Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye ile Polonya arasındaki tarihi ve kültürel etkileşime dikkat çekerek, "2009 yılında stratejik ortaklık seviyesine çıkarılan ilişkilerimizin, tüm alanlarda tari derinliğinin hak ettiği seviyelere taşınabilmesi için tüm şartlar müsaittir" dedi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'ye resmi bir ziyaret gerçekleştiren Polonya Cumhurbaşkanı Bronislaw Komorowski ile birlikte İlişkilerinin 600. Yılı nedeniyle düzenlenen sempozyuma katıldı. Cumhurbaşkanı Gül, sempozyumda yaptığı konuşmada, sabah başlayan ve gün boyu devam eden bu önemli etkinlikte birçok oturumun yapıldığı bilgisinin kendisine verildiğini, iki ülkeden değerli bilim insanlarının önce tarihi gözden geçirdiklerini sonra da ekonomik ilişkilerle ilgili olarak iş adamlarının sunumlar yaptığını öğrendiğini kaydederek, "Temennim, 600 yıl süren bu dostluğun yeni nesillere güçlü bir şekilde taşınmasını temin etmektir. Eminim ki bu toplantının buna çok katkısı olacaktır" dedi.
İlişkilerin altı asır boyunca kesintisiz sürmesinin tek başına Türkiye ile Polonya arasındaki bağların ne kadar güçlü olduğunu gösterdiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, o zamanlar bu topraklarda Osmanlı Devleti ve Leh Krallığının bulunduğunu, bugün ise Türkiye Cumhuriyeti ve Polonya Devleti'nin bulunduğunu, ilişkilerin güçlü bir şekilde devam ettiğini kaydetti.
Cumhurbaşkanı Gül, "Değerli katkılarınızla, bu tarihî derinliğine yakışır bir kutlama programı hazırlandığını görmekten büyük bir memnuniyet duyuyorum. Davetime icabetle Türkiye'yi ziyaret eden Değerli Dostum, Cumhurbaşkanı Sayın Komorowski ile birlikte 600'üncü yıl dönümü kutlamalarını başlatıyoruz. Bugün burada beraber katıldığımız sempozyum ve yarın İstanbul'da birlikte açacağımız sergi ile kutlama programını resmen başlatmış oluyoruz" şeklinde konuştu.
Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın bir sözünü anımsatarak, "19'uncu yüzyılın, bizde İmparatorluğun en uzun yüzyılı" diyen Gül, 19'uncu yüzyılın, bizim için olduğu kadar, özgürlük mücadelelerini sarsılmaz bir azimle sürdüren Polonyalı dostlarımız için de en uzun bir yüzyıl olduğunu ve bu anlamada iki ülkenin kaderinin benzer olduğunu da söyledi.
-"TÜRKİYE POLONYA'NIN NATO ÜYELİĞİNİ POLONYA DA TÜRKİYE'NİN AB ÜYELİĞİNİ DESTEKLİYOR"-
Cumhurbaşkanı Gül, tarihe, olayların seyrettiği mecradan ve süreklilik zaviyesinden bakmak gerektiğini, böyle yapıldığı takdirde, Avrupa'da yaşanan son büyük dönüşüm dalgasında, Polonya'nın tekrar Avrupa-Atlantik kurumlarıyla bütünleşmesine Türk halkının neden bu kadar destek verdiğini daha kolay anlaşılacağını aktararak, "Zira 1990'ların başında gerçekleşen bu dönüşüm, kadim dostlar olan Türkiye ve Polonya'yı, ayrılmaz parçası oldukları Avrupa ailesinin çatısı altında tekrar buluşturmuştur. Günümüzde bu geniş çatı alında insan hakları, demokrasi, hukukun üstünlüğü ve serbest piyasa gibi müşterek ilkelerin savunuculuğunu hep beraber yapıyoruz. Avrupa ilkeler ve değerler ailesi çerçevesindeki ortaklığımızı, parçası olduğumuz bölgelerin yanı sıra dünyanın barış ve istikrarı bakımından da çok değerli görüyoruz. Ayrıca, çok köklü bir maziye dayanan dostluğumuzun bu değerler manzumesiyle ilave boyutlar kazanacağına da inanıyoruz" dedi. Cumhurbaşkanı Gül, bu anlayışla, Türkiye'nin Polonya'nın NATO üyeliğini desteklediğini, aynı anlayışla Polonya'nın da bugün Türkiye'nin Avrupa Birliği müzakere süreci ve üyeliği için desteklediğini belirtti.
Konuşmasında, "Memnuniyetle müşahede ediyoruz ki, ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin seyri gayet iyidir. İki ülke NATO'da, AGİT'te, Avrupa Konseyi'nde, Vişegrad Dörtlüsü'yle bağlantılı olarak ve diğer birçok platformda yakın iş birliği yapmaktadır" diyen Cumhurbaşkanı Gül, iki ülkenin, genç ve dinamik ekonomik dinamizmleriyle de benzeştiğini, Türkiye ve Polonya'nın, küresel krizden en az etkilenen Avrupa ülkeleri arasında bulunduğunu da aktardı.
-"AVRUPA'NIN İHTİYAÇ DUYDUĞU İMKAN VE KABİLİYETLER ÜLKELERİMİZDE ZİYADESİYLE MEVCUTTUR"-
Cumhurbaşkanı Gül, "Avrupa'nın ihtiyaç duyduğu imkan ve kabiliyetler, ekonomileri ve demografik yapıları güçlü olan ülkelerimizde ziyadesiyle mevcuttur. Buna güvenerek 5 milyar dolar olan ticaret hacmini kısa vadede ikiye katlamak arzusunu ifade ediyoruz. Kısacası, 2009 yılında stratejik ortaklık seviyesine çıkarılan ilişkilerimizin, tüm alanlarda tarihi derinliğinin hak ettiği seviyelere taşınabilmesi için tüm şartlar müsaittir" dedi.
Türkiye-Polonya ilişkilerinin 600. yıl dönümü münasebetiyle, yıl boyunca her iki ülkede, siyasetten kültüre, sanattan tarihe, ekonomiden medyaya, farklı alanlarda düzenlenecek kutlama etkinliklerinin, halkların birbirini daha iyi tanımaları ve aralarındaki etkileşimin güçlenmesi bakımından güzel fırsatlar sunacağına yürekten inandığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, "Bu duygu ve düşüncelerle, ilişkilerimizin 600'üncü yıl dönümünün tekrar hayırlı ve uğurlu olmasını, Türkiye-Polonya dostluğunun bölgemizin barış ve istikrarı için bir emsal teşkil etmesini temenni ediyor ve hepinize sevgi ve muhabbetler sunuyorum" dedi.
Son Dakika › Güncel › Cumhurbaşkanı Gül: Türkiye ile Polonya Arasındaki İlişkilerin Hak Ettiği Seviyelere Taşınabilmesi... - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?