Dağlara Güvenli Tırmanış İçin Eğitim Şart - Son Dakika
Güncel

Dağlara Güvenli Tırmanış İçin Eğitim Şart

Dağlara Güvenli Tırmanış İçin Eğitim Şart

TDF Başkanı Karaca: "Dağlar riskli yerlerdir.

26.01.2015 12:11

MUSA ÖZYÜREK - Türkiye Dağcılık Federasyonu (TDF) Başkanı Alaattin Karaca, dağcılık sporuna ilgi gösteren kişilerin güvenli tırmanış için mutlaka eğitim alması ve ilgili kurumları faaliyet öncesinde bilgilendirlmesi gerektiğini belirtti.

Karaca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yurtiçi ve yurtdışında zaman zaman yaşanan kaybolma, çığ altında kalma, yaralanma ve ölüm olaylarının dağcılıkta eğitimin ne kadar büyük öneme sahip olduğunu gösterdiğini ifade etti.

Dağcılıkta gerekli eğitimler alınmadan yapılacak tırmanışların hem zevk vermeyeceğini, hem de insan hayatını tehlikeye düşüreceğini, kaydeden Karaca, "Dağlar riskli yerlerdir. Bu riski en aza indirmenin tek yolu dağcılık sporunu teknik olarak öğrenmek, kurallarına uygun şekilde yapmaktır. Küçük bir hata telafisi olmayan sonuçlar doğurabilir. İnsanlar eğitim almadan bir iki sefer dağa çıkabilir ama herhangi bir sorunla karşılaştıkları zaman ne yapacaklarını bilmedikleri için bunun bedelini hayatlarıyla ödeyebilir" şeklinde konuştu.

Dağcılık sporuna ilgi gösteren hiç kimsenin "Ben iyi dağcı değilim, bu işi bilmiyorum" demediğini, herkesin kendisini en iyi dağcı olarak gördüğünü, zaman zaman da bu düşüncenin neden olduğu sorunlarla karşılaşıldığını ifade eden Karaca, şunları söyledi:

"Tırmanış yapacak kişilerin en azından kayada tırmanma teknikleri, yön bulma, meteoroloji, çığ bilgisi, çığ oluşturmama adına dikkat edilmesi gerekenler, mahsur kalınması durumunda hayatta kalmak için neler yapılması, çantada ne tür besinler ve malzemelerin bulunması gerektiği gibi konuları bilmesi gerekiyor. O nedenle tırmanış yapacak herkesin mutlaka önce eğitim alması gerekiyor."

Tırmanış yapan insanların dağlarda karşılaşabilecekleri riskleri en aza indirebilecek bilgi birikimine sahip olmaları gerektiğine dikkati çeken Karaca, şöyle devam etti:

"Birkaç gün birilerinden kulaktan dolma bir şeyler öğrenen  insanların üçüncü gün çantasını alıp dağlara gittiğini görüyoruz. Biz kimsenin dağa gitmesine karşı değiliz, aksine teşvik ediyor, insanların aileleriyle birlikte dağlara çıkmasını istiyoruz. Ancak bu işin eğitimi alınmadan kesinlikle yapılmaması gerekiyor. Dağın şakası yoktur ve dağcılık ciddiye alınması gereken bir spordur. Dağlarda hava şartları birden değişebiliyor. Aniden sis, tipi, rüzgar, fırtına, dolu, yağmur veya kar yağışı görülebiliyor. Bu şartların hepsine hazırlıklı olarak tırmanış yapılması, dağın jeolojik ve coğrafi özelliklerinin de çok iyi bilinmesi gerekiyor."

Karaca, tırmanışa başlamadan önce faaliyetin kaç gün süreceği, hangi bölgelerden geçileceği, gidilecek arazi şartları, arazinin zorluk derecesi, meteorolojik veriler, beslenme, korunma, barınma gibi durumların değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Rehber tutmaya özen gösterilmeli

Karaca, özellikle yurt dışındaki dağlara yapılacak tırmanışlarda dağı her yönüyle iyi tanıyan bir kişinin rehber olarak alınması gerektiğini söyledi.

Ağrı Dağı'nda olduğu gibi bazı dağlarda yabancı dağcıların rehber tutma zorunluluğu bulunduğunu ve bunun çok güzel bir uygulama olduğunu kaydeden Karaca, "Rotayı bilmeyen, dağın özelliklerinden bihaber insanlar tırmanış yapmaya kalkışınca kaybolmalar, yaralanmalar veya ölüm olayları görülebiliyor. O nedenle özellikle yurt dışındaki dağlara yapılacak tırmanışlarda daha güvenli ve sağlıklı faaliyetler için rehber tutmaya özen gösterilmeli" diye konuştu.

Karaca, yurt dışındaki dağlara yapılacak her türlü faaliyet için de Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlükleriyle TDF'nin mutlaka bilgilendirilmesi gerektiğini söyledi.

Küçük besinler hayat kurtarıyor

Kayseri Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Dağcılık İl Temsilcisi İsmail Yılmaz da tırmanış eğitimlerinin yanı sıra dağcıların yanlarında taşıyacağı ekipman ve gıdaların da çok büyük önem taşıdığını belirtti.

Küçük ve önemsiz gibi görünen besinlerin dağcıların olumsuz bir durumla karşılaşmaları halinde hayatlarını kurtarabildiğine dikkati çeken Yılmaz, "Tırmanış yapanların yanlarında mutlaka vücut direncini artırıcı ve kan şekerini düzenleyici etkiye sahip ceviz, badem, incir, kuru kayısı, hurma gibi gıdaların yanı sıra sıcak su veya çay gibi içeceklerin bulunması gerekiyor. Dağcılar çantalarında çok büyük çaplı gıdalar taşıyamayabilir ama kalorisi yüksek çerez ürünlerini rahatlıkla taşıyabilir ve bunlar zor durumda kalındığında hayat kurtarır" şeklinde konuştu. - Kayseri

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Dağlara Güvenli Tırmanış İçin Eğitim Şart - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement