Davutoğlu Neden Diyarbekir Dedi? - Son Dakika
Güncel

Davutoğlu Neden Diyarbekir Dedi?

Bayram namazını sürpriz bir kararla Diyarbakır'da kılan Başbakan, vatandaşlara "Diyarbekirliler" diye seslendi. Peki neden Diyarbakır yerine Diyarbekir dedi? İşte yanıtı.

24.09.2015 15:28  Güncelleme: 16:37

Başbakan Ahmet Davutoğlu, bayram namazını kılmak için dün gece ani bir kararla Diyarbakır'a gitti. Namazı Ulu Camii'de kılan Davutoğlu, çıkışta gazetecilere yaptığı açıklamada Diyarbakır için, 'Diyarbekir' kelimesini kullandı.

Davutoğlu şöyle konuştu:

"BİZ DİYARBEKİR'E AŞIĞIZ"

"Eğer insanlık tarihinin bütün birikimini birisi görmek isterse gelip Diyarbekir'i görmesi lazım. Eğer İslam kültürünün, ortak inancımızın bütün yansımalarını birisi görmek isterse gelip Diyarbekir'i görmesi lazım. Diyarbekir'in insanına selam verdiğinizde hediye alırsınız. Gözlerine baktığınızda muhabbet alırsınız, yüreklerini yüreğinize açtığınızda sadece karşılıklı aşk, sevda ve kardeşlik duyguları iletilir. Onun için biz Diyarbekir'e aşığız."

PEKİ DİYARBEKİR İSMİ NEREDEN GELİYOR?

Davutoğlu'nun kullandığı 'Diyarbekir' ifadesi aslında Osmanlı zamanından kalma. Diyâr-ı Bekr Eyaleti tam adı Diyâr-ı Bekr Beylerbeyliği, 1515 yılında kurulan Osmanlı Devleti'nin en büyük eyaleti. Eyaletin merkezi Amid yani Diyarbakır. Doğrudan Osmanlı İmparatorluğuna bağlı olarak yönetilmişti.

'DİYARBEKİR EYALETİ'NİN TARİHİ

Akkoyunlu Türk imparatorluğu'nun başkenti Diyarbakır'a Safevi Hanedanı egemen olmuştu. 23 Ağustos 1514 yılında Çaldıran Savaşı'nda Osmanlı Devleti, Safevi Hanedanı'nı yenmiş, Diyarbakır'ı yönetmekte olan Ustacılı Muhammed Han, Osmanlı Devleti kuvvetleri ile savaşırken ölmüştü. Bunun üzerine halk ayaklanarak Osmanlı Devleti'ne bağlanmak istemişti. Bu isteklerini Osmanlı Devleti'ne bildirmek için halk Mevlana İdris-i Bitlisi'den yardım istemişti. Dönemin Osmanlı padişahı Yavuz Sultan Selim durumu kendisine bildiren Mevlana İdris-i Bitlisi'yi bu işle görevlendirmişti.


(Dönemin Diyarbekir Eyaleti)

Bunun üzerine Safevi şahı Şah İsmail gerekli önlemleri aldırmış, Ustacılı Muhammed Han'ın kardeşi Karahan'ı Urfa hakimi Durmuş Bey ile birlikte Diyarbakır'ı kuşatıp geri almakla görevlendirmişti. Karahan ve Durmuş Bey'in kuvvetlerine Mardin, Hasankeyf ve Ergani'de bulunan Safevi kuvvetlerine de katılmıştı. Böylece Karahan'ın kuvveti 5 bin kişiye ulaşmıştı. Karahan'ın ordusu bir yıl kadar Diyarbakır'ı kuşatma altında tutmuştu. Diyarbakır halkı Karahan'ın ordusuna karşı savaşmış, Bıyıklı Mehmet Paşa komutasındaki Osmanlı ordusu Diyarbakır'a gelmiş ve kuşatmayı kaldırmıştı. Karahan'ın ordusu Mardin'e çekilmişti. 10 Eylül 1515 tarihinde Osmanlı Devleti ordusu Diyarbakır'a girmiş,. 4 Kasım 1515 tarihinde Diyâr-ı Bekr Eyaleti kurulmuştu. Eyaletin ilk beylerbeyi ise Bıyıklı Mehmet Paşa olmuştu.

