Çukurova Ekoloji Günleri kapsamında üç gün boyunca 16 farklı ülkeden 19 belgesel izleyicilerin beğenisine sunulacak. Belgesel seçkisini BİFED'in üstlendiği organizasyonda farklı coğrafyalardan, farklı insan hikâyelerini barındıran iklim değişikliği, termik ve nükleer santral, gıda güvenliği, geri dönüşüm gibi yer kürenin genel sorunlarını yansıtan belgeseller gösterilecek.
TAM ORGANİK EKOLOJİ GÜNLERİ
Çukurova Ekolojik Yaşam İnisiyatifi'nin ilk kez düzenlediği Çukurova Ekoloji Günleri kapsamında gösterilecek belgesel filmler farklı çevresel konular hakkında farkındalık yaratmak amacında.
Çukurova Ekoloji Günleri'nde yer alan belgeseller farklı bölümlerle izleyicilerin karşısına çıkacak.
Dünyaya Değiştirenler; Yerel Aktivistler ( İklim Değişikliğine Kafa Tutanlar )
Açılış filmi pek çoğumuza ilham verecek. Dünyanın farklı coğrafyalarında yaşamları her geçen gün zorlaşan, iklim değişikliği konusuna duyarsız kalmayan yerel aktivistlerin mücadelesini anlatan bu bölümde Yağmur İçin Teşekkürler (Thank You For Rain) Kenya'nın kırsalında yaşayan Kisula'nın iklim değişikliğine karşı tek başına mücadelesini konu alan belgesel, Çukurova Ekoloji Günleri'nin açılış filmi olarak gösterilecek.
EKOLOJİ VE KADIN
Ekoloji mücadelesi dünyanın dört bir tarafından tüm zorluklara rağmen devam ettiren kadınların hikayesini konu alan Hands On: Kadın-İklim-Değişim belgeseli ufuk açıcı nitelikte bir yapım olarak dikkat çekiyor.
Paris Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi mezunu Shirin'in ülkesi İran'a dönmesi ve sonrasında yerel bir üretici olarak pirinç yetiştirmesi, türetici olma konusundaki mücadelesini film tadında izleyebileceğiniz Hayatın Şairleri'ni kaçırmayın.
DÜNYA HALLERİ
Dünya Halleri bölümünde, "nükleerli ve termik santralli dünya" hallerine kamerasını uzatmış yönetmenlerin belgeselleri yer alıyor...
Fukuşima'da yaşayan nükleer sızıntısının gölgesinde "anne olmak" kavramını başarılı bir şekilde anlatan Nükleer Gökyüzü Altında Ninni kaçırılmaması gereken bir belgesel.
Ülkemizin en büyük sorunlarından biri olan termik ve kömür santrallerinin çevreye ve insana verdiği zararı daha iyi anlamak için Kara Atlas ve Soluk belgeselleri yol gösterici niteliğinde.
EKO-NOSTALJİ: "GERİ DÖNÜŞÜM"
İnsanlığın lügatından çıkarttığı "Geri Dönüşüm ve Tasarruf" konusunda iki belgesel ders verir nitelikte. Dünyamız büyük bir çöplüğe dönüşürken buna "Dur" diyenler için Sıfır Atık, Elektronik çılgınlığın ve tüketim hız kaybetmeden insanı ele geçirmesine seyirci kalmayanlar için Öldürücü Tasarım belgeselleri imdadımıza yetişiyor..
EKO-KISADAN HİSSE;
Çukurova Ekoloji Günleri kapsamında kısa filmler de yer alıyor. Alternatif bir yaşam hikayesini anlatan Başka filmi, son dönemde sayısı giderek artan doğal yıkımlarına karşı bir direniş hikayesi olan Dil Ovası, kısa zamanda yapılması planlanan nükleer santralleri sinematografik bir bakışla yansıtan Cevher ve görmezden geldiğimiz, varlığından habersizce yaşadığımız böceklerin dünyasına mikro bir bakış Balkonda Mikro Dünya kısa film bölümde yer alıyor.
VE DİĞERLERİ…
Çukurova Ekoloji Günleri'nde, "Şekerime Dokunma" sloganı ile şeker tüketimine dikkat çekmek adına Sugar Blues filmi gebeliğe bağlı şeker hastası teşhisi konan bir annenin hikayesini konu alıyor. Selfie adlı yapım dünyanın en büyük sorunu mülteciler meselesine ışık tutmaya çalışıyor. Thalatta ve Lüfer belgeselleri ise deniz ve deniz canlıları konusunda izleyicilerin dikkatini çekmeyi başaran yapımlar olarak karşımıza çıkıyor.
ÇUKUROVA EKOLOJİ GÜNLERİ ETKİNLİKLERLE ÇOK ZENGİN
Çukurova Ekolojik Yaşam İnsiyatifi'nin (ÇEYİ) BİFED'in katkılarıyla organize ettiği Çukurova Ekoloji Günleri, 4-5-6 Mayıs tarihlerinde Seyhan Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilecek.
Çukurova Ekoloji Günleri kapsamında üç gün boyunca Türkiye'den ve dünyanın dört bir yanından deneymleri izleme olanağı bulacağımız belgesel filmleri gösterilecek. Bunların yanı sıra Çukurova Ekoloji Günleri, ekoloji gönüllüleri, üretici ve akademisyenlerin katıldığı sohbetler, çocuk etkinlikleri, atölye çalışmaları ve müzik dinletileri ile zengileşiyor.
EKOLOJİK GÜNDEMİ KONUŞUYORUZ
Çukurova Ekoloji Günleri'nde ülke gündeminin üst sıralarında yer alan 'nükleer santral' ve 'şeker fabrikalarının özelleştrimesi' konularının masaya yatırıldığı syleşiere ev sahipliği yapıyor. 5 Mayıs Cumartesi günü gerçekleştirilecek olan "Yenilebilir Enerji" söyleşisinin konuğu Marmara Üniversitesi Enerji Bilim Dalı Başkanı Prof. Tanay Sıtkı Uyar. Uyar, katılımcılara yenilenebilir ve temiz enerji konusunda bilgi paylaşımında bulunacak. 6 Mayıs Pazar günü ise insan sağlığını derinden etkileyecek olan şeker üretimi ve tüketiminin, nişasta bazlı şekere mecbur kılınmasıyla yaratacağı etkiler konuğumuz Yeditepe Üniversitesi Beslenme Uzmanı Selva Köfteci'nin katılıdığı söyleşide tartışılacak.
EKMEĞİNİ, DETERJANINI KENDİN YAP!
ÇEYİ, her cumartesi Adana Organik Pazarı'nda gerçekleştirilen ve ilgiyle takip edilen atölye çalışmalarını Çukurova Ekoloji Günleri'ne de taşıyor. "Evde Ekşi Maya Ekmek Yapımı", "Deterjanımızı Kendimiz Yapıyoruz" atölyelerden birkaçı.
ÇUKUROVA EKOLOJİ GÜNLERİ'NDE ÇOCUKLARIN YERİ AYRI...
Yönetmenliğini Ali Tasouji'nin üstlendiği ve senaryosunu çocukların yazdığı "Bir Yokoluş Hikayesi" adlı tiyatro oyununda sahne yine çocuklara emanet. Filiz Çömez Polat ise çocuklarla birlikte "Ekolojik Mahalle" adlı kitabı okuyacak. "Ekoloji" temalı çocuk resimlerinden oluşan sergi ise kaçırılmaması gerekenlerden.
Son Dakika › Güncel › Çukurova Ekoloji Günleri 4 ile 6 Mayıs'ta Adana'da - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?