Çanakkale Kara Savaşları'nın 100. Yıl Dönümü Anma Töreni ve Barış Zirvesi çerçevesinde bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ev sahipliğinde Çanakkale'de düzenlenen törenler başladı. Törende önce Kur'an-ı Kerim sonra da şehit askerler için Fatiha okundu.
100 yıl önce savaşmış halkların barışı nasıl yeniden tesis edebildikleri konusunda küresel çapta önemli mesajların verileceği törenleri dünya da takip ediyor.
#226224##
TÖREN BAŞLADI, ŞEHİTLER İÇİN DUA OKUNDU
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ev sahipliğinde, 17 devlet başkanı, 3 parlamento başkanı, 3 cumhurbaşkanı yardımcısı, 5 başbakan, 1 eski cumhurbaşkanı, 28 bakan, 6 uluslararası örgüt genel sekreteri olmak üzere 90'a yakın ülkeden üst düzey konuğun katıldığı tören programı başladı.
Erdoğan ve Galler Prensi Charles, Mehmetçik Anıtı önüne ülkelerinin çelenklerini bıraktı. Şehitler için saygı duruşunun ardından, Türk bayrağı göndere çekildi. Törende önce Kur'an-ı Kerim sonra da şehit askerler için Fatiha okundu. Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, şehitler için dualar okudu. Görmez'in sözleri yabancı konuklara da tercümanlar aracılığıyla çevrildi.
Görmez, ''Çocukların kadınları yaşlıları hak ve hukukun çiğnenmesine engel olamadık. Bizleri bağışla. Ecdadımızın cephede gösterdiği merhameti birbirimizden esirgedik. Allah'ım Çanakkale'de 100 sene önce şehit olanların huzurundan sesleniyoruz. Ortak evimiz olan dünyayı huzur ve barış içinde daha yaşanabilir bir dünya haline getirebilmek için yardım eyle yarrabbim'' dedi.
İNGİLTERE PRENSİ CHARLES: 1 GÜNLÜK ATEŞKESTE 1 ER ŞÖYLE YAZMIŞTI...
Duanın ardından İngiltere Prensi Charles kürsüye geldi. İngiltere Prensi konuşmasında şunları söyledi:
"Cesaretle dövüşen ve canlarını veren askerleri şereflendirmek için sizlerle birlikte olmaktan şeref duyuyorum. Çatışmanın her iki tarafındaki insanlar hayatın çok farklı noktalarından geliyorlardı ancak, başka bir dünyanın içinde buldular kendilerini.
"BÖYLESİNE BÜYÜK RAKAMLARDA BU KADAR BÜYÜK KAYIPLAR DAHA ÖNCE YAŞANMAMIŞTI"
1915 yılında her iki tarafın da kaçamayacağı savaşlarla, silahlarla, hastalıklarla mücadele ettiler. Bugün, biz buradaki insanların kahramanlığını ve insanlığını hayranlıkla hatırlamamız gerekiyor. Şehirlerini, köylerini bırakıp canlarını feda ettiler. Böylesine büyük rakamlarda bu kadar büyük kayıplar daha önce yaşanmamıştı.
1 günlük ateşkeste bir er şöyle yazmıştı: Bir Türk gördüm ona konservemi verdim, o da bana kendi yiyeceğini verdi. Onlara saygımız çok büyüktü diye yazmış. Bütün orduna saygı vardı düşmana. Bugünün hatıralarından birini bir Avustralyalı bir asker yazmış. Bir Türk subayın sözlerini hatırlıyor. Tarafların ölüleri topladığı günde konuştuklarını yazmış. En barışçıl insan bile vahşeti tanır en vahşi insan bile gözyaşlarını tutamaz.
Dünyanın birçok bölgesinde çatışmalar devam ediyor. Utanç ve pişmanlıkla II. Dünya Savaşı'nda yaşanan kayıpların hala insanların hoşgörüsüzlüğü ile nefreti ile insanlar arasında bölünme ve çatışmayı devam ettirdiğini görüyoruz. Bu konuda hepimize sorumluluk düşüyor. Liderler, halklar ve topluluklar olarak nefrete karşı uyumluluğun yaratılması için birlikte çalışmalıyız ki böyle savaşlarda hayatını kaybetmiş insanların anısını şereflendirebilelim."
