Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi Organ Bağışı Haftası kapsamında hastane girişinde organ bağışı için stant kurulurken detaylı bilgilendirme için eğitim semineri düzenlendi. 2012 yılından bu yana uygulanmaya başlanan organ nakli ameliyatları ile sağlıkta dünya standartlarına ulaşan Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi (DEAH) 3-9 Kasım Organ Bağışı haftası kapsamında etkinliklere başladı.
Organ bağışı konusunda duyarlılığı arttırmak amacıyla 4 Kasım itibariyle hastane girişinde bilgilendirme stantları kuruldu. Organ bağışı standında bilgilendirme broşürleri dağıtılırken organ bağışının önemi sine vizyon gösterileri ile sunumlar yapılarak anlatılıyor. Organ bağışı konusunda eğitimin verildiği personel, hasta ve hasta yakınlarının organlarını bağışlamak istemesi durumunda bağışlar, görevli personel tarafından anında kayıt alınıyor.
3-9 Kasım Organ Bağışı haftası kapsamında DEAH konferans salonunda düzenlenen eğitim semineri DEAH Organ Nakli Birimi Sorumlusu Op. Dr. Nurettin Ay'ın sunumuyla gerçekleştirildi. Organ Bağışı Eğitim Semineri'ne hastane personeli, hasta ve hasta yakınlarının yanı sıra daha önce hastane de organ nakli ameliyatı olan hastalar da katıldı.
"BÖBREK BAĞIŞLAYAN CANLILAR DAHA UZUN YAŞAR"
Organ bağışı ile ilgili sunum yapan Dr. Ay organ bağışının ve naklinin tüm detaylarını titizlikle anlattı. Ay: "Canlıdan bağışı aslında çok tasvip etmiyoruz. Neticesinde sağlam bir insanı ameliyata alıyoruz. Nitekim her ameliyatın da riskleri vardır. Ancak aile fertleri arasında böbrek nakli gerektiğinde, fertler kendi sağlıklarını riske atmak istemediklerinden böbrek bağışlamak istemeyebiliyorlar. Bu açıdan söylememiz gerekir ki böbreğini bağışlayan insanın normal hayatında bir değişiklik söz konusu olmaz. Normal insanlara göre daha az yaşamaları gibi bir durum da söz konusu değil. Hatta yapılan son araştırmalara göre böbrek bağışlayan insanlar daha uzun yaşıyorlar. Yani canlı vericiler daha uzun yaşıyor. " dedi.
ULU CAMİİ MÜEZZİNİ: "ORGANLARINIZI BAĞIŞLAYIN"
Eğitim seminerine izleyici olarak katılan Ulu Camii Müezzini Mehmet Şah Menekşe sunum sırasında söz alarak konuşmaya katıldı. Menekşe bölge halkı açısından organ bağışının dini boyutunun çok önemli olduğuna değinerek şöyle konuştu: "Diyanetin organ bağışını caizdir dediğini hepimiz biliyoruz. Ancak şunu da belirtmek gerekir ki organ bağışı haram olamaz. Nitekim insanlara sağlıklı yaşama şansı sunuyor, hayat kurtarıyorsunuz. Bir insanın hayatını kurtarmak nasıl haram olabilir. Asıl haram olan bir insanın gözlerinizin önünde acı çektiğini görüp hiçbir şey yapmamaktır. Hayatını kurtarabileceğiniz bir insanı ölüme terk etmek haramdır. Üstelik Allah'ın ayetleri 'Bir insanı kurtarmak bütün insanları kurtarmak gibidir.' diyor. Organlarınızı bağışlayın bütün insanları kurtarın."
"DEVLET PARA ALMADAN NAKİL YAPIYOR BİZ DE BÜTÜN İNSANLARIN HAYATINI KURTARALIM"
Eğitimi seminerine katılan ve daha önce Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde oğlunun verdiği böbrekle hayata dönen Garipcan Güler (54) duygularını şöyle ifade etti: "Oğlum bana hayat verdi. Allah'ta ona hayat versin, can versin. Devlet bize parasız sağlığımıza kavuşmayı bahşetti. Biz birer insan olarak organ bağışı yapmaya çekiniyoruz. 3 yıl diyalize girdim. Keşke ne kadar zor olduğunu bilseniz, bir insanı böyle bir eziyetten kurtarmak çok önemli. İstediğim kadar su içebiliyorum.Devlet bize yardımcı oluyor. Biz de birbirimize yardımcı olalım. Organlarımızı bağışlayalım."
Seminere katılan bir diğer hasta Askeri Çoban ise abisinin verdiği böbrekle hayat döndüğünü belirtti. Evli ve 1 çocuk babası olan Çoban hem abisine hem de kendisine bu imkânı sunan Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi doktorlarına minnettar olduğunu kaydetti.Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi yaptığı eğitim ve bilgilendirme çalışmaları ile Organ Bağış Haftası içerisinde 60 organ bağışını kayıt altına aldı. Bu kapsamda düzenlenen eğitim seminerine ise 160 kişi katıldı.
Son Dakika › Güncel › DEAH'ta Organ Bağışı Eğitimi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?