Sultanbeyli Belediyesi'nce, "Daima R4BIA 40 Şair 40 Şiir" başlığı altında Mısır direniş şiirleri dinletisi yapıldı.
Mısır'daki direnişe destek vermek amacıyla Sultanbeyli Belediyesi Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen şiir dinletisinde, şairler Abdurrahman Adıyan, Adem Turan, Ahmet Mercan, Cevat Akkanat, Ersin Karaca, Mustafa Oğuz, Nurettin Durman, Özcan Ünlü, Sıddık Ertaş, Şakir Kurtulmuş ve Yunus Emre Altuntaş, şiirleriyle davetlilere duygulu anlar yaşattı.
Programda konuşan Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin, Mısır'daki zulmün ramazan boyunca içlerini sızlattığını dile getirerek, Türkiye'nin bu zulme sessiz kalmadığını ve aktif olarak uluslararası arenada mücadele ettiğini söyledi.
Darbeye karşı Adeviyye'de başlatılan demokrasi mücadelesinin bir yansıması olarak vicdanın sesi şairlerin Mısır'daki acıyı şiirleriyle kalplere kazıdığını vurgulayan Keskin, "Bu akşam da değerli şairlerimizle birlikte, darbecilerin silahlarından daha büyük bir silah olan şiirlerle tüm dünyaya sesimizi duyurmak için bir araya geldik. Bu gece duygularımıza, içimizdeki yangına tercüman olacak bu şiirler, tanklara, silahlara karşı eline tek bir silah bile almadan insanlık onurunu savunan Mısırlı direnişçiler için sözün en berrak halidir" diye konuştu.
Mısır'da Müslümanların, hayatlarını ortaya koyarak henüz filizlenen demokrasilerini korumaya çalıştığını ifade eden Keskin, Mısır halkının bu mücadelesinin onurlu bir mücadele olduğunu bildiklerini ve bunu yürekten desteklediklerini kaydetti.
Türkiye'nin, Mısır ile derin tarihsel, kültürel ve inanç birliğinin bulunduğunu aktaran Keskin, "Bu nedenle Türkiye, elinden ne geliyorsa onunla Müslüman kardeşlerinin direnişine destek vermelidir. 'Daima Rabia' adlı kitap da Türkiyeli şairlerin bu desteğinin en samimi tezahürü niteliğindedir" ifadelerini kullandı.
"Acılar, ilk önce şairlerin yüreğine düşer"
Şair Ahmet Mercan da yüzde yüz siyahla yüzde yüz beyazın buluştuğu keskin olayların bulunduğunu belirterek, bu tür olaylara tarih içerisinde oldukça az rastlandığını söyledi.
Habil ve Kabil'in ilk temsilini ortaya koyduğu insanlık tarihinin başlangıcında karşı karşıya kaldığı bu keskinliğin aynı zamanda Adeviyye'de insanlığın karşısına çıktığını belirten Mercan, sözlerine şöyle devam etti:
"Bu sefer iki kişi değil, iki kitle olarak karşımıza çıkıyor. Bu dünyayı adil bulmuyoruz. Yüzde 20'sinin keyif çattığı, yüzde 80'inin çalıştığı dünyanın adil olamayacağı çok açıktır. Rabia olayı, dünyanın küresel güçlerinin kötülükten yana olduğunu gösterdi. Ancak iyi olan bu ve benzeri olaylar, çok büyük kitleleri harekete geçirdi. Bu nedenle bu çalışma da önemli. Bu çalışma ile Türklerin bu olaya gösterdiği duygu, şairler tarafından Mısırlılara yansıtılmıştır."
Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı ise Mısır'da ve dünyanın dört bir yanında acıların yaşandığını belirterek, "Bu acılar elbette ilk önce şairlerin yüreğine düşer. Müslüman şairler kendi coğrafyalarındaki acı ve zulümleri kelimelerle, harflerle ve en güzel şiirlerle bir direniş ateşine çevirirler. Bugün burada direnişin sadece eylemlerle değil, kültürle, sanatla, şiirle ve edebiyatla da olduğunu görmekteyiz" diye konuştu.
Geceye katılan davetlilere, 40 şairin Mısır direniş şiirlerinden oluşan "Daima Rabia" adlı kitap hediye edildi. - İstanbul
Son Dakika › Güncel › 'Daima R4bıa 40 Şair 40 Şiir' Programı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?