1847 yılında eyalette Bedirhan Bey isyanı çıkmış, Teşkil-i Vilâyet Nizamnâmesi'nin kabul edilmesinin ardından 1867 yılında Diyâr-ı Bekr Eyaleti kaldırılmış yerine Diyâr-ı Bekr Vilayeti kurulmuştu.

DİYARBEKİR NE ZAMAN DİYARBAKIR OLDU?

Diyarbekir, Atatürk'ün ölmeden 1 yıl önce gerçekleştirdiği ziyaret sırasında kullandığı 'Diyarbakır' ifadesiye son ismini almış oldu.

Olay ise şöyle gelişti:

Diyarbakır'a yeniden geldiğinde ömrünün son yılına girmiş, geri sayım başlamıştı. Sağlığı iyi değildi. 12 Kasım'da başladığı "Şark seyahati" onu hepten yoracak ve Ankara'ya döndüğü 20 Kasım'da, kendisini ölüme götürecek ilk krizi yaşayacaktı.

O gezide Sivas ve Malatya'dan sonra 15 Kasım'da Diyarbakır için yola çıkmıştı. Kente akşam varacağından "Beyhude merasim yapılmasın" demişti. Tabii kimse bu emri dinlememişti. İstasyonda toplanan coşkulu kalabalığın tezahüratını duyan Atatürk, bütün yorgunluğuna rağmen trenden inmeye ve gar binasının terasındaki "Diyarbekir" tabelasının üstünden halkı selamlamaya mecbur kaldı.

"BEŞERİYETİN MEDENİ HALKI"

O gece Halkevi'ne gitti. Genç elemanlardan kurulu orkestranın klasik müzik konserini izledi. Konser bitince de şu konuşmayı yaptı: "20 yıl sonra Diyarbakır'da bulunuyorum. Dünyanın en güzel ve en modern binası içinde, modern, nefis bir müziği dinleyerek... Beşeriyetin medeni bir halkı huzurunda, bu halkın evinde duyduğum zevk ve saadetin ne kadar büyük olduğunu elbette takdir edersiniz. Bunu kaydetmekle bahtiyarım."

YENİ ADI DİYARBAKIR

Konuşmayı heyecan içinde dinleyen şehir ahalisi şaşırdı. Çünkü Atatürk, şehirlerinin adını bir başka söylemiş, "Diyarbekir" yerine "Diyarbakır" demişti. Bunu bir dil sürçmesi sananlar, yanıldıklarını çabuk anladılar. Çünkü hemen ertesi gün, şehrin adı "Diyarbakır"a çevrildi. Ve bu ad, 10 Aralık 1937 günkü Bakanlar Kurulu kararı ile kesinleştirildi.

Ama hepi topu iki harfin değiştirilmesinden ibaret görünen bu "küçük müdahale"nin ardında, büyük bir dil ve tarih seferberliği vardı.

DİYARBAKIR SÖZÜ TETKİK KOMİSYONU

"Diyarbekir"in "Diyarbakır" oluşuna dair çalışmalar, Türk Dili dergisinin Haziran 1938 nüshasında özetlenmiştir.

"Diyarbakır Adı Üzerine Çalışmalar" başlıklı bu özet okunduğunda bile "iki harfin" değiştirilmesi için nasıl hummalı bir faaliyet gerçekleştirildiği anlaşılır.
Her şey, Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü Süreyya Anderiman'ın 17 Kasım 1937'de (yani Atatürk'ün trenle Diyarbakır'dan Elazığ'a geçtiği gece), muhtemelen özel vagondaki sofrada yapılan bir dil tartışmasının ardından, sabaha karşı 03.45'te Ergani'den geçtiği telgrafla başladı.

