Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe teşebbüsü sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik suikast girişimi ve 2 polisin şehit edildiği saldırıya ilişkin davanın sanıklarından eski üsteğmen Enes Yılmaz, "Arazide ikinci gün Şükrü Seymen, herkesin üzerinde ne kadar parası olduğunu sordu. Bu sırada Zekeriya Kuzu'nun polislerin bir miktar parasını aldığını duydum. Bunun üzerine de Şükrü Seymen, Kuzu'ya kızarak görevinin bu olmadığını söyledi." dedi.
Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen duruşmada, Özel Kuvvetler üyesi eski Üsteğmen Enes Yılmaz dinlendi. Sanık Yılmaz, 15 Temmuz'da, eski Binbaşı Şükrü Seymen'in görev emri çağrısı üzerine İstanbul'da havalimanına, oradan da helikopterle Çiğli'ye gittiklerini söyledi.
Çiğli'de araçlarla depolar bölgesine geçtiklerini anlatan Yılmaz, orada önceden hazırlanmış silah ve malzemeleri kuşandıklarını belirtti.
Davanın iki numaralı sanığı eski tuğgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş'in, depo önünde yanlarına gelerek, "TSK yönetime el koydu, sıkı yönetim ilan edildi. Emirleri Genelkurmay Başkanından alıyoruz. Görevimiz Cumhurbaşkanını bulunduğu yerden alarak emniyetini sağlamak." dediğini aktardı. Yılmaz, bu açıklama sonrasında görevi kabul etmek istemediğini ama emre itaat etmemekten öldürüleceğini düşündüğü için göreve katıldığını savundu.
Çiğli'de helikopterde bir süre bekledikten sonra Marmaris'e hareket ettiklerini anlatan Yılmaz, "Marmaris'te otele ulaştığımızda sivil şahıslar silahlardan arındırıldı. El bombasının atıldığını duydum ancak nereye atıldığını duymadım." dedi.
Şükrü Seymen'in emriyle çekilmeye başladıkları esnada yine silah sesleri duyulduğunu kaydeden Yılmaz, "Biz teması kesmek ve çatışmamak için otele girerek alt kata indik. Bir süre sonra buradan çıkıp boş bir eve, daha sonra ise helikopter alamadığı için araziye gittik. Arazide ikinci gün Şükrü Seymen, herkesin üzerinde ne kadar parası olduğunu sordu. Bu sırada Zekeriya Kuzu'nun polislerin bir miktar parasını aldığını duydum. Bunun üzerine de Şükrü Seymen, Kuzu'ya kızarak görevinin bu olmadığını söyledi." ifadelerini kullandı.
Sönmezateş'in 15 Temmuz gecesi TRT'de yayımlanan sözde "sıkı yönetim bildirisini" gösterdiğini öne süren Yılmaz, "Darbe planından hiçbir şekilde haberim yoktu. Ben darbe yapmak amacıyla değil emirlerin yerine getirilmesiyle hareket ettim. Bize tebliğ edilen emir ise Cumhurbaşkanının sağ salim alınmasıydı. Başkomutan olarak Cumhurbaşkanının emniyetinin alınması makul bir harekettir." şeklinde savunma yaptı.
İki farklı noktada silah kullandığını ve buralarda amacının caydırıcılık olduğunu iddia eden Yılmaz, olay gecesi de polislerle silahlı teması kabul etmeyerek, otele sığındıklarını, silah kullandığı bölgelerde ise herhangi bir kişi veya nesneye ateş etmediğini bildirdi.
Amaçlarının hiç kimseyi öldürmek olmadığını ileri süren Yılmaz, şu iddialarda bulundu:
"Oteller bölgesinde öldürme kastıyla hareket etmiş olsaydık, silah üstünlüğü, çatışma kabiliyetiyle çatışır bugün çok daha farklı şeyleri konuşuyor olabilirdik. Biz öldürme kastıyla hareket etmedik. Marmaris'e suikast amacıyla da gelmedik."
Yılmaz, "Ben FETÖ'cü değilim, bir terör örgütü üyesi değilim. Hakkımdaki bu iddiaları da reddediyorum." diye konuştu.
Ula ilçesi Şirinköy mevkisinde 31 Temmuz gecesi teslim oldukları 3 polis memurunun çok heyecanlı olduğuna da değinen Yılmaz, "Biz eğer istesek orada onları da öldürürdük. Biz 9 kişiydik ama onlar 3 kişiydi. Mermiyi silahın ağzına vermişler ve heyecandan ne yapacaklarını bilmiyorlardı. Onlara sakin olmalarını söyledik hatta bizi almaya çalışan polislerden biri havuza düştü. Onlara da yardımcı olduk." dedi.
Yılmaz, "Bizim amacımız kesinlikle öldürmek değildi." iddiasını dile getirdi.
Duruşmada, daha sonra eski Yüzbaşı Mustafa Serdar Özay'ın dinlenmesine başlandı.
Son Dakika › Güncel › Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Suikast Girişimi Davası - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?