ÇOMÜ Basın Halkla İlişkiler Birimi olarak kayıt haftasında neler oluyor, kayıtlanan öğrenci sayıları, yurt- barınma çalışmaları hakkında ÇOMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şükriye Aras Hisar'dan görüşlerini aldık.
Sayın Hocam bu hafta ÇOMÜ'ye yepyeni 10 bin öğrenci kaydoluyor. ÇOMÜ kontenjanlarını %100'e yakın bir oranda doldurdu. Bu güne kadar kaç kayıt alındı? Kayıt haftasıyla ilgili geri dönüşler alıyor musunuz? Bize haftayı yorumlar mısınız?
Sizin de dediğiniz gibi ilk kayıtlarda 10 bin yeni öğrencimiz var bu yıl. Şu an, Çarşamba itibariyle yaklaşık olarak % 75'i kayıt işlemlerini gerçekleştirdi. 2 Eylül Pazartesi günü itibarıyle üniversitemizde kayıtlar başladı. Ancak bunun perde arkasında üniversite yönetimi olarak yaklaşık 1 ay öncesinden beri hazırlıklarımız sürüyor. Bizim için önemli olan öğrencilerimizin geldikleri zaman kayıt yaptırırken hiçbir problem yaşamadan kayıtlarını gerçekleştirmeleridir.
Öğrencilerin % 95'i Şehir Dışından Geliyor!
İkinci olarak öğrencilerimizin % 95'i şehir dışından geliyor ve burada bir öğrenci için en önemli olan problem barınmadır. Barınma ihtiyaçlarını en güvenli şekilde çözmelerine yardımcı olmak istiyoruz, ancak üniversite olarak yurtları denetleme gibi bir yetkimiz yok. Dolayısıyla üniversitemiz içerisinde stand açacak yurtlarda belirlediğimiz tek kriter Milli Eğitim Bakanlığı'nca denetleniyor olma kriteridir.
Bildiğiniz gibi Milli Eğitim Bakanlığı belirli periyodlarla yurtları denetliyor. Sonuçta bazı yurtlar gerekli hizmeti gerekli temizliği vermeyebiliyorlar. Öğrencilerin paralarını da peşin olarak alıp, sözleşme yaptıkları için öğrenciler sonrasında çok büyük mağduriyetler yaşayabiliyorlar.
ÇOMÜ yönetimi bu durumu engellemek için bir şey yapabiliyor mu peki?
Dediğim gibi, Üniversitenin yurt denetleme gibi bir yetkisi yok. Ancak olumsuzlukları yaşamamak için bir ay öncesinden üniversitemizin resmi adresi www.comu.edu.tr'den stand açmak isteyen yurtlar için başvuru formu hazırladık. Tek kriterimiz Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı olma kriteriydi. Bu formu doldurup belirli miktardaki ücretini yatıran herkes üniversitemiz kampüsünde stand açabildi. Bu tanıtım şekli çok uzun yıllardır bu şekilde gerçekleşiyor. Ancak son 2 yıldır bu iş çok daha düzenli oluyor. Hatta birçok yurt müdüründen tebrik ve teşekkür telefonları aldım. Bizzat yanıma gelip çok düzenli olduğu için teşekkürlerini sunanlar oldu. Bu da işimizi doğu yaptığımızı gösterir.
Peki yurt kapasiteleri ve öğrenci sayılarını değerlendirebilir misiniz? Yurtlar boş kalır mı ya da öğrenci barınma sorununu çözemeyebilir mi?
Bu yıl 10 bine yakın öğrencimiz geliyor ve hiçbir yurdun kapasitesini dolduramama gibi sorun yaşayacığını sanmıyorum. Önemli olan hizmetlerini kaliteli kılmaları. Eğer kaliteli hizmet sağlanırsa hiçbirisinde sıkıntı olacağını düşünmüyorum. Dediğim gibi bizlerin denetleme yetkisi yok ancak bize gelen bazı sıkıntılar ve şikâyetler olduğu zaman Rektörlük olarak ya da ÇOMÜ Sağlık Kültür Daire Başkanlığı olarak devreye girebiliyoruz.