"Acele" kaydıyla, "Türk Dil Kurumu Genel Sekreteri Bay İbrahim Necmi Dilmen"e gönderilen telgraf, aynen şöyleydi:

"D.Bekir şehrinin isminin etimolojisine dair etüt var mıdır? Esasta bu şehrin ismi 'Bakır memleketi' manasına olan 'Diyarbakır' olması gerektir ve artık bu isimle tanınacaktır. Dil Kurumu'nun bu hususta Tarih Kurumu ile işbirliği yaparak, historik ve lengüistik tetkikatta bulunması emrediliyor. Balıkesir saylavı İsmail Hakkı'nın da mesai birliğine davet edilmesi faydalı olacaktır. Tetkikatın titizlikle yapılmasını ve mümkün ise neticelerin takiben bildirilmesini saygılarımla dilerim."

ÜÇ SAATTE TETKİK

Bu emirden 12 saat sonra Türk Dil Kurumu ile Tarih Kurumu ortak toplantı yaptı.
Toplantıyı açan Prof. Abdülkadir İnan söze, "Aldığım emir üzerine 'Diyarbekir' ve 'Diyarbakır' kelimeleri üzerine ilimizde bulunan mehazlarda araştırmalar yaptım. Aldığım neticenin üç saat zarfında yapılan bir tetkikin mahsulü olduğunu dikkat nazarınıza alarak kusurlarımın affını da önce dilerim" diye başladı.

İnan o günlerde popüler olan "Güneş Dil Teorisi"ne göre "Diyarbekir"in "Bakır Diyarı" anlamında kullanıldığı kanısındaydı.

Şehrin eski adı olan "Amida" sözünün Yakut lügatinde "Bakır sikke" anlamı taşıdığını, "Diyar"sözcüğünün de Yakutça'da "ev" manasına "dier"den geldiğini belirtti.

PEK YÜKSEK BİR BULUŞ

Cumhurbaşkanlığı'nın tezini doğrulayan bu buluş, toplantıdakileri sevindirmişti. Diğer üyeler de benzer açıklamalar yaptılar.

TDK Genel Sekreteri Dilmen, durumu Atatürk'ün Özel Kalem Müdürü'ne bildirdi: "Telgrafınız üzerine hemen iki kurumun buradaki üyeleriyle 22 kişilik bir toplantı yapıldı. Toplantıya katılanlar bu yerlere 'Bakır eli' anlamında 'Diyarbakır' denilmesinin pek yüksek bir buluş eseri olduğu görüşünde" dedi. Ardından mesele komisyona havale edildi. "Diyarbakır Sözü Üzerine Tetkik Komisyonu" kuruldu. Komisyon üyeleri Prof. Hasan Reşit Tankut, Prof. İsmail Hakkı Uzunçarşılı, Prof. Yusuf Ziya Özer, Prof. Abdülkadir İnan, Ahmet Cevat Emre ve Mükrimin Halil Yinanç'tı.

"İSLAM GAYRETİ"

Komisyon ertesi gün toplandı. O toplantıda da "Tutulga" (yani zabıt) tutuldu. Gündem "Diyarbakır adının ilmi durumu" idi.

Uzmanlar, iki gün boyunca konuyu tartıştılar. Çoğunlukla ilk "buluş" doğrulanıyordu:"'Amid', Türkçe 'bakır' demektir. İslam'dan sonra imlanın verdiği imkan ve halk etimolojisi 'bakır' kelimesini Arap şivesiyle 'Bekir' şekline sokmuş, muahhar coğrafyacıların İslam gayreti bunu 'Bekr-ibni-vail' adına bağlamak gayretini teşvik etmiştir."

