemleriyle ilgili açıklamalarda bulundu.

17.06.2015 14:43

'halamın YANINA DEFNETMEK İSTİYORUZ'

Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in yeğeni işadamı Mesut Şener, cenaze töreni ve defin işlemleriyle ilgili açıklamalarda bulundu. Demirel için " Türkiye'nin babasıydı, üzüntümü tarif edemiyorum" diyen Mesut Şener, Demirel'in nereye defnedileceği konusunda son kararı kardeşi Şevket Demirel'in vereceğini söyledi.

Süleyman Demirel'in nereye defnedileceği konusunun henüz netlik kazanmadığını vurgulayan Mesut Şener, "Anıtmezar sayın Şevket Demirel tarafından yapıldı. Ancak henüz tamamlanamayan bir bölümü olabilir. Henüz nereye defnedileceği konusunu biz de bilmiyoruz. Rahmetli Nazmiye halamın yanına defnedilmesi de söz konusu. Biz ailece aslında Nazmiye halamın yanına defnedilmesini tercih ediyoruz. Karar büyüklerin. Neticede İslamköy'e defnedilecek. Program değişikliği olmazsa cuma günü gibi gözüküyor" dedi.

'İZLERİ SİLİNEMEZ'

Isparta'ya ve Türkiye'ye Demirel'in büyük hizmetler yaptığını vurgulayan Mesut Şener, "Süleyman Demirel unutulmaz. Özellikle Isparta özelinde sağlıktan eğitime, yolundan sulamasına tarımına kadar her yerde Demirel'in izi vardır. Dolayısıyla bu memleket Demirel'i hiçbir zaman unutmayacaktır" diye konuştu. Demirel'in Türkiye'nin babası olduğunu belirten Şener, şunları söyledi:

"Allah gani gani rahmet eylesin. Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi'nin üzerinde çok dururdu. O müzeyle çok uğraştı. Tüm arşivi, başbakanlığı ve cumhurbaşkanlığı döneminde kendisine hediye edilen herşey o müzede sergileniyor. Her şeyiyle bire bir ilgilendi. Birkaç sefer değiştirildi, son hali çok içine sinmişti. O müzenin Demirel'i iyi anlattığını düşünüyorum. O dönemi merak eden herkesi müzeyi ziyarete davet ediyorum. İyi ki açmışız zamanında o müzeyi. Çünkü birkaç sefer ertelendi ve değişiklikler yapılmıştı."

BELEDİYE BAŞKANI ATASOY: ACIMIZ SONSUZ

Süleyman Demirel'in vefatının ardından memleketi Isparta'nın Atabey İlçesi'ne bağlı İslamköy'de hareketlilik başladı. İslamköy'deki Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi ile anıt mezarın yapıldığı Çalca Tepe'de Atabey Belediyesi, İl Özel İdaresi ve Karayolları Şube Müdürlüğü ekipleri temizlik ve düzenleme çalışmalarına başladı. İslamköy'e gelen Atabey Belediye Başkanı Ak Partili Tevfik Atasoy da şunları söyledi:

"Büyük Türkiye idealinin mimarı, ülkemizin her karışında her toprağında büyük emeği olan, yürüdüğümüz yolda, okuduğumuz okulda, suladığımız barajlarda aklımıza gelen her yerde büyük emeği olan ülkemizin kalkınması, refahı mutluluğu için gece gündüz çalışan, demokrasimizin gelişmesi için her türlü zorluğu zulmü içine çekerek memleket sevdasından vazgeçmeyen, Türk dünyasının mimarı büyük devlet adamı sayın cumhurbaşkanımızı kaybettik. Tabi ki acımız sonsuz. İnşallah bu içinde bulunduğumuz demokrasi müzesinde ülkemize, insanlığa, dünya insanlığına yaptığı hizmetler, katkılar yeni nesillere aktarılacak. ve demokrasimizin kökleşmesinde gelişmesinde büyük katkısı olan bu devlet adamı sonsuza kadar yaşacaktır. Bütün ülkemizin başı sağolsun."