Barınma – Yurt Problemi Yaşayan Öğrenciler Bize Ulaşsın
Buradan öğrenci arkadaşlara da aktarmış olalım, eğer yurtla ilgili şikâyetleri olursa bize bildirmeleri veya daha önemli – rahatsız edici problemleri olursa Emniyet'e bildirmeleri gerekir. Öğrencilerimizin sorunlarını çekinmeden söylemeleri gerekir. Gerek Üniversite gerek Emniyet her konuda yardımcı olacaktır.
ÇOMÜ'de stand açan yurtlar neye göre belirleniyor?
Kayıtlardan bir ay önce ilan ediyoruz ve ilanda tek şartımız MEB'e bağlı olunması bunun dışında yurt stand bedelini yatıran her yurt sahibi ÇOMÜ'de tanıtım yapabiliyor. Yurtların üniversitemizde açtığı standlarda herhangi bir kayırım yapması veya bazı yurtların alınmaması, ayrımcılık yapılması gibi bir durum sözkonusu olamaz. Tamamen şeffaf şartlarda ve ana sayfamızda duyurulduğu şekilde bir başvuru gerçekleşti. Başvuru sırasına göre de yurtların dizilişi, standların açılışı yapıldı.
Yurt tanıtımlarında yurt sahipleri ÇOMÜ'lü öğrencilerden de destek alıyor…
Mevcut olan şartnamede belirli sayıda kişinin tanıtım yapacağı ve bu standların başından ayrılmayacakları konuşuldu. Çünkü kayıt yapan öğrenciler orada tanıtım yapılacağını biliyorlar. Yurt ihtiyacı olan zaten gidip onların hepsini dolaşıyor. Dolayısıyla üniversitemiz içinde gereksiz bir karmaşaya meydan vermemek adına bizim yurtlardan ricamız her stand için sadece 5 kişi tanıtım yapsın ve bu tanıtım standların yanında yapılsın istedik. Bazen bir veliyi ya da öğrenciyi gereksiz müdahalelerle rahatsız edebiliyorlardı, önceki yıllarda bu konuda şikâyetler geliyordu. Bu yıl bu konuda da şikâyet almadık, hatta veli ve öğrenciler bize teşekkür ettiler. Yurtların tanıtımlarını yaparken ÇOMÜ'lü öğrencilerden de faydalandığını görüyoruz. Bu onlar için kazandırdığı tecrübenin yanı sıra, öğrencilerimizin kaldığı yurttan memnun olduğu anlamına da geliyor.
Dolayısıyla yurtlar; tamamen objektif, şeffaf ve eşit şartlarda hiçbir karmaşa ve sıkıntıya yol açmadan tanıtımını yaptılar. Kapasite konusunda da sıkıntı yaşanacağını düşünmüyorum ki hemen hemen tüm standları dolaştım büyük çoğunluğu kapasiteyi doldurmuştu.
Hocam kayıt haftasını değerlendirirken sizden ÇOMÜ'lü öğrencilerimiz için de bir mesaj alabilir miyiz?
2013-2014 Eğitim - Öğretim yılının tüm öğrencilerimiz için hayırlı olmasını diliyorum. Öğrencilerimize buraya okumak için geldiklerini ve başka alanlara kaymamalarını, derslerine iyi çalışmalarını tavsiye ediyorum. Öğrencilerimizin her türlü sıkıntısında yanında olan bir yönetim anlayışımız olduğunu da bilmelerini isterim. Herşey öğrencilerimiz için, daha iyi bir eğitim ve bilim ortamı sunabilmek için. Bu hedef doğrultusunda fedakarca çalışan personelimize ve Çanakkale'deki diğer ilgili kurum ve kuruluşlara çok teşekkür ediyorum. Bu kadar çok yeni öğrencinin kayıtlarının yapılması ve huzurlu bir şekilde yerleştirilmeleri zor bir iştir. Buna rağmen başarılı bir kayıt dönemi geçirdik. Herkese teşekkür ederiz.
Son Dakika › Güncel › ÇOMÜ'de Kayıt Haftası Değerlendirildi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?