Eskişehir'deki "Kalemi Mahsus Müdürü" gelişmeleri yakından izliyordu. TDK'ya "çok tez" kaydıyla şu telgrafı çekti:

"'Bekr İbn-i Vail' ile 'Bakır, ebin, avıl' sözlerini karşılaştırarak elde edeceğiniz anlamı Ankara'ya vardığımızda bize bildirmeniz..."

"'BAKIRELİ' DESEK?"

Komisyon 19 Kasım günü işini bitirdi ve şu karara vardı:
"'Diyarbakır' kelimesinin 'bakır' anlamına gelen eski Türkçe 'amiday' tercümesi olduğuna tetkikler neticesinde tam kanaat hasıl olmuştur. İlkin 'bakır diyarı' anlamıyla 'Amiday' denen bu yerlere sonradan gelen Türkler, bu eski Türk sözünü 'bakıreli' manasıyla 'Diyarbakır' şekline koymuşlar ve bu söz de sonradan Arap dili gayretiyle ve avam etimolojisiyle 'Diyarı Bekir' şeklini almıştır." Prof. Uzunçarşılı, kentin adı "Diyarbakır"a çevrilse de halk ağzında yine "Diyarı Bekir" kılığına girme ihtimalinden söz etti:"Nasıl 'Tunceli' diyorsak, buraya da 'Bakıreli' diyelim" dedi."Bu temenni ve mütalaaların Ulu Önder'in Ankara'ya avdetlerinde ağızdan arzı muvafık görüldü." Gerçekten de tetkikin sonucu, 20 Kasım gecesi Ankara'ya gelen Atatürk'e daha istasyonda haber verildi. Ata'nın koyduğu isim böylece, onun acilen toplantıya çağırdığı dil ve tarih bilginlerince de tescillenmiş oluyordu. O günden sonra Diyarbekir, "Diyarbakır" diye anılacaktı.

Davutoğlu Neden Diyarbekir Dedi?

Son Dakika Güncel Davutoğlu Neden Diyarbekir Dedi? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (65)

