Akil İnsanlar Heyeti Ege Bölgesi Grubu Üyesi Fuat Keyman, "Bana göre bugün Türkiye'de PKK sorunu ve silahlı mücadele dönemi bitmiştir. Artık Türkiye'de silahların bittiği, fikirlerin konuşulduğu döneme geçmiş durumdayız" dedi. Grup Başkanvekili Avni Özgürel ve Üyeler Baskın Oran, Fadime Öztürk, Hasan Karakaya, Fuat Keyman, Bodrum ilçesinde basın mensuplarıyla bir araya gelerek 2 aylık çalışmalarını anlattı. Heyet Üyesi Fuat Keyman, çözüm sürecine ilişkin kendisine yapılan çağrıyı AK Parti daveti değil devletin daveti olarak kabul ettiğini söyledi. Yaşanan süreci parti projesi olarak görmediğine işaret eden Keyman, sürecin 3 aşamadan oluştuğunu, birinci aşamada, sürekli ateşkes ilan edilmesi, PKK üyelerinin sınır dışına çekilmesi ve çatışmasızlık ortamının doğması, ikinci aşamada barış ortamının kalıcı kılınması ve üçüncü aşamada ise demokrasinin güçlenmesi olduğunu kaydetti. Türkiye'de PKK sorunun bittiğini söyleyen Keyman, "Biz bugün yeni anayasayla reform süreciyle Kürt sorununa geçiş durumundayız. Kürt sorununu çözmediğimiz zaman PKK sorununu çözmüş olmayacağız. Onun için bana göre bugün Türkiye'de PKK sorunu ve silahlı mücadele dönemi bitmiştir. Artık Türkiye'de silahların bittiği, fikirlerin konuşulduğu döneme geçmiş durumdayız" diye konuştu.
Grup Üyesi Fadime Öztürk de Türkiye'nin 30 yıldır canını çok acıtan ve birçok kişinin hayatına mal olan sorundan kurtulması gerektiğini inandığını belirtti. Sorunun demokrasi eksikliğinden kaynaklandığını ifade eden Öztürk, silahların bırakılmasından sonra normalleşmeyle demokratikleşmede eksik yanların tamamlanması gerektiğini vurguladı. 30 yılda her kesimden insanların canının yandığını dile getiren Öztürk, toplumu bir arada tutacak politikalar yürütülmesi gerektiğine vurgu yaptı.
Ege bölgesinde 50'den fazla toplantı yaptıklarını bildiren Öztürk, ilk aşamada bölgede sürece destek verenlerin oranının yüzde 43,5, destek vermeyenlerin oranının ise yüzde 49,5 civarında olduğunu belirtti. Çalışmalarda kendilerini ikna heyeti olarak görmediklerini ifade eden Öztürk, " İnsanları dinlemek, Egelilerin ne düşündüğünü, endişelerinin, beklentilerinin ne olduğunu anlamak ve bunları not etmek, sürecin sonunda da raporlaştırarak hükümete sunmak amacıyla buraya geldik" ifadesini kullandı.
İzmir'de ilk toplantılarını yaptıklarında insanlarda "Neden PKK 30 yıldır devletle savaşıyordu ve ne oldu da şimdi silah bıraktı?, Bunun karşılığında bir taviz mi verildi PKK'ya? Türkiye bölünecek mi? Türk bayrağına bir halel gelecek mi? Anayasadan Türk milleti kavramı çıkartılacak mı? Abdullah Öcalan serbest kalacak mı?" gibi endişelerin bulunduğunu anlatan Öztürk, "İki ayda yapılan toplantıların ardından bu soruların azaldığını görüyoruz. Şu anda daha çok demokratik endişeler ve talepler dile getiriliyor" değerlendirmesini yaptı.
-"76 milyon insan bu sorunu aşacak"-
Heyet Üyesi Hasan Karakaya, Ege bölgesinden çözüm sürecine desteğin yüzde 60 oranında olduğunu bildirdi. Çalışmalarda çeşitli tepkilerle karşılaştıklarına da değinen Karakaya, şunları söyledi:
"2 ay boyunca zorlu bir süreç yaşadık ancak netice alınması bizleri mutlu etti. Ben öyle inanıyorum ki bütün Türkiye'de 76 milyon insan bu sorunu aşacak. Bu 76 milyonun demokrasiye kavuşması için yürütülen bir süreç. 1076'dan beri devam eden kardeşliğin yeniden tesis edilmesi için yürütülen bir süreç. Bu sürecin sonunda bugüne kadar birbirini boğazlamak için kullanılan eller, bundan sonra öyle sanıyorum ki ülkeyi kalkındırmak için kullanılacak.Türkiye bugün olduğu noktadan çok çok daha ileri noktalara ulaşacaktır."
"Üçüncü aşamada rehabilitasyon süreci yaşanacak"
Heyet üyesi Baskın Oran da kan akmaya devam ettiği takdirde müzakerelerin yapılamayacağını ve şu anda kan akmasının engellendiğini vurguladı. Süreç kapsamında müzakereyle demokratik bir anayasa ve demokratik bir yasalar dizisi yapılacağını ifade eden Oran, "Bölgeler kendi özellikleri bakımından Türkiye bütünlüğü içinde yürütülecek. Fakat ikinci aşamada bunun yasalara ve anayasaya geçirilmemesi halinde tekrar o kan banyosuna atlama ve bir daha da kolay kolay çıkamama tehlikesi mevcuttur. Üçüncü aşamada ise iki taraf da hastalandığı için uzun bir rehabilitasyon aşaması yaşanacaktır" dedi. Konuşmaların ardından grup üyeleri, gazetecilerin sürece ilişkin görüş ve önerilerini dinledi.
Heyet üyeleri Bodrum'da son olarak sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile bir araya gelerek Ege bölgesindeki çalışmalarını tamamladı. - Muğla
Son Dakika › Güncel › Çözüm Süreci - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?