Alcatel-Lucent CEO'su Michel Combes: Bilişime yatırım Gayri Safi Milli Hasıla'yı arttırıyor
Bilişim Zirvesi 2013'de konuşan Alcatel-Lucent CEO'su Michel Combes, genişbant internet erişimi ile yaşamın her alanında çok hızlı bir değişim yaşandığını, bilişime yatırımın aynı zamanda Gayri Safi Milli Hasıla'yı arttırdığını söyledi
Dünyanın en büyük telekomünikasyon altyapısı ve teknoloji şirketleri arasında yer alan Alcatel-Lucent'in CEO'su Michel Combes, iletişim altyapısı, akıllı cihazlar ve uygulama alanlarında çok hızlı bir değişimin yaşandığını, Alcatel-Lucent'in bu değişime, geliştirdiği teknoloji ve uygulamalarla, operatörlerle gittiği işbirlikleri ile katkıda bulunduğunu söyledi.
Bilişim Zirvesi 2013'te konuşan Combes; telekomünikasyon sektörünün hızlı bir değişim yaşadığını belirterek, yeni teknolojiler ve platformların, sektörün adapte olması gereken yeni talep ve iş modellerine katkı sağladığını vurguladı. Alcatel-Lucent'ın da bu değişimin öncülerinden biri olduğunu belirten Combes, şöyle devam etti:
"Telekomünikasyon sektöründe hızla değişen trendleri yansıtan Geçiş Planımız kapsamında, uygulamaların merkezine IP, bulut bilişim ve genişbant erişim portföyünü koyarak, gelişen pazara adapte oluyoruz. Ölçeklenebilir, akıllı ve verimli IP ağları, operatörlerin iletilen veri başına en düşük maliyet ile hizmet vermelerini sağlıyor.
Dünyada kullanıcı alışkanlıkları çok hızlı değişiyor. Bu değişime bağlı olarak da telekomünikasyon endüstrisi hızlı bir gelişme gösteriyor. Araştırma Kuruluşu Yankee'nin verdiği rakamlara göre:
2011 yılında 532 milyon olan sabit genişbant bağlantı sayısı 2015 yılında 691 milyona
2011 yılında 5.5 milyar olan mobil bağlantı sayısı 2015 yılında 7.3 milyara
2011 yılında 18.2 milyar olan uygulama indirme sayısı 2015 yılında 41.7 milyara
2011 yılında 428 milyon olan akıllı telefon satışı, 2015 yılında 1 milyara
2011 yılında 429 milyon olan video indirme sayısı, 2015 yılında 4.2 milyara ulaşacak.
Genişbant erişiminin sadece bant genişliği, bilgisayarlar ve eğlence anlamına gelmediğini ayrıca, tüketicileri, kurumları, ekonomiyi ve tüm toplumu etkilediğini belirten Combes, aynı zamanda Gayri Safi Milli Hasıla (GSMH) artışı sağlayan bir değişim ile karşı karşıya olunduğunu vurguladı.
Ultra genişbantın sabit ve mobil olmak üzere iki ana segmentten oluştuğunu belirten Combes; operatörlerin doğrudan fiber sabit genişbant veya mevcut bakır hatların en ekonomik noktalarına eklenen fiber hatlar ile çok yüksek hızda erişim sağlayabildiklerini söyledi. Mobil ultra genişbantın ise günümüzde 4G ve küçük hücreler teknolojileri ile sunulduğunu kaydeden Combes; "4G ile daha az enerji harcayarak çok daha yüksek veri trafiği sağlanıyor" şeklinde konuştu.
Küçük hücreler teknolojisi aracılığıyla da gerek açık alanlarda gerekse kampüs, tren istasyonu, kongre merkezi gibi büyük iç mekanlarda veya evlerde erişimin bütün noktalarda en yüksek kapasite ile gerçekleştirilmesi mümkün oluyor.
Konuşmasında Türkiye operasyonunun Alcatel-Lucent açısından önemini vurgulayan Combes; "Türkiye bizim için kritik öneme sahip bir ülke. Uzun yıllardır faaliyette bulunduğumuz Türkiye'de, 500 mühendis çalışıyor. Ar-Ge çalışmalarımızın bir bölümünü Türkiye'de gerçekleştiriyoruz ve Türkiye'de bulunan teknik merkezimiz aracılığıyla uluslararası hizmet veriyoruz" dedi.
Kamu'nun bulut veri kullanımının gelecek beş yıl içerisinde 5 kat artış göstereceğini belirten Combes, "Veri buluta taşınıyor ve erişim artık bir engel değil. Alcatel-Lucent olarak IP, bulut bilişim ve genişbant teknolojilerine yatırım yapmaya ve yeni teknolojiler geliştirmeye devam edeceğiz." dedi.
Alcatel-Lucent 2.5 milyar Euro yıllık bütçeli, 20.000 mühendisin çalıştığı Ar-Ge merkezi Bell Labs'ı bünyesinde barındırıyor. 7 Nobel Fizik Ödülü'ne, 9 ABD Bilim ve 12 ABD teknoloji madalyasına ve transistörlerin icadına öncülük eden Bell-Labs aynı zamanda Grammy ve Emmy Ödüllerine de sahip bulunuyor.
Son Dakika › Güncel › 'Bilişime Yatırım Gayri Safi Milli Hasıla'yı Arttırıyor' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?