  • deywan lı:
    oyum hdp ye yalaka cucukkk 23 70 Yanıtla
  • Detayli :
    Küçük enişte çok yalakasın be 58 14 Yanıtla
  • Diyarbakır ofis:
    Geçen hafta bize terörist diyordunuz bügünde beyler beyimi olduk vay be siyaset nasıl bir irençlikmiş ilginçç... 34 18 Yanıtla
  • İsa:
    Artık millet sizin ne yobaz olduğunu anladı 25 24 Yanıtla
    Tuğrul:
    TÜRK MİLLETİ bb cik 11 5
  • hazal:
    İnsanda biraz utanma olur ama bunlarin yuzunun astari kalmamis 32 16 Yanıtla
  • hakkarili:
    Normal yani erdoğanın siyasetini taklit yapıyor ama bu halk koyun değil.. varın gidin yolunuza Allah aşkına 16 31 Yanıtla
  • ZAZA:
    Katiilll AKP 29 17 Yanıtla
  • Amed:
    Bırak bu oyunları Davut efendi seni tayip oraya gönderdi oy kokuyor Nasılsa miting yapacak yüzünüz kalmadı 33 10 Yanıtla
  • bozovalı:
    Başbakanın diyarbakır a gelmesi birilerinin zoruna gidiyor galiba. 15 28 Yanıtla
  • urfalı atasözü:
    herkez birgün Akpartili olacak 18 23 Yanıtla
  • AKP Kürtler için ölüyo :
    Herhalde bu sefer oyumu MHPue verecem AKP alıştıra alıştıra bölüyo türkiyeyı bu böyle devam edemez 13 26 Yanıtla
  • Ensari07:
    Kahraman Davutoğlu...Allah seni korusun 18 19 Yanıtla
  • Ülkücü:
    Mhp iktidara gelecek amedi diyerbekiri gosterecek size 7 29 Yanıtla
  • Hadii ordan:
    Yalaka seni işin gücün şirinlik yapmak. 11 24 Yanıtla
  • CİZRELİ:
    Bunlar bugün yarın ŞIRNAK a CİZRE ye gelirseler devletin tangıyla topuyla asker ve polisiyle bütün imkanlarıyla CİZREYE BOTAN DERSELER ŞAŞMAYIN.Çünkü onuda akıllandıracağız diğerleri gibi 17 17 Yanıtla
  • kasım:
    Üç beş oy kapmak için her kılığa girer bunlar ama Ampül patladı artık yemezler 19 15 Yanıtla
  • Trakya 39:
    Oy icin ne olacakti baska 23 11 Yanıtla
  • ÜLKE:
    SEN İSTEDIĞINI SÖYLE ALAMIYACAKSINZI BİR VEKİLDE DİYARBEKİR DİYORSUN AMA GUNLERCE INSANALRI EVLERINI HAPS EDİYORSUN BUNU ONUTMAYINIZ 12 21 Yanıtla
  • gerçekler acıtır :
    siyaset insanı şekilden şekle koyar siyaset yapmak için çok iyi yalancı olmak lazım 24 8 Yanıtla
  • Yazık:
    Artık kürtlerde türklerde akp ye inanmıyor. Manevi değerleri sömürmekten başka bildikleri bişey yok. Sabah kürt öğlen alevi veya sünni akşam türk oluyorlar. 21 10 Yanıtla
    ghdfjtr:
    yahu adam otelde kalıyor diye 500 m yol kapatıyor polis markete bile izin vermiyor evine gitmene izin vermiyor 9 3
  • turk:
    Bu da kendini osmanli veziri zannediyor anlasilan. 20 11 Yanıtla
  • bilmiyolar ki daha ne yapsın HDp de gitsin:
    bunun d bakıra gelmesi manidar bizde bundan sonra HDP ye verecez .dürüst degilsiniz de ondan HDP 20 10 Yanıtla
  • oy moy yok stajer başbakan :
    HDP yeni rekor kırsında o zaman gorecemmm siziiii Selo vurdu goooooooooooooooooooooollll 19 11 Yanıtla
  • Bülent Ersoy (ABLANIZ):
    Pis karaktersiz.. 12 16 Yanıtla
  • Mehmet:
    Dert dava Atatürk'ün eserlerini yok etmek 13 15 Yanıtla
  • Tuğrul:
    Serok ahmetin Türkçesi zayıf 21 6 Yanıtla
  • İnsan:
    Cizrede bayram varmi sirnakta bayram varmi 21 6 Yanıtla
  • Ademoğlu :
    Ahmo sen gelme.... 21 6 Yanıtla
  • bu vatan bizim bayrak bizim şanlı Türk milletiyiz::
    ahmet davut oğlu oy için herşeyi yapar istenilen herşeyi söyler ve onaylar koltuk davası nede olsa 17 10 Yanıtla
  • Ensari07:
    İmanı olmaya nın insafı da olmaz 22 4 Yanıtla
  • Asıl Amedli:
