Çanakkale Valiliği'nin bu yıl ikincisini düzenlediği Turizm Zirvesi'ne, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner'in Troia Antik Kenti ile ilgili sözleri damgasını vurdu. Rektör Laçiner, "Troia, hala bir köy. Hatta köy bile değil. Bir tarlanın ortasında taşların olduğu bir yer. Çıkarılan şeyler çok az. Böyle bir şey için kimse gitmez. Dünyada Troia gibi kıymetli yerler var. Ama bunlardan hizmet verilenlerine turist gidiyor" dedi.
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) Organize Sanayi Bölgesi'ndeki Kongre ve Fuar Merkezi salonunda düzenlenen Turizm Zirvesi'ne Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mesut Özel, Çanakkale Belediye Başkanı CHP'li Ülgür Gökhan, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr Sedat Laçiner, Tanıtma Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Alper Özkan, Bosna-Hersek Kültür Tanıtma Ataşesi Cengiz Aydın, Üsküp Kültür Tanıtma Ataşesi Muteber Şankazan, Çanakkale Avustralya Konsolosu Nicholas Sergi, İl Kültür ve Turizm Müdürü Şinasi Haznedar, Çanakkale Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği Derneği (ÇATOD) Başkanı Ali Akol ile çok sayıda turizmci katıldı.
İlk olarak kürsüye çıkan ÇATOD Başkanı Ali Akol, bir yerde turizm yapılabilmesi için yiyecek ve içeceğin önemli bir konu olduğunu belirtti. Akol, "Çanakkale'de yiyecek içecek, eğlence konusunda önemli bir eksiklik var. Kafe, restoran ve barlarımızda İngilizce menü sorunumuz var. Düşünün Yunanistan'a gittiniz ve sizin önünüze Yunanca bir menü koydular. Hiçbir şey anlamazsınız. Sipariş bile veremezsiniz. Garson arkadaş da İngilizce bilmiyorsa hakikaten işiniz zordur. Çanakkale'de de İngilizce konuşma ve menü sıkıntısı vardır. 'Herkes çok iyi İngilizce konuşmalı' demiyoruz. Ama en azından mesleki olarak sipariş alabilecek düzeyde yabancı dil bilmeli. Masalarda İngilizce menü de olmalı. Bu eksiğimizi tamamlamalıyız" dedi.
ÇANAKKALE, ULAŞILMAZ DENEN İLLERİN DE GERİSİNDE
ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, Çanakkale'nin pek çok alanda potansiyelinin altında olan bir kent olduğunu, bunun en çok da turizm için geçerli olduğunu söyledi. Turizm meselesinde en önemli problemlerin başında ise ulaşım konusunun geldiğini belirten Rektör Laçiner, şunları söyledi:
"Çünkü ulaşamadığınız yerin ne kadar kıymetli olduğu çok da önemli değil. Baktığımız zaman havayolunda sadece Ankara'ya bir uçuşumuz var. Ama büyütme çalışmaları nedeniyle Mart ayı sonunda havaalanı da bir süre rafa kalkmış olacak. Eğer uçuş yok ise bugünün dünyasında turizmde yok. Yani konuşacak bir şey de yok. Bugün Türkiye'ye baktığımızda Kars ili Çanakkale'ye göre çok daha kolay girilebilir, çıkılabilir bir İl. İstanbul'a günde birkaç seferin olduğu yer. Dolayısıyla Çanakkale o anlamda bizim 'Ulaşılamaz' dediğimiz illerin bile gerisinde kalmış durumda. Demiryolu bağlantısı yok. Bu ciddi bir sorun. Çanakkale Savaşları yapılırken burada demiryolunun olmaması çok büyük bir askeri zaaf olmuştur. Eşeklerle, katırlarla cephane taşıyan bir devletin savaş kazanması kolay değil. O nedenle o günden bugüne mesafe alınamaması üzücü. Sadece stratejik nedeniyle bile burası bir demiryolu bağlantısını hak ediyor. Deniz yolu bağlantısının olmaması ise çok garip bir durum. İzmir- İstanbul arasında bir destinasyon ve buranın büyük şehirlere bağlantısı yok. Bir yat limanının bulunmaması, kruvaziyer turizmin gelişmemiş olması çok üzücü. Yani uçak yok, demiryolu yok, deniz bağlantısı yok. Karayolu açısından baktığımızda ise Türkiye karayolu konusunda mucize gibi bir aşama katetti. Ama Çanakkale'ye baktığımızda Çanakkale'nin gerek İstanbul, gerek İzmir, gerekse İzmir istikametinden gelişinde ulaşım problemi var."
'TROİA HALA BİR KÖY'
ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, önemli değerlerin olduğu yerlere kolay ulaşılması gerektiğinin de altını çizdi. Bunlardan birinin de Troia olduğunu ifade eden Rektör Prof. Dr. Laçiner, "Troia hala bir köy. Hatta köy bile değil. Bir tarlanın ortasında taşların olduğu bir yer. Oraya giden insanlardan biz Troia'yı hayal etmelerini bekliyoruz. Çıkarılan şeyler çok az ve çok da bir şeye benzemiyor. Yani Troia üzerine birkaç kitap okursanız, 'Demek o okuduklarım burada ceyeran etmiş. İlginç' dersiniz. Zihninizde canlandırmanız lazım. Mevcuduyla anlamak ihtimali yoktur. Böyle bir şey için de hiç kimse gitmez. Dünyada Troia gibi kıymetli yerler var. Ama bunlardan hizmet verilenlerine turist gidiyor" dedi.
ZENGİNLİKLERİ YENİ KEŞFEDİYOR
Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna da yapılan eleştiriler için, "Tabi ki eksiklerimizi konuşmak, özeleştiri yapmak için buradayız. Bir stratejik plan yapılmalı. Ama bunun da dinamik olması lazım. Her yıl revize edilebilen bir çalışma planı hazırlamak lazım. Bu konuya herkesin inanması ve katkı vermesi lazım. Sadece birkaç aktörün bu işi üstlenmesiyle, Devletin yapacağı yatırımları beklemekle olmaz. Ama ilimizde bu konuda bir birliktelik var. Kendi sahip olduğu zenginlikleri, potansiyeli bile yeni keşfediyor insanımız. Bu bir dezavantaj değil. Bir fırsattır. Çünkü önümüzdeki dönemde çok güzel kullanabileceğimiz, işleyebileceğimiz, uygun bir şekilde sunabileceğimiz bir fırsat var" dedi.
Troia hala bir köy. Hatta köy bile değil. Bir tarlanın ortasında taşların olduğu bir yer - Çanakkale
Son Dakika › Güncel › Çomü Rektörü Laçiner: Hizmet Verilmezse Troia'ya Turist Gitmez - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?