Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nce (BATEM) soğuk hava ve bitki hastalıklarına dayanıklı 126 tip biber, 28 çeşit patlıcan türü geliştirildi. BATEM Müdürü Abdullah Ünlü, patlıcan türlerinin tamamının 'patlıcan moru' renginde olduğunu, biberlerin de daha dayanaklı olduğunu söyledi. BATEM tarafından 'Türkiye F1 Hibrit Sebze Çeşit ve Nitelikli Hat Geliştirme Projesi' kapsamında müdürlüğün Yukarı Kocayatak mevkiindeki sebze bölümünde düzenlenen 'Sera Tanıtım Günü'nde, yeni geliştirilen biber ve patlıcan türlerinin tanıtımı yapıldı. Etkinlikte konuşan BATEM Müdürü Abdullah Ünlü, TÜBİTAK tarafından da desteklenen proje kapsamında domates, biber, patlıcan, hıyar, kavun, karpuz ve kabak olmak üzere 7 sebze türünde 272 adet nitelikli tür adayı ve 25 adet F1 hibrit çeşidinin geliştirilmesinin hedeflendiğini açıkladı.
YENİ TÜRLER Projeyle elde edilecek ürünlerin özel sektör tarafından kullanılmasıyla tohumculuk sektörüne katkı sağlanacağını vurgulayan Ünlü, 'Biberde toplam 126, patlıcanda ise 28 adet hibrit tanıtımı yapılıyor" dedi. Örtü altı biber yetiştiriciliğine uygun sivri tipte 37, dolma tipte 35, çarliston tipte 23, kaypa tipte ise 31 adet hibritin sergilendiğini kaydeden Ünlü, patlıcanda da nitelikli 12 adet hibrit, örtü altı yetiştiriciliğine uygun uzun tipte ve nitelikli 16 adet hibritin görücüye çıktığını aktardı.
SERADA SOĞUK VE HASTALIĞA DAYANIKLI TÜR
Geliştirilen çeşitlerin sektöre hizmet edebilmesi için kamu- özel sektör işbirliği kurmayı amaçladıklarına dikkati çeken Ünlü, şunları söyledi:
'Fusarium, patlıcanda kök hastalığı. Üretici seraya diktiği zaman kök kısmından oluşan bir hastalık. Patlıcanda ıslah ettiğimiz yerli çeşitlerin tümü kök hastalığını dayanıklı. Uzun tipteki hatlarda da soğuk havaya dayanıklı ve nitelikli türler geliştirildi. Geliştirdiğimiz türlerle patlıcanların rengi tam olarak 'patlıcan moru' olacak. Bazı çeşitler kışın soğuktan etkilenerek renk açılması yapıyor. Bizim soğuk havaya dayanaklı çeşitlerde bu yok. Biberde de virüs hastalıklarına dayanıklı türler geliştirdik. Yerli hibrit tohumculuğu sektörüne soğuğa, hastalıklara dayanıklılık kazandırılmış biber ve patlıcan çeşitleri çıkıyor. Yeni tür adaylarından beğenilenler, üretimi artırılarak ilerleyen dönemde pazara çıkacak."
'GELİŞTİRDİĞİMİZ TOHUMLARI İHRAÇ EDİYORUZ'
Bahçe Bitkileri Daire Başkanı Necdet Kaplan ise Türkiye'nin yakın geçmişe kadar sebze ve tarla bitkileri tohumculuğunda ithalata dayanan gelişim gösterdiğini söyledi. Sebze tohumculuğunda 10 yıl öncesine kadar kullanılan tohumun yüzde 10'unu kendimizin ürettiğini anlatan Kaplan, '2012 yılı sonunda bu yüzde 45'e ulaştı. 2013 sonunda yüzde 50'lere ulaştık. Birçok tarla bitkisinde yüzde 100 sertifikalı yerli tohumu kendimiz üretiyor, ihraç ediyoruz. Artık biz sadece tohum ithal eden konumda değiliz, geliştirdiğimiz tohumları da ihraç eden ülke konumundayız" dedi. Kaplan, yerli F1 hibrit tohumda Türkiye'nin net ihracatçı ülke olmasını hedeflediklerini vurguladı. İthal edilen tohumdan fazlasını ihraç etmeyi amaçladıklarını belirten Kaplan, üreticilerin serbest rekabet koşullarında yerli tohumları tercih etmesini hedeflediklerini dile getirdi.
Son Dakika › Güncel › Daha Mor Patlıcan, Daha Dayanıklı Biber Türü Geliştirildi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?