TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu, raporunu Meclis Başkanı Cemil Çiçek'e sundu.
Çiçek, Komisyon Başkanı Nimet Baş ve üyeleri Başkanlık Divanı Salonu'nda kabul etti.
Cemil Çiçek, komisyonun, 24. Dönem parlamento çalışmaları içindeki en önemli faaliyetlerden biri olduğunu; özverili, fedakarca ve yoğun bir çabanın sonucunda böyle bir raporun hazırlandığını kaydetti.
Komisyonun davetine icabet ederek, araştırılan konularla ilgili bilgi sunan herkese teşekkür eden Çiçek, "Geçmişte maalesef bu davetlere icabetin olmadığı dönemleri de yaşadık" dedi.
Raporun, ülkenin geleceği ve geriye dönük yaşanan olaylar açısından önemli olduğunu belirten Çiçek, raporun öneminin bundan sonraki dönemde dahi iyi anlaşılacağını, referans bir rapor olacağını vurguladı. Çiçek, darbe ve muhtıra dönemleriyle ilgili bundan sonra araştırma yapacak olanların, rapordan büyük ölçüde istifade edeceklerini dile getirdi.
Araştırma komisyonlarının ancak 4 aylık bir süreyle çalışabildiğini hatırlatan Çiçek, şöyle konuştu:
"Elbette böylesine karışık, karmaşık, üzerinde sis perdesi olan, perde arkasında da pek çok gerçeğin yattığı, ölenlerin ve öldürenlerin, mağdurların, mağduriyetlerin, acıların yaşandığı bu dönemlerle ilgili çalışmaları 4 ay gibi kısa bir zamanda tüm yönleriyle ortaya çıkarmak mümkün olmayabilir. Ama, sis perdesinin önemli bir kısmı aralanmıştır. Bir kapı aralanmıştır. Bundan sonra bu dönemleri araştırmak isteyenler varsa bu rapor bir manada onlara yol gösterecektir. Bu çalışma her şeyi bitirmiş değildir. Bundan sonra da yapılacak pek çok çalışma var.
Darbeler hiçbir şeyin çaresi değil. Yaşadıklarımızdan sonra bunu bir defa daha anlamış oluyoruz. Sorunların çözümü için çare bana göre, vardığımız mutabakata göre demokrasidir. Demokrasiyi kurumsallaştırmaktır. Demokrasi dışı arayışlarla toplumun hiçbir sorunun çözülemeyeceğini yaşadıklarımızla daha net görmüş oluyoruz.
Kurumsal olarak darbelerin birinci derecede mağduru TBMM'dir. Zaman olmuştur Meclis'in faaliyetleri kısıtlanmıştır, zaman olmuştur Meclis kapatılmıştır. Bu nedenle darbelerin mağduru olan bir kurumdan böyle bir raporun çıkması, başlı başına bir anlam ifade ediyor. Bu çalışma Meclis'e güveni de büyük ölçüde artırmıştır."
-"Örnek oldunuz, cesaret verdiniz"-
Toplumun Meclis'ten beklentisinin, sorunların, dört siyasi partinin bir araya gelerek, görüşerek, uzlaşarak, anlaşarak çözüme ulaştırması olduğuna işaret eden Çiçek, "Zaman zaman da farklı düşünceler olabilecektir. İçeriğine katılmadığımız farklı noktalar da olabilecektir. O da zaten bu işin tabiatında olan bir şeydir. Toplumun önüne de bu manada birlikte yaptığımız güzel örnekleri koymamamız gerekiyor. Bunu koyduğumuz nispette demokrasinin de gücü artacaktır, parlamentonun da gücü artacaktır. Bu manada örnek çalışmadır. Temenni ederiz, arzu ederiz ki yeni anayasa çalışmasını da böylece bitirelim. Siz Anayasa çalışmasını yapan arkadaşlarımıza da bu çalışmayla örnek oldunuz, cesaret verdiniz. Milletimizin bizden beklediği de budur" diye konuştu.
Uygun olmayan üslup ve kavgaların, Parlamento ile ilgili yanlış değerlendirmelere neden olduğunu dile getiren Çiçek, "Pekala bu çalışma, birlikte de bazı işleri, en zor konuları konuşabileceğimizi, tartışabileceğimizi, içeriğinde farklı değerlendirmeler olsa bile sonuçlarda mutabık kalabileceğimizi göstermesi açısından da fevkalade önemli. Demokrasi ile ilgili, birlikte iş yapma adına başka ülkelerden örnek vermek yerine kendi ülkemizden, kendi çalışmalarımızdan da güzel örnekler verebilecek olgunluğa hep beraber ulaştığımız gösteriyor" dedi.
Cemil Çiçek, komisyon raporunu bastıracaklarını, daha sonra Genel Kurul'a sunulacağını ve burada raporun değerlendirileceğini söyledi. Çiçek, raporun, konuya ilgi duyan herkesin bilgisine sunulacağını bildirdi.
Komisyon üyeleri daha sonra, TBMM Başkanı Çiçek ile hatıra fotoğraf çektirdi.
(Bitti)
Muhabir: Kubilay Çelik
Yayıncı: Sefa Salantur - TBMM
Son Dakika › Güncel › Darbe Komisyonu Raporunu TBMM Başkanı Çiçek'e Sundu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?