Çukurova'da pamuk sezonu, 100 kilogramlık ilk ürünün Adana Ticaret Borsası'ndaki (ATB) satışıyla başladı. Karataş'ın Bahçe ve Hasırağacı köylerinden toplanan 100 kilogram kütlü pamuğu, kilosu 100 liradan Şahin Pamuk Enerji firması satın aldı.
Adana Ticaret Borsası Korbey Salonu'nda gerçekleştirilen sezon açılışında, Karataş'ın Bahçe Köyünde, çiftçi Hasan Aslan'ın ve Hasırağacı Köyünden Ertan Safkan'ın yetiştirdiği 50'şer kilogram kütlü pamuk satışa çıktı. Satışa ATB Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Çalışkan, Tarım İl Müdürü Hamit Aygül, pamuk yetiştiricileri ve davetliler katıldı. Sembolik olarak 10 lirayla açık artırmaya çıkarılan kütlü pamuk, kilosu 100 liradan Şahin Pamuk Enerji firmasına satıldı.
'ÇUKUROVA'DA ÜRETİM YÜZDE 40 DÜŞTÜ'
Tarım İl Müdürü Hamit Aygül, Türkiye'nin en önemli sektörünün tekstil olduğunu belirterek, "Tekstil sektörünün ihracatı 20 milyar doların üzerinde. Ama ülke olarak biz pamuğa yeteri kadar ilgi göstermiyoruz. Ülkemizin pamuk ihtiyacı yıllık 1 milyon 500 bin tondur. Son 7-8 yılın en yüksek rekoltesini, geçtiğimiz yıl 800 bin tonla yakaladık. Yine de 500 bin ton ithal pamuk ihtiyacımız oldu. Bu yıl ülkemizde yüzde 30 civarında, Çukurova'da ise yüzde 40 civarında üretim düştü. Bu kadar önemli bir sektörün ham maddesi pamuk, maalesef yeterli ilgiyi görmüyor. Çiftçinin emeğinin karşılığını alması ve alternatif ürünlere göre daha avantajlı olması gerek ki, tekrar ekilsin" diye konuştu.
Çiftçinin desteklenmesi için primin önemine de değinen Aygül, şöyle devam etti:
"Prim bu yıl 46 kuruş. Ama yeterli olmadı. Primin en az 60 kuruşa gelmesi gerekir ki, yeniden ekilsin. Bu anlamda pamuk priminin tekrar gündeme alınması, değerlendirilmesi gerekir. Yoksa önümüzdeki yıl üretim, yüzde 30 - 40 daha düşer. Böyle böyle pamuk ülkemizden silinir gider."
Sezonun ilk kütlü pamuğunu satın alan Şahin Pamuk Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Cahit Bingöl ise verilen desteklerin yeterli olmadığını belirterek, "Pamuk yetiştiriciliği çok yoğun emek ve masraf isteyen bir iş. Bugün hiçbir pamuk üreticisinin vadeli olarak satış yapma gücü yoktur. Bu şartlarda Türkiye tamamen ithal pamuk bağımlısı olmuştur. İnanın pamuk üretimi biterse, konfeksiyon da biter. Ancak pamuk üreticisi olan ülke rekabet edebilir. Bu nedenle pamuğun desteklenmesine ihtiyacımız var" dedi. - Adana
Son Dakika › Güncel › Çukurova'nın İlk Kütlü Pamuğu Kilosu 100 Liradan Satıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?