Ergenekon Davası'nda savunmasını yapan Albay Cihandar Hasanhanoğlu, "Darbeye zemin ortamı hazırlamadım. Askeri darbe sonucu görevden alınmış bir babanın oğlu olarak böyle bir girişimin içinde olmam kendimi ve kişiliğimi inkar etmemle eş değerdir" dedi. Öte yandan mahkeme başkanı, aylık tutukluluk incelemesi yapıldığını ve 66 tutuklu sanığın tutukluluk hallerinin devamına karar verildiğini açıkladı.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'de görülen 66'sı tutuklu 275 sanıklı Ergenekon Davası'nın 315. duruşması başladı. Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nin yanında bulunan büyük salonda yapılan duruşmada CHP Zonguldak Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Haberal, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, İnönü Üniversitesi eski Rektörü Prof. Fatih Hilmioğlu, Gazeteci Tuncay Özkan ve İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in de aralarında bulunduğu 52 tutuklu sanık hazır bulundu. Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ ve YAŞ Üyesi Orgeneral Nusret Taşdeler'in de aralarında bulunduğu 14 tutuklu sanık ise duruşmaya katılmadı. Öte yandan tutuksuz sanıklar Mahir Akkar ve Cihandar Hasanhanoğlu'un da aralarında yer aldığı 10 tutuksuz sanık duruşmada hazır bulundu.
SANIKLARIN TUTUKLULUK HALLERİNİN DEVAMINA KARAR VERİLDİ
Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, aylık tutukluluk incelemesi yapıldığını ve tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verildiğini açıkladı. Tutuklu sanık emekli Albay Dursun Çiçek de tutukluluğun devamına kararı alındığında savunmaya söz verilmediği belirterek tepki gösterdi. Mahkeme Başkanı Özese de "14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne itiraz edebilirsiniz. Söz vermiyorum. Oturur musunuz?" diyerek tutuksuz sanık Cihandar Hasanhanoğlu'nu kürsüye çağırdı.
"YASADIŞI GÖRÜŞMEM YOK"
'Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması istenen tutuksuz sanık Albay Cihandar Hasanhanoğlu, dava sanıklarından Mehmet Şener Eruygur, Levent Ersöz, Mustafa Koç ve Hasan Attilla Uğur ile arasında örgütsel irtibat olduğu iddiasını reddetti. HasanHanoğlu, Jandarma Genel Komutanlığı bünyesine atanarak görev yaptığını söyleyerek, "Dönemin Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur, Levent Ersöz, Mustafa Koç ve Hasan Atilla Uğur ile yasadışı telefon görüşmem yok" diye konuştu.
"CUMHURİYET ÇALIŞMA GRUBU'NDAN HABERDAR DEĞİLİM"
Dava sanıklarından emekli Albay Mustafa Koç ile yaptığı telefon görüşmesinin tapelerini duruşma salonunda okuyan Hasanhanoğlu, "Askeri nezaket içinde bayramlaşmak için yaptığım telefon görüşmesi nasıl örgütsel irtibat olarak değerlendirilir. Takdiri mahkemenize bırakıyorum" dedi. Cumhuriyet Çalışma Grubu'nun içinde bulunmadığını söyleyen Hasanhanoğlu, "Cumhuriyet Çalışma Grubu'ndan haberdar değilim, çalışmalarından da bilgi sahibi değilim" diye konuştu. Hasanhanoğlu, davada tanık olarak dinlenen eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök de ifadesinde Cumhuriyet Çalışma Grubu'nu duymadığını söylediğini belirtti.
"BERAATİME KARAR VERİLMESİNİ İSTİYORUM"
Hasanhanoğlu konuşmasını şöyle tamamladı:
"Ayışığı, Yakamoz ile Eldiven gibi darbe planlarıyla ilgili bir bilgim yok. Bu belgeleri hazırlamadım, görmedim. Darbeye zemin ortamı hazırlamadım. Meslek hayatım boyunca ettiğim askeri yemine bağlı kaldım. Hiçbir mafya mensubu ile ilişkim olmamıştır. Hukuka ve kanuna aykırı faaliyetleri icra etmem mümkün değildir. Askeri darbe sonucu görevden alınmış bir babanın oğlu olarak böyle bir girişimin içinde olmam kendimi ve kişiliğimi inkar etmemle eşdeğerdir. Ben ve ailem haketmediğim şekilde mağdur edildim. Suçlamaları kabul etmiyorum. Beraatime karar verilmesini istiyorum."
Duruşma Hasanhanoğlu'nun avukatının konuşması ile devam ediyor.
(BB) - İstanbul/ Silivri
Son Dakika › Güncel › 'Darbeye Zemin Ortamı Hazırlamadım' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?