PRENSTEN SONRA, CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN KÜRSÜYE ÇIKTI
Prens Charles'tan sonra kürsüye çıkan Cumhurbaşkanı Erdoğan ise şöyle konuştu:
''100 yıl önce bu cephede vatanlarını ve şereflerini savunan yüzbinlerce askerimiz gözlerini kırpmadan ölümün üzerine gitti. Hepsini saygıyla hürmetle yad ediyorum. Bu savaştan dolaylı olarak etkilenen ülkelerin temsilcileri de aynı şekilde aramızda yer alıyoru. Burada verilen barış mesajları çok önemli. Bu mesajı güçlü bir şekilde dünyaya duyurmamıza katkı sağladığınız için şükranlarımı sunuyorum. Bugün Çanakkaleli oldunuz bizlerle oldunuz. Çanakkale hem zafer, hem hüzündür.''
CUMA PROTOKOLÜ
Çanakkale Savaşları'nın 100. yıldönümü törenlerinde, "Cuma protokolü" uygulandı. Tören için iki ayrı porgram hazırlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Müslüman siyasetçiler, cuma namazını birlikte kıldı. Cuma namazı programına katılmayacak olan liderler için de Savarona yatı ile bir boğaz turu programı düzenlendi.
YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMLERİ
Bu arada yoğun güvenlik önlemleri de alındı. Boğaz ve hava sahası ile yollar kapatıldı. Hatta İl Emniyet Müdürlüğü ile özel şirketlere ait çekiciler, güvenlik gerekçesiyle iskele civarındaki motosiklet ve bisikletleri otoparka çekti. Bazı ilçelerde okullar tatil edildi, feribot seferleri ise iptal...
ÇANAKKALE'DE 100'NCÜ YIL ALARMI! ADETA KUŞ UÇURTULMADI
Kent genelinde yaşanan coşkunun yanı sıra alınan büyük güvenlik önlemleri de dikkat çekti. Hemen tüm yollarda polisin önlem aldığı Çanakkale'de, ülke liderlerinin geçiş yolları, Şehitler Abidesi'ne geçecekleri Savarona Yatı'nın demirli olduğu iskele bölgesinde adeta kuş uçurtulmadı.
Çanakkale Zaferi kutlamaları öncesinde kente ilk olarak dün akşam saatlerinde İngiltere Prensi Charles geldi. Prens Charles, iki gün önce gelen oğlu Harry'le birlikte geceyi Bulwark isimli İngiliz savaş gemisinde geçirdi. Bu gemiye kraliyet flaması asıldı. Savaş gemisine bir yatın da bağlı olması dikkat geçti. Ayrıca savaş gemisinin taşıdığı zırhlıların, ambarlarında kraliyet ailesine ait eşyaların ve araçların bulunmasından dolayı güverteye çıkartıldığı gözlendi.
aş gemisinde çevresinde ise belli aralıklarla deniz polisi, sahil güvenlik ekipleri ve yine İngiltere güvenlik kuvvetleri önlem aldı. Bulwark gemisine bağlı durumdaki yat ise, saat 10.00 sıralarında ayrılıp boğaza açıldı.
Ancak mürettebatı görünen yat içerisinde, kraliyet ailesi mensuplarının bulunup bulunmadığı konusunda ise bir açıklama yapılmadı.
BOĞAZ VE HAVA SAHASI KAPATILDI
Bu arada, Çanakkale Boğazı gemi geçişlerine kapatıldı. İngiltere Prensi Charles'in kaldığının yanı sıra hem İngiltere hem de Türk Deniz Kuvvetleri'ne bağlı çok sayıda gemi boğazda bulundu. Ancak boğazın her iki ağzında ise Türk savaş gemilerinin önlem aldığı öğrenildi. Bunun yanı sıra hava sahası da törenlere katılacak olan devlet başkanlarını ve temsilcileri taşıyan uçaklara haricindeki tüm uçuşlara kapatıldı. Savaş uçaklarının da belli aralıklarla havadan uçuş gerçekleştirdiği görüldü. Ayrıca Sağlık Bakanlığı'na ait bir sürat teknesinin denizde, helikopterin de tören alanı yakınlarında önlem amacıyla bulunduğu öğrenildi.
(Erdoğan ve beraberindeki yabancı devlet ve hükümet başkanlarını taşıyan feribota, sahil güvenlik botları, deniz polisi ve polis helikopteri eskortluk etti.)YOLLAR TRAFİĞE KAPATILDI
Hemen tüm yollarda polisin önlem aldığı Çanakkale'de, ülke liderlerinin geçiş yolları, Şehitler Abidesi'ne geçecekleri Savarona Yatı'nın demirli olduğu iskele bölgesinde adeta kuş uçurtulmadı. Önlemler havadan, karadan ve denizden alındı. Bunun yanı sıra Havalimanından, limana kadar uzanan Demircioğlu Caddesi ile tamamen trafiğe kapatıldı. İskeleden sadece görevlilere ait araçların, görevliler ile basın mensuplarının feribotla geçmesine izin verildi. Vatandaş geçişleri Kepez Lima'ndan araç geçişleri ise Lapseki üzerinden yapılabildi.
CUMHURBAŞKANI LİDERLERİ KARŞILADI
Çanakkale Zaferi törenlerinde ev sahipliği yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise saat 11.00 sıralarında kente indi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı, Enerji Bakanı Taner yıldız, Vali Ahmet Çınar, Belediye Başkanı CHP'li Ülgür Gökhan ile milletvekilleri karşıladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da törenlere katılacak olan bazı devlet başkanlarını karşıladıktan sonra limandan 57'nci Alay Feribotu'yla Eceabat'a geçti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bazı liderlerle Şehitler Abdesi yakınlarındaki Seddül Bahir Köyü'ndeki Yahya Çavuş Şehitler Camii cuma namazı için hareket etti.
BASIN MENSUPLARI OTOBÜSLERLE ABİDE'YE GÖTÜRÜLDÜ
Çanakkale Zaferi'nin 100'ncü yıl kutlamaları nedeniyle 35 ülkeden bin 400 gazeteci akreditasyon yaptırdı. Tören alanlarına göre akreditasyon yaptırabilen gazeteciler için, basın Yayın Enformasyon Genel müdürlüğü Eceabat Limanında merkez kurdu. Basın mensupları bu merkezden aldıkları kartlarla tören alanına otobüslerle taşındı. Basın mensuplarına kumanyaları da yine bu merkezden dağıtıldı.
ANZAKLARIN TORUNLARI DA AÇIKTA BEKLEDİ
Yarın yapılacak olan Şafak Ayini töreni için Yeni Zelanda ve Avustralya'dan gelen anzakların torunları ise Çanakkale Boğazı açıklarında demirlemiş olan 6. Cruise gemisinde törenleri bekledi. Kentteki otellerin dolu olmasında dolayı törene katılacaklar için bu önlemlerin alındığı öğrenildi. Bunun yanı sıra yarın yapılacak olan 57'nci Alay yürüyüşü içinde Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden 300 otobüsle gençlerin geleceği de açıklandı.
HALKEVLERİNE BASKIN VE GÖZALTI
Liderlerin geçiş yolu olan Demircioğlu Caddesi üzerindeki Halk Evleri bürosuna asalı olan pankart gece polis tarafından indirildi. Aramalar sonrasında da 3 kişi gözaltına alındı. Güzergah üzerindeki binalara keskin nişancılar yerleştirildi.
Bu arada 57. Alay Yürüyüşü'ne katılmak için gelen kendilerine "Anadolu Kaplanları" adını veren 200 motosikletlinin geçişine için verilmedi, güvenlik nedeniyle Ecebaabat'ta durduruldu.
BAZI İLÇELERDE OKULLAR TATİL EDİLDİ
Bugün kent merkezi ile Eceabat, Gelibolu ve Lapseki ilçelerinde okullar tatil edildi. Çanakkale'den Eceabat'a yapılan feribot seferleri iptal edildi.
TÜRKİYE'YE KONUK YAĞDI
Çanakkale Savaşlarının 100. yıl dönümü dolayısıyla gerçekleştirilecek anma törenlerinde, devlet başkanı, parlamento başkanı, cumhurbaşkanı yardımcısı, başbakan, bakan, büyükelçi düzeyinde 90'a yakın ülkeden üst düzey temsilci yer alıyor.
Çanakkale Kara Savaşlarının 100. yıl anma törenlerine 17 ülkeden katılacak devlet başkanlarının yanı sıra, KKTC, Cezayir ve Rusya'dan parlamento başkanı düzeyinde, Afganistan, Gambiya ve Sudan'dan cumhurbaşkanı yardımcısı düzeyinde katılım gerçekleşiyor. Törene Macaristan'dan eski Cumhurbaşkanı Pal Schmitt de iştirak ediyor.
Törene katılan devlet başkanları şöyle:
Arnavutluk-Bujar Nishani,
Azerbaycan- İlham Aliyev,
Bosna Hersek-Mladen İvaniç,
Cibuti-İsmail Omar Geulleh,
Güney Sudan-Salva Kiir Mayardit,
Irak-Fuad Masum,
İngiltere-Prens Charles,
İrlanda-Michael D. Higgins,
Karadağ-Filip Vujanovic,
Katar-Emir Tamim bin Hamad El Thani,
Makedonya- Gjorge İvanov,
Mali-İbrahim Boubacar Keita,
Nijer-Mahamadou Issoufou,
Pakistan-Memnun Hüseyin,
Senegal-Macky Sall,
Somali-Hasan Şeyh Mahmud,
Türkmenistan-Gurbangulu Berdimuhamedov.
Törene başbakan düzeyinde katılan ülkeler:
Avustralya Başbakanı Tony Abbott,
Yeni Zelanda Başbakanı John Key,
Moldova Başbakanı Chiril Gaburici,
Romanya Başbakanı Victor Ponta ve Suriye Ulusal Koalisyonu Başkanı Halid Hoca.
Törene bakan düzeyinde katılan ülkeler:
Bahreyn Krallığı,
Fransa,
Gabon,
Gana,
Gine,
Güney Afrika Cumhuriyeti,
Güney Kore,
Gürcistan,
Hırvatistan,
Hindistan,
Litvanya,
Lübnan,
Kanada,
Moğolistan,
Moritanya,
Mozambik,
Singapur,
Tacikistan, Tunus,
Vietnam.
Törenlere katılan büyükelçiler:
Ayrıca, anma törenlerine BM Kalkınma Programı'ndan Helen Clark, Türk Konseyi'nden Ramil Hasanov, Avrupa Konseyi'nden Thorbjorn Jagland, İslam İşbirliği Teşkilatı'ndan (İİT) İyad Emin Medeni, Afrika Birliği'nden Barış ve Güvenlik Komiseri Büyükelçi Smail Chergui ile TÜRKSOY Genel Sekreteri gibi uluslararası örgüt temsilcileri ve Lübnan Özel Mahkemesi Başkanı David Baragwanath gibi uluslararası şahsiyetler de katılıyor. Avusturya, Belçika, Benin, Brezilya, Bulgaristan, Endonezya, Estonya, Japonya, Kazakistan, Kongo, Malezya, Myanmar, Özbekistan, Portekiz, Suudi Arabistan, Tayland, Umman ve Zambiya'dan büyükelçi düzeyinde katılım oluyor.
Polonya ve Slovakya'dan meclis başkanı yardımcısı, Kırgızistan'dan ise Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri düzeyinde katılımın gerçekleşeceği törenlere, Almanya'dan Savunma Bakanlığı Müsteşarı Markus Grübel, Filistin'den Dışişleri Bakan Yardımcısı Taysir Ferhat, İtalya'dan Savunma Bakanlığı Devlet Sekreteri Domenico Rossi, Letonya'dan Parlamento Ulusal Güvenlik Komitesi Başkanı Solvita Aboltina, Meksika'dan Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Carlos de Icaza ve Ürdün'den Prens Raad Bin Zeid iştirak ediyor.
DÜNYA BASINI DA TAKİPTE
Törenleri izlemek için Türkiye dahil 35 ülkeden bin 400 gazeteci akredite oldu.
Son Dakika › Güncel › Dünyanın Gözü Türkiye'de! Çanakkale'de 100. Yıl Törenleri Başladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Yorumlar (28)