Kastamonu'yu ve Türkiye'yi birçok Avrupa ülkesinde davuluyla temsil eden Karayılan lakaplı Mahir Dağlı'yı anma ve Davul Şenliği, onlarca davulcuyu bir araya getirdi. Cumhuriyet Meydanı'nda gerçekleştirilen davul şenliğinde davulcular hünerlerini sergileme fırsatı buldu.
Kastamonu'da yetişen ve bir döneme adını yazdıran Karayılan lakaplı Mahir Dağlı, ölümünün 46'ncı yılında memleketinde bir dizi etkinliklerle anıldı. 'Karayılan'ı Anma ve 1'inci Davul Şenliği' renkli görüntülere sahne oldu. Kastamonu Kültür ve Sanat Derneği tarafından düzenlenen etkinliklerde onlarca davulcu Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya gelerek hünerlerini sergiledi. İlk olarak mezarı başında dualarla anılan Karayılan Mahir Dağlı için Cumhuriyet Meydanı'nda bu yıl ilk kez Davul Şenliği düzenlendi. Kastamonu ve yöresinde yaşayan davulcuların katıldığı şenlikte, davulcular izleyenlere hünerlerini sergiledi. Davul Şenliği'ni Vali Mustafa Kara, Kastamonu Belediye Başkanı Turhan Topçuoğlu, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bahri Gökçebay, Emniyet Müdürü Sami Uslu başta olmak üzere yüzlerce kişi ilgiyle izledi.
Kastamonu'da ve çevresine ait davul havalarının çalındığı şenlikte, davulcular kendilerini izleyen yüzlerce kişiye hünerlerini sergiledi. İki davul ve bir zurnadan oluşan ekipler, Cumhuriyet Meydanı'nda unutulmaz bir gösteri gerçekleştirdi. 10'a yakın davul ekibinin gösterisinin ardından şenliğe katılan ekiplere Kastamonu Kültür ve Sanat Derneği tarafından hazırlanan plaketler verildi. Yaklaşık yarım saat süren şenlikte Kastamonulular unutamayacakları bir gün yaşadı. İlk olarak Karayılan lakaplı Mahir Dağlı'nın mezarında dua edilmesiyle başlayan etkinliklerde çeşitli etkinlikler yer aldı. Karayılan konulu Halk Eğitim Merkezi'nde düzenlenen panele kendi alanlarında uzman kişiler katıldı.
MAHİR DAGLI KİMDİR
Kastamonu'da yetişen, babaannesi tarafından esmer yüzü ve çevik hareketleri nedeniyle 'Karayılan' lakabı verilen Mahir Dağlı, davul çalmaya çocuk yaşlarda başladı. İlk olarak Kastamonu'da düğünlerde davul çalan Karayılan, Kastamonu'dan ilk kez 1942 yılında Halkevlerinin kuruluşunun 10'uncu yılı nedeniyle Ankara'da düzenlenen bir etkinlik için çıktı. Burada davulla yaptığı gösteri ile izleyenlerin dikkatini çeken Karayılan, daha sonra başta ilk yurt dışı deneyimini İtalya'da Venedik Festivali'nde davul çaldı. Buradaki gösterileri ile İtalyanları büyüleyen Karayılan daha sonraki yıllarda İspanya, Fransa, Almanya gibi bir çok Avrupa ülkesinin yanı sıra Amerika Birleşik Devletleri'ndeki etkinliklerde davul çaldı. Karayılan lakaplı Mahir Dağlı 1964 yılında memleketi Kastamonu'da öldü.
Son Dakika › Güncel › Davulcular Şenlikte Buluştu - Son Dakika
Sizin düşünceleriniz neler ?