"FETÖ/PDY ve PKK/KCK terör örgütlerine üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" iddiasıyla yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanan, aralarında Cumhuriyet gazetesinin İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, yazar Kadri Gürsel ve karikatürist Musa Kart'ın da bulunduğu 10 gazete yöneticisi ve yazarı hakkındaki tutukluluk kararına itiraz edildi.
Cumhuriyet Gazetesi avukatları tarafından, İstanbul 9. Sulh Ceza Hakimliği'ne gönderilmek üzere itiraz dilekçesi sunuldu. Dilekçede, tutuklama kararlarının yansızlığını yitirdiği ve hukuksal değil, siyasi olduğu vurgulandı. Ceza Muhakemesi Kanunu'nundaki ifade ve sorgu alınmasına ilişkin tüm kuralların gözardı edildiği, birbirinden tamamen farklı konumları bulunan 10 müvekkile aynı sorularla ortak gerekçeli tutuklama karar yazılmasının "yasa, usul ve hukuka açıkça aykırı olduğu" ifade edildi.
"ADİL YARGILANMA HAKKI BAŞTAN İHLAL EDİLDİ"
Dilekçede, "Dosyaya temas eden savcı ve yargıçlar bilmelidir ki, bu dosyanın 2008'den bu yana sürdürülen birçok siyasi davada olduğu gibi, bugün FETÖ/PDY terör örgütü olarak kodlanan ve bu örgüte üyelikle suçlanan savcı ve yargıçların hazırladığı, Türkiye Adalet sistemini zehirleyen yöntemlerle aynı yöntemleri kullandığını görüyoruz. Bu yöntemler sadece özgürlüklerinden yoksun bırakılan müvekkillerin değil, tüm ülkenin zaranınadır. Bizzat soruşturmayı yürüten savcının kimliği de adil yargılanma hakkının doğrudan ve baştan ihlaline neden olmuş, soruşturmayı baştan çökertmiştir" ifadelerine yer verildi.
"SİLAHLI TERÖR ÖRGÜTÜNÜ ÖVEN İÇERİK BULUNMAMAKTADIR"
Dilekçede, gazetenin İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay dışındaki tüm müvekkillerin 4 gün süreyle avukatlarıyla görüştürülmedikleri ve tecrit halinde tutuldukları, müvekkillerin özgürlüğünün haksız yere sınırlandığı ve bunun da yasaya aykırı olduğuna dikkat çekildi. "Haklarında yasaya göre soruşturma açma süresi geçmiş yazıların yeniden soruşturmaya dayanak yapılmasının ancak Cumhuriyet Gazetesi'ne siyasi bir operasyon yapıldığı gerçeğiyle açıklanabileceği" ifade edilen dilekçede, suçlamaya konu yazılarda yer alan eleştiri ya da mizahın neden suç oluşturduğunun da açıklanamadığı belirtildi. Cumhuriyet'in yayın politikasının Cumhuriyet'in temel ilkelerine daima bağlı kaldığı, bu nedenle "aşırılık" ve "antidemokratiklik"in gazeteyle bağdaşmadığı, silahlı terör örgütünü ya da onun kullandığı şiddeti öven, meşru gösteren, özendiren bir içerik bulunmadığı ifade edildi.
"GERÇEĞİ SAVUNMAK PROPAGANDA MIDIR?"
Şüphelilerin kaçtığını ya da delil karattığını gösteren herhangi bir delil olmadığı, kaçtığı söyleyen gazetenin Akın Atalay'ın 11 Kasım'da geldiği anlatılan dilekçede, "Haberi haberciliği, halkın bilgilendirilmesini, gerçeği savunmak propaganda mıdır? ya da müvekkiller adı geçen örgütlere ilişkin çağrışım yapacak giysi/aksesuar kullanımı, sembolik el işareti, sloganvari sözler sarfedilmesi, bu örgütlere mal edilebilecek tezlerin ileri sürülmesi gibi davranışlardan hangilerini sergilemişlerdir de hakimlikçe böyle bir değerlendirme yapılabilmektedir? Belli değildir" denildi.
TUTUKLAMALARIN KALDIRILMASI TALEP EDİLDİ
İtiraza ilişkin incelemenin duruşmalı olarak yapılması istenilen dilekçede, tutuklu bulunan 10 kişinin "gazetede yazı yazmak, yayınlamak, yönetmek ve gazeteye danışmanlık yaptıkları" ifade edilerek silahlı terör örgütünü öven, bu örgütün yaptıklarını hoşgören, örgütün propagandası niteliği taşıyan hiçbir davranışları bulunmadığı belirtildi. Lehe delillerin henüz toplanmadığı, bu aşamada verilecek tutuklama kararının orantısız ve masumiyet karinesine aykırı düşeceği de vurgulanarak tutuklamanın kaldırılarak salıverilmeleri talep edildi. Dilekçede, tutuklama nedenlerinin varlığının kabulü halindeyse Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu üyelerinden Hakan Karasinir'in sağlık nedeniyle olmak üzere tüm müvekkillerin tutuklama kararlarının kaldırılarak adli kontrol altına alınmaları talep edildi.
10 KİŞİ TUTUKLANMIŞTI
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Bürosu'nca "FETÖ/PDY ve PKK/KCK terör örgütlerine üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" suçlarından yürütülen soruşturma kapsamında, aralarında Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu ve karikatürist Musa Kart'ın da bulunduğu 9 kişi, 5 Kasım'da tutuklanmıştı. Hakkında yakalama kararı bulunan gazetenin İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay ise yurtdışından geldiği gün gözaltına alınarak 12 Kasım'da çıkarıldığı mahkemece tutuklanmıştı. - İstanbul
Son Dakika › Güncel › Cumhuriyet Gazetesi'nin 10 Yöneticisi ve Yazarı Hakkındaki Tutukluluk Kararına İtiraz Edildi (2) - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?