"ÇOCUKLUK ARKADAŞI DEMİREL'İ ANLATTI"

İslamköy'de birlikte oyun oynadığı çocukluk arkadaşı 87 yaşındaki İsmet Küçük, Süleyman Demirel'i anlattı. Süleyman Demirel Demokrasi Müzesi ve Külliyesi'ne bitişik Demirel ailesine komşu olan İsmet Küçük, Demirel'in ilkokulu bitirdikten sonra ortaokulu Isparta'da, liseyi Afyonkarahisar'da üniversiteyi İstanbul'da okuduğundan bahsederek, "Hepsini iftiharla bitirdi" dedi.

Demirel mühendis olduktan sonra barajlar, köprüler kralı olduğunu belirten İsmet Küçük, "Sonra da milletvekilliği, 7 defa başbakanlık yaptı. 80 darbesi oldu. Çok üzüldük. Ziyaretine de gittik, Bursa taraflarında ceza gördü. 6-7 ay oralarda kaldı. Ondan sonra yüzde 50 ile referandum oldu, siyasi yasaktan kurtuldu. Yine Isparta milletvekilliği yaptı. Reisicumhurluk yaparak da zirveye çıktı" dedi.

Darbe dönemlerinden bahsederken gözyaşlarını tutamayan İsmet Küçük, " Güniz Sokak'ta ailecek çok ziyaret ettik. O zaman yeni partiler kuruldu, parti başkanları oldu. İki defa 27 Mayıs, 80 darbeleri oldu. Reisicumhur zamanı ve 28 Şubat Erbakan hükümetinde o zaman da darbe gibi oldu ama 50 sene devlet hizmetinde bulundu. 1954'de gittiğim zamanlarda DSİ umum müdürüydü. Atabey 1957'de kaza oldu, kaza olduktan sonra DSİ umum müdürü olduğunda köyümüzün suyunu Atabey'den getirdi. Büyük büyük borularla memleketimize Ispartamıza suyu getirdi. Şimdi suyumuz kaynaktan çıktığı gibi geliyor. Hepimiz o sudan içiyoruz. Su içtikçe ona dua ediyoruz" diye konuştu.

Demirel'le komşu olduklarını dile getiren İsmet Küçük, "Çocukken, talebeyken onların 30-40 koyunları vardı. 'Çoban Sülü' diye kitap falan da çıktı. O zaman elektrik, su yok, ortalık çamur, dar sokaklar, teknoloji yok. İki tane kanatlı kağnı arabası yolda karşılaştığında biri ara sokağa girmeyince diğeri yoldan geçemezdi. Çocukluğumuzda çukur kazar misket oynardık" dedi.

Eşi Hasibe Küçük ise babasıyla, Süleyman Demirel'in annesinin amca çocukları olduğunu belirterek, eskiden çok sık görüştüklerini, ancak son zamanlarda az gelmeye başladığını, büyük üzüntü yaşadıklarını anlattı.

MEYDANLAR VE SANDIĞIN HİKAYESİ

Süleyman Demirel Demokrasi Müzesi ve Külliyesi'nde, Demirel'in 1965 yılında rekoru hala kırılamayan oy oranının ve miting fotoğraflarıyla Çankaya'da oy kullandığı sandıktan oluşan bölümün ilginç hikayesini ise Müze Müdürü Osman Siviloğlu anlattı.

Siviloğlu, şöyle dedi:

"2009 yılında sayın cumhurbaşkanımız çalışma ziyaretinde bulundu. Müzeye girdiğinde yanında sadece ben vardım. Duvarlarda çok büyük panolar vardı ve sayın Demirel'in Anadolu'da Türkiye'de yaptığı açık hava mitinglerinin fotoğraflarını gösterdi. Bana dedi ki 'Demokrasi demek o gördüğün halk, halk demek o meydanlar.' Yanımızda bir seçim sandığı vardı. O sandığı göstererek 'Meydanlar demek bu sandık demektir' dedi. Bir seçim panosu istedi yapıldı. O seçim panosunda Türkiye haritası maketi. 1965 yılı milletvekilliği seçimlerinde Adalet Partisi ve diğer partilerin aldığı oylar belirtiliyor. Orada seçim sonucu yüzde 52.87. Dedi ki 'Daha benim bu seçim rekorumu kimse kıramadı.' Müzenin sol girişinde Türkiye haritası panosunda da çok sayıda proje, yatırımlar anlatılıyor. Cumhuriyetimizin Türkiye'ye kazandırdıklarını anlatan bir köşemizdir." - Şener

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Demirel'in Memleketinde Yas (4) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement