Kurban Bayramı'nı yakınları, gönüllüler, kurumda kalan çocuklar ve gençlerle kutlayan Darülaceze sakinleri, eski günleri özlese de bayram coşkusunu ziyaretçilerle yaşıyor.
Yaşlı ve kimsesizlere hizmet vermek amacıyla II. Abdülhamid döneminde, 1895'te kurulan Darülaceze'de, her yıl olduğu gibi bu sene de Kurban Bayramı heyecanı yaşanıyor. Darülaceze'de kalan yaşlı ve kimsesizler, kendilerini ziyaret eden akrabaları ve gönüllülerin ilgisiyle mutlu oldu.
Bayrama yakınları, gönüllüler ve kurumdaki çocuklarla birlikte kahvaltı yaparak başlayan yaşlılar, Darülaceze'nin bahçesinde ziyaretçileriyle sohbet etti. Darülaceze sakinleri, ziyaretçilerle adeta aile ortamı yaşayarak, eski bayramların tadını almaya çalışıyor.
Darülaceze Başkanı Aylin Çiftçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bayramın çok hareketli geçtiğini belirterek, bağışçıların yaptığı kurbanlıkların kesildiğini, bahçede mangalların kurulduğunu söyledi.
Çiftçi, 30 ile 103 yaş arasındaki 500 yetişkin ve 30 çocuğun kaldığı kurumda ev ortamını yaşatmaya gayret ettiklerini belirterek, "Burada kalanlar büyük bir aile. Varsa yakınları geliyor. Yoksa sürekli bize gelen gönül bağı oluşturan gönüllülerimiz var. Bayram nedeniyle gelen misafirlerimiz var. Her biri ikramlarıyla sohbetleriyle gönülleriyle geliyorlar. Hakikaten burada ev ortamı var" dedi.
Eski bayramları bu zamana uygun şekilde devam ettirmeye çalıştıklarını anlatan Çiftçi, şöyle devam etti:
"Hayırseverler online olarak ya da buraya gererek kurban bağışlarını yaptı. Bir kısmı buraya gelerek kurbanlarını kesti. Kurban kesimi, bayramın sonuna kadar devam edecek. Biz 365 gün 24 saat yaşayan bir yeriz. Devletten bütçe almıyoruz. Bağışlarla ayakta duran bir kurumuz. Bağışları çok önemsiyoruz ama daha önemlisi gönülleriyle burada olmaları, sohbet etmeleri, ziyarete gelmeleri. Bayramlarda bunu daha çok bekliyoruz ama bütün yıl olsun istiyoruz."
"Bayramı burada anladım"
Eşi vefat edince 40 senelik evini bırakarak 2 yıl önce Darülaceze'ye yerleşen 71 yaşındaki Özgün Gülen, güzel bir bayram geçirdiğini belirterek, ziyaretine gelecek yakınlarını beklediğini söyledi.
Darülaceze'nin çok şenlikli bir yer olduğunu ifade eden Gülen, duygularını "Burada ikinci Kurban Bayramımı geçiriyorum. Çok güzel. İyi ki buradayım. Bayramı burada anladım. Burada tanıdım insanları, sevgiyi, saygıyı. Büyükleri sevmeyi burada gördüm. Eski bayramlar gibi gençler ziyaretimize geliyor. Takdir ediyorum onları. Sağ olsunlar. Buraya geldiğimden memnunum" şeklinde dile getirdi.
Boş oturmamak için el işiyle oyalanıyor
Tığla yünden yaptığı lifleri Darülaceze'nin bahçesinde satan 67 yaşındaki Fatma Kalan, "5 yıldır buradayım. Çocuğum olmadı. Ziyaretimize gelenler de benim çocuklarım, torunlarım. Burada yalnız değilim" dedi.
Darülaceze'deki atölyede çamurdan şekiller yaptığını dile getiren Kalan, boş oturmamak için el işiyle oyalandığını söyledi. Eskiden köy yerlerinde bayramların daha güzel geçtiğini ifade eden Kalan, şimdiki bayramların da kendisine mutluluk verdiğini, bayramlarını güzel geçirdiğini anlattı.
Yaklaşık 3 aydır Darülaceze de kalan 56 yaşındaki Ayşe Ceylan, ziyaretçilerin gelmesine çok sevindiklerini belirterek, günlerini çok iyi eğlenceli geçirdiğini, sadece Mısır'da yaşayan 2 oğlunu özlediğini söyledi.
Evde bunalıma girince Darülaceze'ye geldiğini dile getiren Ceylan, "Burada biraz dalgın olsam birini görür selamlaşırsın. Hemen toparlanıyorum" dedi.
Şiir kitabını imzalıyor
Dördüncü şiir kitabı "Kalemin Gözyaşları"nı ziyaretçiler için imzalayan 16 yıllık Darülaceze sakini Ergün Yılmaz da bayramların kendisi için buruk geçtiğini söyledi.
Eski bayramları özlediğini ifade eden Yılmaz, neredeyse 16 yıldır yatağa bağlı yaşadığını, ama yaşama dört elle sarıldığını aktardı. - İstanbul
Son Dakika › Güncel › Darülaceze'de Bayram Coşkusu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?