Cumhurbaşkanı Başdanışmanı
İlnur Çevik, halk oylamasına ilişkin, "Ne yapacaksa millet tercihini yapacak, ondan sonra karşımıza çıkan tablo inşallah istikrarın devamı yönünde bir tablo olacak. Ama bu olmazsa işte o zaman maalesef belki telafisi olmayacak, sil baştan yapmamız gereken durum ortaya çıkacak ki inşallah o durum Türkiye'nin karşısına çıkmaz." dedi.
Çevik, Sivas'ta Cumhuriyet Üniversitesi tarafından Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Türkiye İstikrarlı Yürüyor" konulu söyleşide, Türkiye'nin son 15 yılda istikrar bulduğunu belirtti.
Türkiye'nin tek parti iktidarı ile yönetildiği için istikrarı da yakaladığını anlatan Çevik, sistemin artık yürümediğini bildirdi.
Çevik, istikrarı kendileri için istemediklerini vurgulayarak, "Recep Tayyip Erdoğan da istikrarı kendisi için istemiyor. Bu istikrarın devamı bizler için kişisel olarak bir şey ifade etmiyor. Bu istikrarı sizler için istiyoruz çünkü siz yarınımızsınız." diye konuştu.
Kurulmak istenenin geleceğin sistemi olduğunu belirten Çevik, "Türkiye'nin aydınlık ufukları dediğimiz günler için oluşturulacak bir sistem. Yoksa kör, topal iki lider idare ederler. Bir başbakan, bir cumhurbaşkanı, iki başlılık devam eder. Onlar iyi niyetleriyle işlere bakarlar ama ülkede iki başlılık sürer ve sistemi de bir türlü çalıştıramayız. Çünkü Türkiye'de bizi zorlayan hele son zamanlarda patinaj yaptıran bir bürokratik sistem var. Bu, her yerde kendini gösteriyor." ifadelerini kullandı.
Çevik, istikrarın yürümesi için ülkede bazı değişiklikler gerektiğini ve bunun da bir anayasa değişikliğiyle sağlanacağını ifade ederek, bu değişiklikle cumhurbaşkanının artık sınırsız yetkiye sahip olamayacağını kaydetti.
Anayasa değişikliğine MHP'nin destek verdiğine değinen Çevik, şunları anlattı:
"16 Nisan'da halk bu anayasayı oylayacak, 'Hayır' diyenlerimiz, 'Evet' diyenlerimiz olacak. Ama hepimiz vicdanımızla sandığa gideceğiz ve kararımızı vereceğiz. Bir ülkede istikrarın devam etmesinin şartları belli. ya bu sistemi kabul edeceğiz ya her şeyi sil baştan yapacağız. Bu sistemi kabul etmezsek artık bu gemi devam edemiyor. O zaman bu bizi çalkantılı günlere götürecek, inşallah o günlere gelmeyiz. Bundan sonrası şunu düşüneceğiz. Diyeceğiz ki 'Eğer biz bunu başaramıyorsak başbakanlık sistemine mi dönelim?' Başka yapabileceğimiz bir şey olmayacak elimizde. Maalesef bir alternatifimiz olmayacak. Bu söylediğimi de söylemesi kolay, yapması fevkalade zor. Ne yapacaksa millet tercihini yapacak, ondan sonra karşımıza çıkan tablo inşallah istikrarın devamı yönünde bir tablo olacak. Ama bu olmazsa işte o zaman maalesef belki telafisi olmayacak, sil baştan yapmamız gereken durum ortaya çıkacak ki inşallah o durum Türkiye'nin karşısına çıkmaz."
Çevik, Hollanda'da yapılan seçimlerle ilgili de "Dün gece çıkan neticelere ve daha sonra oy kullananlar üzerinde yapılan anketlere bakıyoruz, iktidar partisine oy verenlerin yüzde 34'ü diyorlar ki 'İktidar partisine oy vermeye o geceki Türk'lere karşı yapılan performans beni ikna etti.' Bu onlar için acı bir tablo. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımıza yapılan muamele zaten ortada. Hiçbir ülke hiçbir ülkeye böyle bir muamelede bulunmazdı, bulunamazdı. Bu cesareti bir seçim için aldılar. Başka ülkeler de buna benzer uygulamalara başlarsa dünyada diplomatik nizam ne olur, bir düşünelim. Burada tehlikeli bir durum var, bir an evvel Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin burada müdahil olması lazım." dedi.
Seçilme yaşının 18'e düşürülmesine ilişkin de Çevik, "18 yaşında seçilme hakkı verilmesi, Türkiye'ye kabuk değiştirtecek. Çünkü her yaşta insanın o mecliste temsil edilmesi lazım. Temsili bir meclis olabilmesi için toplumun yaş gruplarını da teslim etmesi gerekiyor. Sizlerin orada olması, oraya yeni bir kan katacaktır ve yeni fikirler getirecektir." değerlendirmesinde bulundu.
Söyleşiye Vali Davut Gül, Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
Son Dakika › Güncel › Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Çevik Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?