Ankaralılar, tarihi misyona sahip, anılarda yeri olan, kentin en yeşil bölgelerinden Çubuk Barajı mesire alanına çok yakında yeniden kavuşuyor. Atatürk'ün direktifleriyle Ankara'nın 12 km kuzeyinde, Çubuk Çayı üzerinde, 1930 yılında yapılmaya başlanan ve 1936 yılında hizmete giren Çubuk-1 Barajı, küllerinden doğuyor.
ASKİ Genel Müdürü Kamil Kılıç, Büyükşehir Belediyesi ve ASKİ tarafından baraj ve çevresinde rehabilitasyon çalışmalarını 2 yıldır sürdürdüklerini belirterek, "1994 yılından itibaren su alımı durdurulmuş olan Çubuk-1 Barajını atıl durumdan çıkarak, Ankaralılar'ın şehir stresinden kaçıp, nefes alabileceği, dinlenebileceği, eğlenebileceği yepyeni bir rekreasyon alanı haline getireceğiz" dedi.
Çubuk-1 Barajı'nın yeni devletin yeni Başkent'inde, 3 Kasım 1936 yılında düzenlenen bir törenle Atatürk'ün eliyle hizmete sokulduğunu hatırlatan Kılıç, Çubuk-1 Barajı'nın, uzun yıllar Başkent'in su ihtiyacını karşılarken, aynı zamanda Ankaralıların mesire alanı ve gelen yabancı konukların da ağırlandığı bir yer olduğunu söyledi.
Kılıç, Barajın, Çubuk İlçesi'nden dökülen kanalizasyon sularıyla işlevini yitiren ve kirlendiği için 1994 yılından itibaren de su alımının durdurulduğunu kaydetti.
-BARAJ YENİDEN YAŞAMA KAVUŞTURULUYOR
Ankara Büyükşehir Belediyesi ve ASKİ Genel Müdürlüğü tarafından ortaklaşa yürütülen çalışmalarla rehabilite edilen Çubuk 1 Barajının rekreasyon alanı olarak, yeniden Başkentlilerin hizmetine sunulacağını müjdesini veren Kılıç, "Ankara şehir merkezine yakın en yeşil ve doğal güzelliklere sahip bölgelerden biri olan Çubuk Barajı ve çevresinin rekreasyon alanı olarak kullanılabilmesi için yapılan, temizleme çalışmalarında da son aşamaya gelindi" diye konuştu.
Çubuk Çayı üzerinde, Başkent'e 12 kilometre uzaklıkta bulunan barajın yıllar önce Ankara'nın içme, kullanma ve sanayi suyu ihtiyacının temin edilmesi ve taşkın kontrolü amacıyla inşa edildiğini hatırlatan Kamil Kılıç, şu bilgileri verdi:
"Çubuk Barajı, uzun yıllar Başkent'in su ihtiyacını karşılamış bir baraj. Maalesef, Çubuk İlçesi'nin kanalizasyonlarının dökülmesi nedeniyle işlevini yitirmiş ve oldukça kirlenmiş. Bu nedenle 1994 yılından itibaren bu barajımızdan su alımı durdurulmuş, yapılan bir takım düzenlemelerle mesire alanı haline getirilmiş. Bir süre sonra çevreye yaydığı kötü koku nedeniyle bu mevcut mesire alanı da kullanılamaz hale gelmiş. Şimdi ASKİ, Ankara için tarihi değeri olan, Başkentlilerin anılarında yer edinen, özlenen bu alanı yeniden hizmete sokmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz."
-2 ARITIM TESİSİ YAPILDI
Barajın temizlenmesi ve çevresinin yeniden Başkentlilerin hizmetine açılabilmesi için ASKİ Genel Müdürlüğü'nün öncelikle iki arıtım tesisi inşa ettiğini ifade eden Kılıç, öncelikle baraja atık suyun gelmesini engellemek için çalıştıklarını vurguladı. Azot ve fosfor giderimi de yapabilen te-sislerin ileri teknolojik arıtımı sayesinde baraja temiz suyun geldiğini ifade eden Genel Müdür Kılıç, "İnşaatı tamamlanan, günlük 19 ve 42 bin metreküp kapasiteli Çubuk ve Karaköy Atıksu Arıtma Tesisleri hizmet vermeye başladı. Bu iki arıtma tesisinden gelen temiz su, kar ve yağmur sularıyla birlikte barajı dolduracak" dedi.
-1 MİLYON METREKÜP DİP ÇAMURU TEMİZLENDİ-
Barajın dibinde biriken yaklaşık 1 milyon metreküp hacimdeki dip çamurunun 2 yıldır sürdürülen çalışmalarla temizlendiğini belirten Genel Müdür Kılıç, şunları söyledi:
"Barajın dibinde biriken ve çevreye yayılan kötü kokuların kaynağı olan dip çamuru iş makineleri yardımıyla temizlendi ve kamyonlarla depolama alanlarına götürüldü.
Çamurların döküldüğü alan önceden düzenlendi ve zemini geçirimsiz malzemeyle kaplandı. Böylece baraj çamurları çevreye zarar vermeden bertaraf edildi. Bugüne kadar toplam 1 milyon metreküp çamur temizliği yapıldı. Bu çalışmayla baraj hacmi yüzde 20 oranında arttırıldı. Çubuk-1 Barajı, çok yakında Başkentli vatandaşlarımızın gezip, dinlenebilecekleri yeni bir rekreasyon alanı olacak."
-TÜRKİYE'NİN İLK BARAJI-
Çubuk-1 Barajı'nın Türkiye'nin ilk barajı olma özelliği nedeniyle oldukça önemli bir yere sahip olduğunu hatırlatan Kamil Kılıç, barajın Ankara'nın içme-kullanma ve sanayi suyu ihtiyacının temin edilmesi amacıyla 1936 yılında hizmete girdiğini söyledi.
Uzun yıllardır rekreasyon alanı olarak kullanılan Çubuk- 1 Barajı'nın kirlilik yüzünden çevreye kötü kokular yaydığını, bu nedenle de kullanılamaz hale geldiğini kaydeden Kılıç, açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Bu barajın yapım sürecini bizzat Atatürk yerinde incelemiş, denetlemelerde bulunmuş. Hatta Atatürk'ün inşa çalışmalarını yakından izleyebilmesi için Çubuk Barajı sırtları üzerine küçük bir köşk yaptırılmış, Atatürk baraja geldiği zaman bu köşkte dinlenmiş. Çubuk- 1 Barajı, hem ülkemizde yapılan ilk baraj olması hem de Atatürk'ün çalışmalara bizzat iştirak etmesi nedeniyle tarihi bir öneme sahiptir. Bu kapsamda barajın kurtarılabilmesi için Büyükşehir Belediyesi ve Genel Müdürlüğümüzün öncülüğünde çalışmalar yaptık. Amacımız Çubuk-1 Barajı'nın tekrar eski günlerine kavuşmasını sağlamak."
Son Dakika › Güncel › Çubuk-1 Barajı Yeniden Doğuyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?