Erdoğan'ın; artık geleneksel nitelik kazanmaya başlayan ve "kuvvetler ayrılığı" ilkesi çerçevesinde devleti oluşturan üç kuvvetin temsilcileriyle buluşması, gündemdeki Anayasa değişikliği temasları ve başkanlık sistemi tartışmaları nedeniyle daha dikkat çekici bir boyut kazandı.
ÜÇ KUVVETİN BAŞKANLARI CUMHURBAŞKANLIĞI'NDA
Erdoğan, 5 Ocak Salı günü saat 13.30'da yasama, yürütme ve yargı organları başkanları ve temsilcilerine bir öğle yemeği verecek.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde vereceği öğlen yemeğine Meclis Başkanı İsmail Kahraman ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yanı sıra şu kurumların temsilcileri katılacak:
Anayasa Mahkemesi Başkanı, Yargıtay Başkanı, Danıştay Başkanı, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Başkanı sıfatıyla Adalet Bakanı, Sayıştay Başkanı, Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı, Askeri Yargıtay Başkanı, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi.
Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga ve Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan'ın da yemekte bulunabileceği dile getiriliyor.
TARİH DİKKAT ÇEKİCİ BULUNDU
Erdoğan'ın bu konjonktür içinde yasama, yürütme ve yüksek yargı organlarının başkanlarıyla öğle yemeğinde bir araya gelmek için 5 Ocak tarihini seçmesi dikkat çekici bulundu.
GELENEĞİ GÜL BAŞLATMIŞTI
Cumhurbaşkanı'nın yeni yıl vesilesiyle "devlet organları arasında uyumu gözetme" görevi çerçevesinde; yasama, yürütme ve yargı organlarının başkanlarına Yemek vermesi geleneğini Abdullah Gül Cumhurbaşkanlığı döneminde başlatmıştı.
GEÇEN YIL 28 OCAK'TA YEMEK VERMİŞTİ
Erdoğan da, cumhurbaşkanı olduktan sonra bu geleneği sürdürmüş ve 2015 yılında 28 Ocak tarihinde üç kuvvetin temsilcileri ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda buluşmuştu. Erdoğan'ın üç erkin temsilcilerine bu yıl vereceği yemeğin tarihi ise konjonktürel çerçevede dikkat çekici bulundu.
BAŞBAKAN CHP VE MHP'Yİ ZİYARET ETTİ
Başbakan Ahmet Davutoğlu, odağını yeni anayasanın oluşturduğu arayışlar çerçevesinde CHP ile MHP'ye ziyaretlerde bulundu. Davutoğlu, HDP ziyaretini ise bu partinin ziyaretine yaklaşımı ve "kaçak çay polemiği" nedeniyle iptal etmişti.
Ankara kulislerinde, Davutoğlu'nun CHP ve MHP ziyaretlerinin ardından yeni anayasa için uzlaşılan noktalar çerçevesinde harekete geçileceği konuşuluyor. AK Parti – CHP ve MHP arasında 1982 darbe anayasasının değişmesi yönünde prensipte mutabakat sağlandığı dile getiriliyor.
Ancak başkanlık sistemi konusunda bu aşamada bir mutabakattan söz etmek zor.
(Kaynak: Milliyet)
Son Dakika › Güncel › Ankara Bunu Konuşuyor! Cumhurbaşkanlığı'nda 'Devlette Uyum' Buluşması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?