Eskişehir Osmangazi üniveritesi (ESOGü) Spor Salonu'nda düzenlenen törende, Vali Mehmet Kılıçlar'ın eşi Arzu Kılıçlar, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül'e 'Yunus Emre Sevgi ve Eğitime Katkı' ödülünü verdi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e de törene katılan Afganistan ve Pakistan büyükelçileri 'Dünya Barış Girişimcisi' ödülünü verdiler.
HIZLI TREN, GELİŞMİŞLİĞİN GÖSTERGESİ
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, törende yaptığı konuşmada, Eskişehir'e Yüksek Hızlı Tren'le (YHT) geldiğini söyledi. Gül şöyle dedi:"Eskişehir'e Yüksek Hızlı Trenle geldik. Gerçekten uzun yıllardan sonra ilk defa bir Cumhurbaşkanı trenle seyahat ediyordu. Trenin hızı 250 kilometreye kadar çıktı. Atatürk'ün trenle seyahatlerini hep hatırlarız. Atatürk trenin penceresinden sarkıp verdiği pozlara ve halkı selamlamasını hatırlarız. Ancak hızlı trende pencereler açılmıyor. Onun için pencerenin içinden selamladık. Ama gerçekten gurur duyduk. Türkiye uzun yıllar tren yolculuğunu ve tren yollarını ihmal etmiştir. Halbuki Osmanlı İmparatorluğunun en zor dönemlerinde devlet Hicaz demiryollarını yapmıştı. İstanbul'u Medine'ye bağlamıştı. Cumhuriyet kurulduktan sonra en zor dönemlerimizde, en sıkıntılı yıllarda, gelirimizin en az olduğu, kendimizi toparlamakla meşgul olduğumuz yıllarda o zamanlarda da yine demiryollarına çok önem verildi ve Anadolu demir ağlarla örüldü. Atatürk döneminde yılda 150 kilometreye yakın demiryolu yapıldığı belirtildi. Uzun yıllar demir yolları ihmal edildi. Ama memnuniyetle görüyoruz ki son yıllarda tekrar hızlı bir şekilde demiryolları önemsendi ve yine yılda 150 kilometrenin üzerinde demiryolu inşa edilmeye başlandı. O zamanki trenlerle şimdiki trenler farklı. Tabii ki hızları da farklı. ülkenin gelişmesi için bir çok göstergeler var. Milli geliri, fert başına düşen geliri, otomobil sayısı, telefon sayıları. Otobanları, havaalanları, alışveriş merkezleri yine o ülkenin gelişmişliğini gösterir. Açıkçası hızlı tren ayrı bir göstergedir. Kısa bir sürede milyonu aşan bir yolcuyu taşımıştır. Kısa sürede İstanbul bağlantısı da yapılınca çok farklı olacaktır. Türkiye'de halen insanlar az seyahat ediyor. Otobüs firmalarımız, uçak firmalarımız, tren yollarının daha çok gelişmeye ihtiyacı vardır. Kalkınmış, gelişmiş ülkelerde seyahat eden insan sayısı, nüfusun seyahat eden oranına biz daha ulaşmadık. Daha biz çok gerilerdeyiz. Türkiye'nin her şehrinde havaalanlarımız olmasına rağmen Türkiye'deki modern terminal sayısı diğer ülkelerde olmamasına rağmen, Türkiye'deki havaalanı sayısı diğer ülkelerde olmamasına rağmen ama halen Türkiye'de insanlarımız seyahat eden insanların sayısı azdır."
GİRİŞİMCİLİK BİR üLKENİN GERçEK LOKOMOTİFİ
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, girişimciliğin önemli olduğunu söyledi. Türkiye'nin özel sektörle kalkındığını ifade eden Gül şöyle konuştu:"Girişimcilik gerçekten çok önemlidir. Tüm ülkenin en önemli serveti bu ülkenin yetişmiş girişimci, müteşebbis insanlarıdır. Bir ülkenin gerçek lokomotifi, bir ülkeyi gerçekten kalkındıranlar, bir ülkeyi geliştirenler o ülkenin girişimcileridir, müteşebbisleridir. Türkiye'nin son 20 yıl içerisinde özel sektörü ile kalkınmaktadır. Serbest piyasa ekonomisine geçtikten sonra artık devletin fonksiyonları farklı değerler verilmiştir ve yapması gerekenleri yapmaya başlamıştır. Ama Türkiye'nin sağlam, kararlı, istikrarlı kalkınmasının lokomotifi Türkiye'nin müteşebbisleri, sanayicileri, işadamları, tüccarları olmuştur. Türkiye'nin dinamikliği, vizyonu ve atılganlığı bizim devlet disiplinimizin, kamu sistemimizin fersah fersah ötesindedir. Türkiye'de inanılmaz bir dinamizm ve atılım var. Özellikle genç kuşakta bunu çok fazla görüyoruz. Türkiye'nin ihracatı eğer dünyanın büyük dünya ekonomik buhranından sonra yaşadığı en büyük buhranın yaşandığı iki yılda 100 milyar doları aştıysa bu Türkiye'nin girişimcilerinin sayesinde olmuştur. Müteşebbislerin, girişimcilerin önünü açmamız lazım. Gayet şeffaf şekilde kuralları uygulamamız lazım. Önlerini açmak demek bir ayrıcalık tanımak değil. Kuralları uyguladığımız şeffaf ama bir çok engeli kaldırmak anlamında söylüyorum. Bunlar kalktığında işadamlarımız çok daha büyük atılımlar yapacaklar. Girişimci ve işadamlarımızın başarısı kendi başarılarından çıkmış Türkiye'nin başarısı olmuştur. Bir ülkenin en değerli varlıkları olarak işadamlarımızı, girişimcilerimizi, yatırımcılarını, sermayedarlarını görüyorum."
Cumhurbaşkanı Gül konuşmasının ardından EGSİAD tarafından Yılın İş Adamı seçilen Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın'a, Yılın İş Kadını ödülünü çelebi Holding'ten Canan çelebioğlu'na, Yılın Gazetecisi ödülünü Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı'ya, Yılın Bürokratı ödülü Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'a, Yılın Televizyon Programı ödülünü CNBC-E Finans Cafe Programı yapımcısı Melda Yücel'e, Yılın Sivil Toplum Kuruluşu ödülü Abant Platformu'ndan Prof.Dr.Levent Köker'e , Yılın İnovasyon ödülünü TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman'a, Yılın Marka Katkı ödülünü ETİ A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Firuzhan Kanatlı'ya, Yunus Emre Kültür-Sanat Özel ödülünü Yönetmen Semih Kaplanoğlu'a ve Prof.Dr.Sabahattin Zaim Bilim ödülünü de YÖK Başkanı Prof.Dr.Yusuf Ziya Özcan'a verdi. Gül, törenin ardından YHT'le Eskişehir'den Ankara'ya döndü.
ESKİŞEHİR, (DHA)
Son Dakika › Güncel › Cumhurbaşkanı Gül: 'Hızlı Tren, Gelişmişliğin Göstergesi' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?