    Allah buraya rızık veriyorsa onca kutsal mekanın ve sahabelerin peygamberlerin sayesine veriyor.. kutsal yerler bile leş gibi.. az bi medeniyet kıymeti bilseler güzelim şehri yağmalamazlardı.. ondan sonra dövlet bize bakmiir.. ma belediyeniz çok mu bakiii 20 6 Yanıtla
  • can demir:
    Selo hakkını kaybetti 4 21 Yanıtla
  • komiksiniz:
    İçi boş laflarla milletin duygularını kullanarak koltugu nereye kadar koruyacan? 17 7 Yanıtla
  • Bayko:
    Laf olsun tencere dolsun 19 5 Yanıtla
  • Veysel:
    AMED de, AMED olsun. 14 8 Yanıtla
  • FB Li :
    yakında amed derse şaşirmayın 16 5 Yanıtla
  • İ.GÜZEL:
    AŞIKMIŞ ONUN IÇIN HARIL HARIL DIYARBEKIRIN VE KÜRTLERIN GENCLRI ILE YOKSUL EMEKÇI COCUKLARINI BIR BIRINE ÖLDÜRTÜ YORSUN. 11 10 Yanıtla
  • sabri:
    İsmi Yeni rakı olsun laikler çok sever.hem millibi isim içen çok orda 16 5 Yanıtla
  • a.b:
    bu din tücarları ne işi olacak diyarbekirde 12 8 Yanıtla
  • Mehmet:
    La bu kutsallık evliyalık karadeniz bölgesinde niye yok 15 4 Yanıtla
  • karadeniz:
    diyarbekir OY diyarbekir. oy oy oy yoooooooooooook akp. 17 2 Yanıtla
  • ameddddddd li:
    sen yasak döneminde cizreye silvana gitseysin ya tabi vakit göz boyama vakti demi 7 10 Yanıtla
  • acunkılıcalı :
    mazot düşerse oyum akpye 7 10 Yanıtla
  • Özlemin dili olsaydi:
    Bunlar gündem değiştirmede Master yapmişlar.Halk açlik içinde, insanlar akp ve mhp zihniyeti yüzünden çocuklarini kaybetmiş.Bayramda evde yas var.Diyarbekir olsa ne olur Diyarbakir olsa ne olur. 13 4 Yanıtla
  • oguz:
    AMED ismi iran alevi safevilerin koydugu isimdir 11 5 Yanıtla
  • Mehmet:
    Adamlar temiz bozuk değiller ondan olsa gerek 15 1 Yanıtla
  • Kale:
    Şunu unutmayın Siyaset+kadın+gazete=YALAN 10 4 Yanıtla
  • Ejder :
    Madem öyle ismi Diyarbekir olarak degişin ne dıye şekil yapıyorsunuz 11 3 Yanıtla
  • hano:
    Atatürk Diyarbakır derse bunlar bekir der tabi 11 3 Yanıtla
  • Hacciii:
    Yalakalik için... Ama sarayla karıştırdı sanırım 8 5 Yanıtla
  • ness:
    çünkü toprakları sattılar 2023 de ülke bölünecek. sonra çarşı karışacak 0 13 Yanıtla
  • 63:
    Çok kuracak bir yaklaşım ama boşuna 8 5 Yanıtla
  • 01:
    Laa adam cok inceden girmiş olaya diyarbekir eski ismidir Diyarbakır'ın ve anlamı ise yardım eden halka sesleniştir ben öyle biliyorum ?? akpli değilim. 11 1 Yanıtla
  • Yok:
    Desin desin 11 1 Yanıtla
  • Erdal:
    Serok ahmet geri döndü yaşasın seçimler 6 5 Yanıtla
  • Mehmet:
    Ha hasan ha kör hasan 9 1 Yanıtla
    cazıfrey:
    temelle dursun varya 10 1
  • selami:
    Amed çağdaş isim değil Ahmet olsun abimin adı çok sevinieiz sn.başbakanım senin adında ahmet Ahmet de olsun bitsin 7 2 Yanıtla
  • Trakya 39:
    Bende bu kez akp ye değil mhp ye verecem oyumu 1 6 Yanıtla
  • celik:
    sam da da namz kilmak isteriz 6 1 Yanıtla
  • Halid Gardaş:
    her biji sellehedini eyubi .ya arkadaslar niye kavga ediyorsunuz biri birinizi kiriyosunuz sandik onunuzde ehli vicadan kim calmiyosa oyum onun yati kati omiyana oyum onun iki yüzlü lere yalakaya yikiciya oyum yok ey vallah 6 0 Yanıtla
  • drejan:
    dün teroristtik bugün beymi olduk :) 2 4 Yanıtla
  • NANA:
    DİYARBEKİR ESKİ ADI TİGRANAKERT VE YUZDE 99 ERMENİ YAŞADI BİR ŞEHİRDI SONRA DİYARBEKİR OLDU VE SONRA VE SONRAAAAAAAA 5 1 Yanıtla
  • SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement